Discutia este complicata, in orice caz homosexualitatea *era* parafilie pe vremea cand relatiile homosexuale contraveneau grav moralitatii general acceptate in societate. Acum nu mai este asa, de ex. celor care ii injura pe poponari le curg balele dupa filme cu lesbiene.
Deci practic homosexualitatea era considerată o boala pentru că oamenilor nu le plăcea.
Acum oamenilor nu le mai displace atât de mult ai drept urmare nu mai este o boala.
Așa se stabilește ce este și ce nu o problema psihica? Nu pare prea corect.
Ti-am spus ca discutia e complicata, pentru detalii vezi http://www.amazon.com/Psychology-of-Human-Behavior/dp/1598031813
"Adevarurile" psihiatriei nu sunt ca legile lui Newton, ci depind de locul si timpul la care sunt enuntate. Sau cum zicea Heidegger: nu a fost demonstrat ca ar exista adevaruri eterne.
Cu mentiunea ca trebuie sa iti mai reglezi simtul acela care detecteaza sarcasmul te lamuresc mai jos.
Cineva s-a deranjat sa faca un stiudiu ca sa iti demonstreze ca nu e o parafilie. Problema e rezolvata de prin 2012.
Spor la lectura!
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3310132/
PS: Normalitatea in termeni psihologici se refera la abilitatea individului de a functiona normal, de a putea avea un loc de munca, prieteni, familie etc. Ca sa iti faci o idee, toti putem fi tristi dar abia cand tristetea asta ne afecteaza relatiile cu prietenii/familia/jobul putem spune ca devine o depresie. In privinta homosexualilor orientarea sexuala nu este compulsiva, se pot abtine de la sex la fel de usor ca oricare din noi si pot functiona normal la job, in familie sau in compania prietenilor.
Fapul ca societatea noastra hotaraste ce e normal si anormal in mod arbitrar nu e un fundament stiintific suficient cat sa emiti judecati de valoare..cum fac multi.
:)) abia acum te-ai prins ca normal si anormal sunt doar idei?
Homosexualitatea nu e o boala si n-a fost vreodata, doar noi nu vedem tot. Daca te uiti la cupluri, un partener e feminin si unu masculin, indiferent ce gen pare. Daca femeia e masculina, barbatul e feminin. E o potrivire a hormonilor specifici unui gen. O femeie masculina o sa fie atrasa doar de barbati feminini, si invers.
https://www.youtube.com/watch?v=GjNp7rui8eM
Nu este acum în societățile civilizate actuale. În societățile complet necivilizate POATE dar nu este obligatoriu să fie. Cât despre boală dacă mă uit puțin pe definiția bolii de pe wiki:
"Boala (sinonime latină: morbus, greacă: νόσος, nosos) este o stare particulară a organismului condiționată de acțiunea nocivă a diverși factori determinanți din mediu și, caracterizată printr-un complex de modificări morfologice și funcționale - locale și generale, cu caracter reactiv și lezional, ce tulbură regalarea și activitatea la diferite niveluri funcționale."
Eu mă gândesc aici în principiu la formularea "acțiunea nocivă", iar eu nu cred că este nocivă. Oamenii o considerau boală probabil pentru că era nocivă valorilor lor morale, pe când știința medicală nu era prea evoluată și nu putea determina exact ce și cum e nociv. Cu timpul multe definiții ale omenirii s-au schimbat și au devenit mai corecte, concrete și exacte. Societatea dinainte nu era deloc corectă, mulți cercetători erau acuzați de erezie venind cu descoperiri importante, viețile lor fiind distruse. În trecut legea era mai mult de partea moralității religioase, acum în zilele noastre biserica nu mai este considerată(sau nu ar mai trebui măcar teoretic să fie) putere în stat.
PARAFILÍE s. f. perversiune caracterizată prin căutarea plăcerii sexuale printr-un obiect sau printr-o situație bizară, neobișnuită (< fr. paraphilie).
"Situație bizară, neobișnuită" spune ceva? Tocmai ai definit homosexualitatea.