| sabin89 a întrebat:

Este drept sa spunem ca o persoana careia ii place muzica lui Beethoven are un gust mai bun decat o alta care prefera punk rock? Pot fi facute judecati artistice de acest gen? Cat de departe putem merge pe ideea 'gusturile nu se discuta'?

Răspuns Câştigător
| Wøodenpints a răspuns:

"Gusturile nu se discută" este cel mai penibil clișeu. Gusturile se discută, pentru că tu le-ai ales. În special cele din muzică. Tu ai ales ce să asculți, ai ales cât de complexă să fie o melodie, despre ce să fie versurile. Le-ai ales pe toate folosindu-ți creierul.
Nu se discută gusturile de genul "mie-mi place berea blondă și ție berea brună".
În rest, gusturile cum sunt cele în materie de muzică, filme, literatură, chiar și haine se discută. Pentru că aici nu mai e vorba de ceva care vine învoluntar. Este o alegere personală.

| sabin89 explică (pentru Wøodenpints):

Perfect de acord! Dar ce zici, cand e vorba de sustinerea unui candidat (la alegeri electorale), se poate vorbi si acolo de "gusturi"? Eu il prefer pe ala, tu pe alalalt...confused

| Wøodenpints a răspuns (pentru sabin89):

De obicei acolo toți au același gust. Toți candidații. Fie că alegi pe unul sau pe altul, tot chestia aia este. Doar că ai falsa impresie că ai avut opțiuni.

59 răspunsuri:
NOname
| NOname a răspuns:

Gusturile noastre muzicale (şi nu numai) într-o măsură mai mare sau mai mică ne definesc.

Citeam mai devreme un articol interesant şi mi-am amintit de întrebarea ta.
http://www.descopera.ro/......despre-noi

| Leocerba a răspuns:

Ba conteaza gusturile muzicale, conteaza. Ascult muzica in timpul meu liber si selectez sa ascult ceea ce are o legatura fie ea si subtila cu mine. Tot ceea ce are legatura cu mine ma defineste, intr-un fel sau altul. Admit ca pot lasa loc de-o parere celui care imi stie gusturile muzicale. Ma las judecata artistic pentru muzica pe care o ascult si sa stii ca asa fac si eu. Cu precizarea ca a judeca in cazul asta inseamna mai degraba a chibzui.

| sabin89 explică (pentru Leocerba):

Este bine ca te lasi "judecata". Intotdeauna este loc de mai bine. Vezi si citatul dat de Inferno.

| Duhovnicul a răspuns:

Muzica clasica este cea mai pura muzica.
Nu o poti compara cu rock-ul ( nothing against rock ).
Asa cum nu poti compara nici smiorcaielile Rihannei sau lalaielile lui Florin Salam, cu Mireille Mathieu sau Cecilia Bartoli.

| Dreamer a răspuns:

Neoclasica, DNB si Pump-up intra la artistic? Ziceti ca da...sa ma simt si eu bine :)

Nu stiu cat putem judeca oamenii dupa tendintele muzicale, dar personal cunosc si ascultatori de manele care m-au socat (in sensul pozitiv) in discutii filosofice si stiintifice. Da,,, cocalari'' d-aia cu guler ridicat si tricou,, De Puta Madre'' care asculta muzica la difuzorul de la telefon...de ei vorbeam (chiar daca sunt extremi de rari cei din exemplul de mai sus). Deci eu am incetat sa mai judec oamenii dupa gusturile muzicale...totusi ceea ce inca nu inteleg este moda dupa tendintele muzicale. Sunt unii care ii vezi imbracati in haine rock sau rap si le sta aiurea rau dar na, important este sa stie ceilalti ce muzica asculta ei. Si parca cumva ei se simt obligati sa poarte acele haine.

PS: Cine spune ca DNB-ul nu este arta sa asculte asta (heaven to my ears:) )

https://www.youtube.com/watch?v=sf6LD2B_kDQ

| sabin89 explică (pentru Dreamer):

Avand in vedere cuvintele lui Platon din citatul dat de Inferno, tinand cont de nick-ul pe care ti l-ai ales si de muzica pe care o preferi, pot sa afirm ca esti un...visatorlaughing Fara banc, melodia e fantastica. M-a dus pentru cateva clipe pe aripile vantului.confused

| Inferno a răspuns:

"Caracterul unui om poate fi judecat dupa gusturile sale muzicale." Platon.

| Kaℓi a răspuns:

Nu as vrea sa par "fara gust", dar era bine daca ati fi specificat ca e vorba despre gust muzical, sau artistic... nu de alta, dar un antropofag ar putea deveni curios care e diferenta de gusturi in functie de preferintele muzicale big grin
Ontopic: nu se discuta, dar se educa. In orice forma de arta, fie ca e muzica, arte vizuale, literatura, exista creatii valoroase si kitsch-uri. Cred ca acolo se face diferenta, nu neaparat intre stiluri.

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Ai dreptate. Multumesc de observatie. Fiind vorba de muzica, era corect "gust muzical", iar daca era vorba de arta in general, cum de fapt am intentionat eu sa fie, mergea "gust artistic. confused Sunt de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste "diferenta" de care zici.

| zurick a răspuns:

N-ar fi plictisitor daca am fi toti la fel?

| sabin89 explică (pentru zurick):

De multe ori e plictisitor si acum, asa cum suntem. Daramite daca am fi toti la fel. Suntem diferiti, din fericire!

| oprescudorin11 a răspuns:

Gusturile chiar nu se discuta! Mie imi place Beethoven si-mi place regina angliei.Ma bucur ca altii (majoritatea)au alte gusturi! Altfel ce m-as face?

| Lizzu a răspuns:

Cum s-a mai spus...fiecare persoana din lumea asta are o parere proprie despre ce e frumos,ce este urat.

Nimeni nu a stabilit un standard al frumosului,al bunului gust pentru a ne raporta la el.
De obicei,cand te afli intr-o majoritate de oameni care admira muzica clasica, de exemplu, atunci te raportezi la acea majoritate dar asta nu inseamna ca este lege batuta in cuie.
Tie iti place rock-ul iar in acea majoritate nu-ti ai locul.

Persoanele care prefera muzica clasica pot fi introvertite si profunde, altfel decat se arata lumii. Dar aceste trasaturi nu le determina sa aiba gusturi bune.

Nu, nu pot fi facute judecati de valoare pe baza artistica in nici un fel si fara nici un drept.
Cine spune care gusturi sunt bune si care nu, sabin? happy

| sabin89 explică (pentru Lizzu):

Totusi, nu ti-ar conveni sa ai un copil pe care sa-l stii ca prefera manelele sau, chiar mai rau, vreo muzica de cartier avand cuvinte obscene.confused

| Lizzu a răspuns (pentru sabin89):

Nu stiu,sabin.
Nu am discriminat in functie de muzica ascultata cu toate ca nu pot fi de acord cu orice gen.
Si am avut situatii,dar faptul ca tin mult la persoanele acelea nu ma determina sa le iubesc mai putin doar pentru ca asculta anumite genuri care mie nu-mi plac...
Conteaza persoanele si relatiile cu ele si pana la urma fiecare are dreptul sa asculte ce ii face placere.

In fapt,orice perioada din viata are genul ei de muzica,intelegi? Azi poti asculta rock, maine clasica, peste o luna poti asculta rap si mai departe raggae etc etc.
In functie de stare, totul e schimbator, nu ramane vesnic la fel.

happy

| sabin89 explică (pentru Lizzu):

Cand e vorba de gusturi senzoriale, cum spunea cineva mai sus: unuia ii place berea blonda, altuia berea bruna, intr-adevar maxima cu "non disputandum" merge perfect. Fiecare cu gustul lui. Daca ne referim insa la domeniul artei, lucrurile stau putin altfel. Putem incerca sa o facem pe o persoana sa inteleaga ca ar fi spre binele ei daca ar avea gusturi artistice mai rafinate. Zic si eu.

| Lizzu a răspuns (pentru sabin89):

Da.dar pentru un om arta poate fi o bucata de metal sudata de o alta bucata de metal, in ochii lui e arta.
Pentru altul arta poate insemna o pictura realizata desavarsit samd.

Nu poti convinge pe cineva ca nu e arta ceea ce el vede ca fiind arta.
Nu stiu de ce ne gandim mereu din perspectiva altora. Gandeste-te daca cineva ar incerca sa te convinga ca o gramada de metale colorate poate fi o arta mai completa decat o sculptura sau o simfonie.
Tu nu ai vedea prin ochii lui vreodata. Pentru ca nu poti.

| Duucu a răspuns:

Fiecare gen are instrumentul lui care e folosit cum trebuie. Unora le place pianul, iar altora chitara, dar e la fel de greu de căntat la ambele, și de asemenea, cel mai bun chitarist căntă la fel de bine la chitară cum căntă unul de clasică la pian.Aici depinde de instrumentul preferat

| sabin89 explică (pentru Duucu):

In ce priveste instrumentul, intr-adevar nu ai ce discuta; fiecare cu preferinta lui. Dar cand e vorba de genuri muzicale e putin altfel. Si eu vreau sa largim discutia si in alte domenii, cum ar fi literatura sau artele vizuale.

| ErrorFound a răspuns:

Gusturile nu se discuta.
Parerea fiecaruia conteaza(masura difera), dar nu poti judeca pe cineva daca nu-i place muzica clasica sau mai stiu eu ce.

In categoria muzica, nu intra si manelele, alea sunt oracaieli.

| sabin89 explică (pentru ErrorFound):

Nu numai manelele ar trebui excluse de la categoria muzica. confused

| ErrorFound a răspuns (pentru sabin89):

Ce ar mai trebui exclus?

| sabin89 explică (pentru ErrorFound):

Hip hoplaughing

| suffarstar a răspuns:

Depinde de cultura fiecaruia, de personalitate, de educatie. Gusturile se discuta, ele spun despre noi ce fel de oameni suntem. Poate ca o persoana ce asculta muzica clasica este mai sensibila decat o persoana ce asculta punk rock. Desi, mi se pare inadmisibil ca cineva sa nu poata aprecia asa ceva http://www.youtube.com/watch?v=0Wv3Ya9nskA

| JucărieLEGO a răspuns (pentru suffarstar):

Aproape la orice interpretare de-a lui imi dau lacrimile. E un adevarat artist international. Un instrumentist genial. Nu l-as numi roman. E peste asa ceva. Mi-l amintesc acum vreo 2 ani cum parasise cu lacrimi in ochi un studio de la Realitatea TV iar ultimele lui cuvinte erau ceva de genul: "romanii, ce respect sa mai aiba tara asta, ei nu stiu decat gratare, fotbal si manele." Iar prezentatoarea parca nu stia cum sa-l trimita cat mai repede la plimbare pentru ca nu mai era timp si incepeau nu stiu ce stiri la care mai aflam o alta patanie ridicola din tara sau din gradina zoologica a politicienilor de rahat. Din acel moment mi s-a facut scarba de acest canal de televiziune.

| suffarstar a răspuns (pentru JucărieLEGO):

Intr-adevar e un artist adevarat, un geniu as putea spune. Chestia cu romanii...
pacat, putem sa fim un stat model...dar cand educatia de mahala e la putere, ce putem face?

| JucărieLEGO a răspuns (pentru suffarstar):

Nu putem decat sa privim cat de neputinciosi suntem, desi avem cu ce...

| Crucified a răspuns:

Ştiai că nu-mi pasă?laughing

| sabin89 explică (pentru Crucified):

Cum, esti nepasator? Fata de cestiuni atat de arzatoare la ordinea zilei?confused

| Crucified a răspuns:

Ţin să te anunţ că sunt fată.tongue

| sabin89 explică (pentru Crucified):

Am luat la cunostinta. Si fiindca intraram in vorba, nu imi spui si mie care sunt preferintele tale in materie de muzica? sau de literatura...

| Crucified a răspuns (pentru sabin89):

Rock/metal/rap... Hai că am fost serioasă de data astalaughing

Literatură? Se află pe locul 3 în lista cu chestiile pe care nu le suport...

| Darkmagic a răspuns:

Din pacate, gusturile nu se discuta, ci se cultiva.
"Cultivatul" asta, merge si el pe o "scara", si cu riscul sa se supere melomanii pe mine, (si asa nu prea sunt un tip de succes pe TPU) :D, intotdeauna un ascultator de...Rahmaninov o sa fie net superior ca inteligenta unui rocker, la fel cum un rocker este net superior unui...manelist.
Conceptul asta e valabil in orice, pe principiul ca Arta educa, in orice directie si oricum ai lua-o, daca iubesti grafitti, nu ai cum sa te ridici la nivelul intelectual al unui critic de pictura clasica.
Exemplificari din chiar viata de langa noi sunt multe. :)
Iti place asta?
http://www.youtube.com/watch?v=dooiERriuFc
Esti peste medie. :)
Am dat un exemplu de "Capriciu" prelucrat, e posibil sa placa si unui rocker, de aia nici el nu se poate compara cu un fan...Guta. :)
Gusturile, sunt date de educatia pe care o avem, oricat ar sarii de pardon in sus ascultatorii sau iubitorii de altfel de "arta"...
E un fapt. :)

| Lizzu a răspuns (pentru Darkmagic):

"...intotdeauna un ascultator de Rahmaninov o sa fie net superior ca inteligenta unui rocker, la fel cum un rocker este net superior unui...manelist."

--Mai gandeste-te o data.
Chiar nu ti s-a intamplat vreodata in viata sa intalnesti oameni despre care ai avut din start o impresie proasta doar din cauza ca erau nu stiu cum imbracati sau ca aratau intr-un mod anume sau ca ascultau ce tu nu ascultai sau pe care ii interesau domenii diferite de ale tale si sa devii brusc surprins de cunostintele lor? sa observi ca ei stiau ce tu nu stiai si ai aflat abia atunci, in acel moment?

Nu mai clasifica oamenii atat de taios.
Sunt exemple rare, dar ele exista.
Gresim cand generalizam, gresim grav si ce e cel mai trist e ca generalizam inconstient, fara sa ne dam seama ca o facem, ceea ce inseamna ca deja ne-am setat din start gandirea pe o anume viziune liniara cu referire la lumea inconjuratoare.

| Darkmagic a răspuns (pentru Lizzu):

Iti multumesc pentru sfat.
Intr-adevar, exemplele mele sunt covarsitoare ca pondere, dar pentru cei foarte rari amintiti de tine, nu trebuie sa alunec in generalizari.
Din pacate sunt nevoit sa repet, gusturile ne sunt date de educatia primita, iar educatia unui...rapper (ca sa nu ma tot leg de rockeri) happy ...lasa mult de dorit.
De altfel, chiar pe terenul lor sunt multi nestiutori, asculta rap si au adoptat cultura respectiva din teribilism.
Sa te pretinzi "rapper" si sa nu stii cand ti-a aparut muzica sau de unde si-a luat Marshall Bruce Mathers III numele e cel putin jenant. Abia unul dintr-o mie daca stie ca Eminem este fonetica bomboanelor care se cheama "M&M"...dar ei sunt "rapperi"! laughing
Sa coboram si la pop sau manele? happy
In fine, chiar ai dreptate, imi pare rau ca sunt de multe ori tentat sa generalizez.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Canta bine violonistul tau. Si-a si ales o muzica selecta. Dar tie iti place asta?
http://www.youtube.com/watch?v=9Q77KwAzpUw&feature=related
Inclin sa cred ca ai dreptate cu "arta se cultiva". Si bine ar fi sa o cultivam atat in noi, cat si in cei apropiati noua. Poate in felul asta contribuim la formarea unei lumi cu oameni mai civilizati. :-/

| JucărieLEGO a răspuns (pentru sabin89):

Cred ca depinde si instrumentul, vorba lui DucuCent. Eu prefer varianta mestrului naiului. http://www.youtube.com/watch?v=W5FOuI-jQpc
Si astfel ti-am ilustrat cum (nu) se discuta gusturile.

| sabin89 explică (pentru JucărieLEGO):

Genial nea Zamfir, jos palaria. Ce zici de nea Ivan, din linkul trimis lui Darlmagic?

| Lizzu a răspuns (pentru Darkmagic):

happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici pe departe. Cred ca este eticheta asta pentru ca in trecut muzica simfonica era pentru cei din high-class (sau ei aveau acces la ea).
Drept este ca nu mi-ar surade sa am vecin un manelist care-si asculta muzica preferata la maxim. Dar nici un instrumentist care-mi face nervii praf pe triluri de vioara (spre exemplu).

| Hombre a răspuns (pentru anonim_4396):

Dar o capra sa-ti behae nu-ti place?winking

| anonim_4396 a răspuns (pentru Hombre):

Ba da. O vand cu 1000 de euro laughing

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Nu m-am referit strict la cele doua stiluri de muzica. Acela a fost doar un exemplu. Mai mult ma intereseaza ultima parte a intrebarii: Cat de departe putem merge...

| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Probabil ca sunt destul de multi care nu pot trece de aparente, altii pana le este bagat pe gat acel "gust care nu se discuta" si altii care cauta sa impace si pe cel in cauza si pe el insusi. La ultima varianta depinde si cat de cooperant este cel cu care trebuie facut compromisul. De obicei asta este punctul in care apar conflictele.

| Scarbo a răspuns:

Eu ascult rock pana la hard rock, metal pana la death metal, muzica gothica, si muzica clasica, cum m-ai descrie?

| sabin89 explică (pentru Scarbo):

As zice ca esti un om greu de inteles. confused

| JucărieLEGO a răspuns:

Cine nu apreciaza asa ceva
http://www.youtube.com/watch?v=z_Z8Rrrqe88
e un idiot care poate sa se laude mult si bine ca asculta o muzica superioara.

| sabin89 explică (pentru JucărieLEGO):

E foarte frumoasa melodia. Totusi nu i-as considera idioti pe cei care nu o agreeaza. confused

| JucărieLEGO a răspuns (pentru sabin89):

Ba da, sunt. Numai idiotii n-ar aprecia asa ceva.

| OmuCuBasca a răspuns:

Bea un vin bun si asculta un lautar de exceptie. Sa vezi filosofie de viata.;)
https://www.youtube.com/watch?v=EEBFwIZ-SXA
Sanatate!

| sabin89 explică (pentru OmuCuBasca):

Cu de-astea vii tu?laughing

| ta5232545 a răspuns:

Pai doar pentru ca unei persoane ii place un gen de muzica, asta nu inseamna ca este intr-un anumit fel sau ca trebuie judecata, desi modul in care te comporti, de exemplu ce muzica preferi, arata modul tau de a fii, sau e pur si simplu o placere. Deci nu putem judeca pe nimeni din acest motiv. (poate doar pe cei care asculta manele,laughing glumesc doar)

| sabin89 explică (pentru ta5232545):

Nu m-am gandit nici eu sa-i judecam, ci doar sa-i ajutam sa-si cultive gusturile artisticehappy
Ai un nume frumos. Poate stii ca Teodora o chema si pe nevasta lui Iustinian, una din cele mai frumoase femei din istorie.happy

| ta5232545 a răspuns (pentru sabin89):

Pai. mersi happy

| MariaaFairytale a răspuns:

Fiecare om vede din alt punct de vedere.
Unei persoane careia ii place Beethowen ar zice ca persoana care asculta acest gen de muzica are un gust mai bun. Altele persoane care asculta Punk Rock vor spune ca persoanele care asculta muzica de genu au gust mai bun. Eu nu as zice ca are 'un gust mai bun'. Fiecare asculta ce ii place..Fiecare are gustul lui. Nu exista mai bun sau mai prost. exista ce ii place fiecaruia om.

| sabin89 explică (pentru MariaaFairytale):

"Fiecare asculta ce ii place..Fiecare are gustul lui. Nu exista mai bun sau mai prost. exista ce ii place fiecaruia om." - Si cu manelele cum e?