| Inferno a întrebat:

Este homosexualitatea un tip de parafilie?

Răspuns Câştigător
| doctorandus a răspuns:

Nu, conform cu DSM-5, ICD-10 si ICD-11 nu este.

13 răspunsuri:
| Inferno explică (pentru doctorandus):

De ce?

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Discutia este complicata, in orice caz homosexualitatea *era* parafilie pe vremea cand relatiile homosexuale contraveneau grav moralitatii general acceptate in societate. Acum nu mai este asa, de ex. celor care ii injura pe poponari le curg balele dupa filme cu lesbiene.

| RoCkKiD a răspuns:

Da, in exact aceiasi masura in care si heterosexualitatea este.

| Inferno explică (pentru RoCkKiD):

Nu are sens ce spui. Parafilia înglobează pe scurt orientări sexuale sau manifestări ale unor orientări sexuale ce se abat de la "normalitate".
Daca și heterosexualitatea ar fi parafilie, atunci în ce mai constă acea "normalitate" ce sta la baza definiției parafiliei?

| Inferno explică (pentru doctorandus):

Deci practic homosexualitatea era considerată o boala pentru că oamenilor nu le plăcea.
Acum oamenilor nu le mai displace atât de mult ai drept urmare nu mai este o boala.
Așa se stabilește ce este și ce nu o problema psihica? Nu pare prea corect.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu, homosexualitatea este un lucru normal la ora actuala in toată lumea, excluzând țările comuniste și post comuniste

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Nu. Doar Pederastia

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

Ti-am spus ca discutia e complicata, pentru detalii vezi http://www.amazon.com/Psychology-of-Human-Behavior/dp/1598031813

| doctorandus a răspuns (pentru Inferno):

"Adevarurile" psihiatriei nu sunt ca legile lui Newton, ci depind de locul si timpul la care sunt enuntate. Sau cum zicea Heidegger: nu a fost demonstrat ca ar exista adevaruri eterne.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Inferno):

Cu mentiunea ca trebuie sa iti mai reglezi simtul acela care detecteaza sarcasmul te lamuresc mai jos.
Cineva s-a deranjat sa faca un stiudiu ca sa iti demonstreze ca nu e o parafilie. Problema e rezolvata de prin 2012.

Spor la lectura!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310132/

PS: Normalitatea in termeni psihologici se refera la abilitatea individului de a functiona normal, de a putea avea un loc de munca, prieteni, familie etc. Ca sa iti faci o idee, toti putem fi tristi dar abia cand tristetea asta ne afecteaza relatiile cu prietenii/familia/jobul putem spune ca devine o depresie. In privinta homosexualilor orientarea sexuala nu este compulsiva, se pot abtine de la sex la fel de usor ca oricare din noi si pot functiona normal la job, in familie sau in compania prietenilor.

Fapul ca societatea noastra hotaraste ce e normal si anormal in mod arbitrar nu e un fundament stiintific suficient cat sa emiti judecati de valoare..cum fac multi.

| Mădă0611 a răspuns (pentru Inferno):

:)) abia acum te-ai prins ca normal si anormal sunt doar idei?

Homosexualitatea nu e o boala si n-a fost vreodata, doar noi nu vedem tot. Daca te uiti la cupluri, un partener e feminin si unu masculin, indiferent ce gen pare. Daca femeia e masculina, barbatul e feminin. E o potrivire a hormonilor specifici unui gen. O femeie masculina o sa fie atrasa doar de barbati feminini, si invers.

https://www.youtube.com/watch?v=GjNp7rui8eM

| T0T a răspuns:

Nu este acum în societățile civilizate actuale. În societățile complet necivilizate POATE dar nu este obligatoriu să fie. Cât despre boală dacă mă uit puțin pe definiția bolii de pe wiki:

"Boala (sinonime latină: morbus, greacă: νόσος, nosos) este o stare particulară a organismului condiționată de acțiunea nocivă a diverși factori determinanți din mediu și, caracterizată printr-un complex de modificări morfologice și funcționale - locale și generale, cu caracter reactiv și lezional, ce tulbură regalarea și activitatea la diferite niveluri funcționale."

Eu mă gândesc aici în principiu la formularea "acțiunea nocivă", iar eu nu cred că este nocivă. Oamenii o considerau boală probabil pentru că era nocivă valorilor lor morale, pe când știința medicală nu era prea evoluată și nu putea determina exact ce și cum e nociv. Cu timpul multe definiții ale omenirii s-au schimbat și au devenit mai corecte, concrete și exacte. Societatea dinainte nu era deloc corectă, mulți cercetători erau acuzați de erezie venind cu descoperiri importante, viețile lor fiind distruse. În trecut legea era mai mult de partea moralității religioase, acum în zilele noastre biserica nu mai este considerată(sau nu ar mai trebui măcar teoretic să fie) putere în stat.

| milan9 a răspuns:

PARAFILÍE s. f. perversiune caracterizată prin căutarea plăcerii sexuale printr-un obiect sau printr-o situație bizară, neobișnuită (< fr. paraphilie).

"Situație bizară, neobișnuită" spune ceva? Tocmai ai definit homosexualitatea.

Întrebări similare