| RAY a întrebat:

Este irational sa te exprimi in numele majoritati cand afirmi ceva?

de exemplu majoritatea au/vor, sunt?

sau mai rational este sa te exprimi doar la persoana 1

eu am facut,sunt, cred?

voi cum va exprimati?

Răspuns Câştigător
| OoBunnyoO a răspuns:

Cand faci o afirmatie generala si stii ca ai argumente care sa sustina afirmatia respectiva, precum diverse studii care sa aiba aceleasi rezultat, da poti sa te exprimi cu majoritatea. Pana la urma este un esantion reprezentativ si cand sunt mai mult esantioane reprezentative si mai multe studii, da.

Poti spune "multi" cand e doar un studiu.

Astea sunt pentru afirmatiile generale pe care le poti face. Insa poti intotdeauna sa spui "in grupul meu de prieteni majoritatea...", "din experienta mea..." etc. Trebuie doar sa specifici exact de unde vine majoritatea respectiva. Dar doar din propria experienta nu poti face afirmatii pentru intreaga majoritate a populatiei.

Iar daca nu sunt afirmatii generale, atunci te poti limita la persoana I.

7 răspunsuri:
| fdhgcvnb a răspuns:

Salut! :) Dacă te referi din punct de vedere gramatical:
http://analfabeti.ro/majoritatea-este-sau-sunt-cum-se-scrie-corect

| RAY explică (pentru fdhgcvnb):

Nu gramatical ma si filozofic

| fdhgcvnb a răspuns (pentru RAY):

În cazul ăsta, răspunsul meu ar fi asemănător cu cel al lui Lioana.

| doctorandus a răspuns:

De ex. cand spui ca majoritatea turcilor il sustine pe Erdogan, e clar ca asa e.

| Mayhem666 a răspuns:

Este normal, sa te referi doar la persoana ta, atunci cand afirmi ceva, ca poate nu sunt toti de aceeasi parere, si nu poti sa spui, noi vrem/suntem..., poti sa spui eu vreau/sunt... Nu este normal sa vorbesti in numele altei persoane, ca poate acea persoana nu este de acord cu ce ai spus, fiecare persoana are preferintele sale.

| Lioana a răspuns:

Depinde despre ce vorbesti. Cata vreme afirmatia este adevarata te poti exprima in numele majoritatii. Dar trebuie sa fii sigura ca e asa. In general e mai bine sa faci afirmatiile numai la persoana I singular.

| Cliar a răspuns:

Te exprimi in numele majoritatii daca stii ca acea majoritate s-ar exprima exact cum ai facut-o tu pentru ei. Daca vrei sa spui ceva din punct de vedere statistic maj bine spui cu (mai) multi/multe ( exemplu : multi au calculator; in loc de majoritatea au calculatoare ). In rest, parerea mea este ca te poti exprima la persoana intai, mai ales in cazul in care nu stii exact cum este pentru ceilalti, si vrei doar sa iti expui opinia/parerea/ideea.

Întrebări similare