| sabin89 a întrebat:

Este drept sa spunem ca o persoana careia ii place muzica lui Beethoven are un gust mai bun decat o alta care prefera punk rock? Pot fi facute judecati artistice de acest gen? Cat de departe putem merge pe ideea 'gusturile nu se discuta'?

Răspuns Câştigător
| Wøodenpints a răspuns:

"Gusturile nu se discută" este cel mai penibil clișeu. Gusturile se discută, pentru că tu le-ai ales. În special cele din muzică. Tu ai ales ce să asculți, ai ales cât de complexă să fie o melodie, despre ce să fie versurile. Le-ai ales pe toate folosindu-ți creierul.
Nu se discută gusturile de genul "mie-mi place berea blondă și ție berea brună".
În rest, gusturile cum sunt cele în materie de muzică, filme, literatură, chiar și haine se discută. Pentru că aici nu mai e vorba de ceva care vine învoluntar. Este o alegere personală.

59 răspunsuri:
| MariaaFairytale a răspuns:

Fiecare om vede din alt punct de vedere.
Unei persoane careia ii place Beethowen ar zice ca persoana care asculta acest gen de muzica are un gust mai bun. Altele persoane care asculta Punk Rock vor spune ca persoanele care asculta muzica de genu au gust mai bun. Eu nu as zice ca are 'un gust mai bun'. Fiecare asculta ce ii place..Fiecare are gustul lui. Nu exista mai bun sau mai prost. exista ce ii place fiecaruia om.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nici pe departe. Cred ca este eticheta asta pentru ca in trecut muzica simfonica era pentru cei din high-class (sau ei aveau acces la ea).
Drept este ca nu mi-ar surade sa am vecin un manelist care-si asculta muzica preferata la maxim. Dar nici un instrumentist care-mi face nervii praf pe triluri de vioara (spre exemplu).

| Lizzu a răspuns:

Cum s-a mai spus...fiecare persoana din lumea asta are o parere proprie despre ce e frumos,ce este urat.

Nimeni nu a stabilit un standard al frumosului,al bunului gust pentru a ne raporta la el.
De obicei,cand te afli intr-o majoritate de oameni care admira muzica clasica, de exemplu, atunci te raportezi la acea majoritate dar asta nu inseamna ca este lege batuta in cuie.
Tie iti place rock-ul iar in acea majoritate nu-ti ai locul.

Persoanele care prefera muzica clasica pot fi introvertite si profunde, altfel decat se arata lumii. Dar aceste trasaturi nu le determina sa aiba gusturi bune.

Nu, nu pot fi facute judecati de valoare pe baza artistica in nici un fel si fara nici un drept.
Cine spune care gusturi sunt bune si care nu, sabin? happy

| Duucu a răspuns:

Fiecare gen are instrumentul lui care e folosit cum trebuie. Unora le place pianul, iar altora chitara, dar e la fel de greu de căntat la ambele, și de asemenea, cel mai bun chitarist căntă la fel de bine la chitară cum căntă unul de clasică la pian.Aici depinde de instrumentul preferat

| Scarbo a răspuns:

Eu ascult rock pana la hard rock, metal pana la death metal, muzica gothica, si muzica clasica, cum m-ai descrie?

| Hombre a răspuns (pentru anonim_4396):

Dar o capra sa-ti behae nu-ti place?winking

| Kaℓi a răspuns:

Nu as vrea sa par "fara gust", dar era bine daca ati fi specificat ca e vorba despre gust muzical, sau artistic... nu de alta, dar un antropofag ar putea deveni curios care e diferenta de gusturi in functie de preferintele muzicale big grin
Ontopic: nu se discuta, dar se educa. In orice forma de arta, fie ca e muzica, arte vizuale, literatura, exista creatii valoroase si kitsch-uri. Cred ca acolo se face diferenta, nu neaparat intre stiluri.

| JucărieLEGO a răspuns:

Cine nu apreciaza asa ceva
http://www.youtube.com/watch?v=z_Z8Rrrqe88
e un idiot care poate sa se laude mult si bine ca asculta o muzica superioara.

| Darkmagic a răspuns:

Din pacate, gusturile nu se discuta, ci se cultiva.
"Cultivatul" asta, merge si el pe o "scara", si cu riscul sa se supere melomanii pe mine, (si asa nu prea sunt un tip de succes pe TPU) :D, intotdeauna un ascultator de...Rahmaninov o sa fie net superior ca inteligenta unui rocker, la fel cum un rocker este net superior unui...manelist.
Conceptul asta e valabil in orice, pe principiul ca Arta educa, in orice directie si oricum ai lua-o, daca iubesti grafitti, nu ai cum sa te ridici la nivelul intelectual al unui critic de pictura clasica.
Exemplificari din chiar viata de langa noi sunt multe. :)
Iti place asta?
http://www.youtube.com/watch?v=dooiERriuFc
Esti peste medie. :)
Am dat un exemplu de "Capriciu" prelucrat, e posibil sa placa si unui rocker, de aia nici el nu se poate compara cu un fan...Guta. :)
Gusturile, sunt date de educatia pe care o avem, oricat ar sarii de pardon in sus ascultatorii sau iubitorii de altfel de "arta"...
E un fapt. :)

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Hombre):

Ba da. O vand cu 1000 de euro laughing

| ErrorFound a răspuns:

Gusturile nu se discuta.
Parerea fiecaruia conteaza(masura difera), dar nu poti judeca pe cineva daca nu-i place muzica clasica sau mai stiu eu ce.

In categoria muzica, nu intra si manelele, alea sunt oracaieli.

| Leocerba a răspuns:

Ba conteaza gusturile muzicale, conteaza. Ascult muzica in timpul meu liber si selectez sa ascult ceea ce are o legatura fie ea si subtila cu mine. Tot ceea ce are legatura cu mine ma defineste, intr-un fel sau altul. Admit ca pot lasa loc de-o parere celui care imi stie gusturile muzicale. Ma las judecata artistic pentru muzica pe care o ascult si sa stii ca asa fac si eu. Cu precizarea ca a judeca in cazul asta inseamna mai degraba a chibzui.

| Lizzu a răspuns (pentru Darkmagic):

"...intotdeauna un ascultator de Rahmaninov o sa fie net superior ca inteligenta unui rocker, la fel cum un rocker este net superior unui...manelist."

--Mai gandeste-te o data.
Chiar nu ti s-a intamplat vreodata in viata sa intalnesti oameni despre care ai avut din start o impresie proasta doar din cauza ca erau nu stiu cum imbracati sau ca aratau intr-un mod anume sau ca ascultau ce tu nu ascultai sau pe care ii interesau domenii diferite de ale tale si sa devii brusc surprins de cunostintele lor? sa observi ca ei stiau ce tu nu stiai si ai aflat abia atunci, in acel moment?

Nu mai clasifica oamenii atat de taios.
Sunt exemple rare, dar ele exista.
Gresim cand generalizam, gresim grav si ce e cel mai trist e ca generalizam inconstient, fara sa ne dam seama ca o facem, ceea ce inseamna ca deja ne-am setat din start gandirea pe o anume viziune liniara cu referire la lumea inconjuratoare.

| Darkmagic a răspuns (pentru Lizzu):

Iti multumesc pentru sfat.
Intr-adevar, exemplele mele sunt covarsitoare ca pondere, dar pentru cei foarte rari amintiti de tine, nu trebuie sa alunec in generalizari.
Din pacate sunt nevoit sa repet, gusturile ne sunt date de educatia primita, iar educatia unui...rapper (ca sa nu ma tot leg de rockeri) happy ...lasa mult de dorit.
De altfel, chiar pe terenul lor sunt multi nestiutori, asculta rap si au adoptat cultura respectiva din teribilism.
Sa te pretinzi "rapper" si sa nu stii cand ti-a aparut muzica sau de unde si-a luat Marshall Bruce Mathers III numele e cel putin jenant. Abia unul dintr-o mie daca stie ca Eminem este fonetica bomboanelor care se cheama "M&M"...dar ei sunt "rapperi"! laughing
Sa coboram si la pop sau manele? happy
In fine, chiar ai dreptate, imi pare rau ca sunt de multe ori tentat sa generalizez.

| Inferno a răspuns:

"Caracterul unui om poate fi judecat dupa gusturile sale muzicale." Platon.

| sabin89 explică (pentru MariaaFairytale):

"Fiecare asculta ce ii place..Fiecare are gustul lui. Nu exista mai bun sau mai prost. exista ce ii place fiecaruia om." - Si cu manelele cum e?

| sabin89 explică (pentru anonim_4396):

Nu m-am referit strict la cele doua stiluri de muzica. Acela a fost doar un exemplu. Mai mult ma intereseaza ultima parte a intrebarii: Cat de departe putem merge...

| sabin89 explică (pentru Lizzu):

Totusi, nu ti-ar conveni sa ai un copil pe care sa-l stii ca prefera manelele sau, chiar mai rau, vreo muzica de cartier avand cuvinte obscene.confused

| sabin89 explică (pentru Duucu):

In ce priveste instrumentul, intr-adevar nu ai ce discuta; fiecare cu preferinta lui. Dar cand e vorba de genuri muzicale e putin altfel. Si eu vreau sa largim discutia si in alte domenii, cum ar fi literatura sau artele vizuale.

| sabin89 explică (pentru Scarbo):

As zice ca esti un om greu de inteles. confused

| sabin89 explică (pentru Kaℓi):

Ai dreptate. Multumesc de observatie. Fiind vorba de muzica, era corect "gust muzical", iar daca era vorba de arta in general, cum de fapt am intentionat eu sa fie, mergea "gust artistic. confused Sunt de aceeasi parere cu tine in ceea ce priveste "diferenta" de care zici.

| sabin89 explică (pentru JucărieLEGO):

E foarte frumoasa melodia. Totusi nu i-as considera idioti pe cei care nu o agreeaza. confused

| Duhovnicul a răspuns:

Muzica clasica este cea mai pura muzica.
Nu o poti compara cu rock-ul ( nothing against rock ).
Asa cum nu poti compara nici smiorcaielile Rihannei sau lalaielile lui Florin Salam, cu Mireille Mathieu sau Cecilia Bartoli.

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Canta bine violonistul tau. Si-a si ales o muzica selecta. Dar tie iti place asta?
http://www.youtube.com/watch?v=9Q77KwAzpUw&feature=related
Inclin sa cred ca ai dreptate cu "arta se cultiva". Si bine ar fi sa o cultivam atat in noi, cat si in cei apropiati noua. Poate in felul asta contribuim la formarea unei lumi cu oameni mai civilizati. :-/

| sabin89 explică (pentru ErrorFound):

Nu numai manelele ar trebui excluse de la categoria muzica. confused

| sabin89 explică (pentru Leocerba):

Este bine ca te lasi "judecata". Intotdeauna este loc de mai bine. Vezi si citatul dat de Inferno.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

Buna asta!

| sabin89 explică (pentru Wøodenpints):

Perfect de acord! Dar ce zici, cand e vorba de sustinerea unui candidat (la alegeri electorale), se poate vorbi si acolo de "gusturi"? Eu il prefer pe ala, tu pe alalalt...confused

| JucărieLEGO a răspuns (pentru sabin89):

Ba da, sunt. Numai idiotii n-ar aprecia asa ceva.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru sabin89):

Probabil ca sunt destul de multi care nu pot trece de aparente, altii pana le este bagat pe gat acel "gust care nu se discuta" si altii care cauta sa impace si pe cel in cauza si pe el insusi. La ultima varianta depinde si cat de cooperant este cel cu care trebuie facut compromisul. De obicei asta este punctul in care apar conflictele.