anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Este matematica necesara la frizerie? happy Nu va grabiti sa ziceti nu. Frizerul meu era necajit odata ca nu stia cum sa combine niste solutii de apa oxigenata, cu concentratii diferite, ca sa obtina solutia cu concentratia dorita. El avea doua feluri de apa oxigenata, de doua concentratii, 30% si 3%. Trebuia s-o amestece astfel incat sa obtina o solutie de 12%. Voi cum l-ati fi scos din incurcatura?

12 răspunsuri:
| Kaℓi a răspuns:

Matematic happy
Ca sa rezolvi asta, mai ai nevoie de ceva, de una dintre cantitati. Sa presupunem ca trebuie sa obtina 100 ml solutie de 12%. Cantitatea de solutie de 30% o notam cu x si cea de 3% cu y.
Sistem de ecuatii de gradul I cu doua necunoscute.
x+y=100
30x+3y=12 x(inmultit) 100
.
.
.
Rezulta ca ai nevoie de doua parti de solutie 3% si o parte solutie 30%.

| sabin89 a răspuns (pentru Kaℓi):

"Ca sa rezolvi asta, mai ai nevoie de ceva" - Si daca nu ai acel ceva? Si chiar asta a fost realitatea, nu s-a pus problema cantitatilor. El avea intr-un vas 30%, in altul 3% si vroia sa obtina in vas separat ceva cantitate (oricat, doar sa fie happy ) cu 12%.

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Oricat sa fie, asa cred eu ca trebuie: doua parti de 3% si o parte 30%.

| sabin89 a răspuns (pentru Kaℓi):

Da, asa e. Doua parti (doua pahare, doua cesti, doua orice) 3% si o parte 30%. Oare elevii nostri de pe site or fi stiind sa rezolve chestii de-astea?

| Kaℓi a răspuns (pentru sabin89):

Sunt sigura ca stiu happy

suntserios
| suntserios a răspuns:

De ce nu te duci tu la frizerul ala sa iti rezolve tema?

| sabin89 a răspuns (pentru suntserios):

Bine, am gustat umorul. Acum fii putin 'serios' si concentreaza-te la problema cu concentratiile. happy

| cristimihailov a răspuns:

Ce probleme existentiale avea frizerul tau... mai baga apa mai multa ca la 12% concentratie ii ardea mainile.

anonim_4396
| anonim_4396 explică:

Pe timpul meu,pentru prepararea acestui tip de amestec, se folosea regula dreptunghiului:se facea un dreptunghi, in coltul din stanga sus se trecea concentratia procentuala a primei solutii, respectiv 30, in partea de jos, tot in partea stanga a dreptunghiului, cealalta concentratie, respectiv 3-in mijlocul dreptunghiului se trecea concentratia care trebuie obtinuta, 12.In partea dreapta sus faceam calculele scazand cifrele pe diagonala(12-3 egal 9); in coltul din dreapta jos(30-12 egal 18). Asadar, avem 9 parti solutie de concentratie 30 la suta si 18 parti solutie de concentratie 3 la suta.Vom pune doua parti solutie 3 la suta la o parte solutie de concentratie 30 la suta si obtinem o aolutie de H2O2 de concentratie 12 la suta.
Ps:la ce o folosea?

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Regula asta cu dreptunghiul este una magica? happy sau are o explicatie stiintifica?
Ps: Nu mai stiu la ce zicea ca-i trebuie.

| anonim_4396 explică (pentru sabin89):

Este un truc matematic, aceasta metoda este folosita pentru rezolvarea tuturor problemelor(din chimie) in legatura cu prepararea unor solutii de concentratie data.De fapt, aceasta metoda, are si o reprezentare grafica.

| sabin89 a răspuns (pentru anonim_4396):

Eu cred ca este; si vad ca lucreaza. Dar ma gandeam ca stii ratiunea cum a fost conceput (dreptunghiul zic). Oricum, e bine sa-l retin si eu. Se lucreaza cu el usor si repede.