Cand faci o afirmatie generala si stii ca ai argumente care sa sustina afirmatia respectiva, precum diverse studii care sa aiba aceleasi rezultat, da poti sa te exprimi cu majoritatea. Pana la urma este un esantion reprezentativ si cand sunt mai mult esantioane reprezentative si mai multe studii, da.
Poti spune "multi" cand e doar un studiu.
Astea sunt pentru afirmatiile generale pe care le poti face. Insa poti intotdeauna sa spui "in grupul meu de prieteni majoritatea...", "din experienta mea..." etc. Trebuie doar sa specifici exact de unde vine majoritatea respectiva. Dar doar din propria experienta nu poti face afirmatii pentru intreaga majoritate a populatiei.
Iar daca nu sunt afirmatii generale, atunci te poti limita la persoana I.
Este normal, sa te referi doar la persoana ta, atunci cand afirmi ceva, ca poate nu sunt toti de aceeasi parere, si nu poti sa spui, noi vrem/suntem..., poti sa spui eu vreau/sunt... Nu este normal sa vorbesti in numele altei persoane, ca poate acea persoana nu este de acord cu ce ai spus, fiecare persoana are preferintele sale.
Te exprimi in numele majoritatii daca stii ca acea majoritate s-ar exprima exact cum ai facut-o tu pentru ei. Daca vrei sa spui ceva din punct de vedere statistic maj bine spui cu (mai) multi/multe ( exemplu : multi au calculator; in loc de majoritatea au calculatoare ). In rest, parerea mea este ca te poti exprima la persoana intai, mai ales in cazul in care nu stii exact cum este pentru ceilalti, si vrei doar sa iti expui opinia/parerea/ideea.
Salut! :) Dacă te referi din punct de vedere gramatical:
http://analfabeti.ro/majoritatea-este-sau-sunt-cum-se-scrie-corect
Depinde despre ce vorbesti. Cata vreme afirmatia este adevarata te poti exprima in numele majoritatii. Dar trebuie sa fii sigura ca e asa. In general e mai bine sa faci afirmatiile numai la persoana I singular.
De ex. cand spui ca majoritatea turcilor il sustine pe Erdogan, e clar ca asa e.