Ce probleme existentiale avea frizerul tau... mai baga apa mai multa ca la 12% concentratie ii ardea mainile.
Matematic
Ca sa rezolvi asta, mai ai nevoie de ceva, de una dintre cantitati. Sa presupunem ca trebuie sa obtina 100 ml solutie de 12%. Cantitatea de solutie de 30% o notam cu x si cea de 3% cu y.
Sistem de ecuatii de gradul I cu doua necunoscute.
x+y=100
30x+3y=12 x(inmultit) 100
.
.
.
Rezulta ca ai nevoie de doua parti de solutie 3% si o parte solutie 30%.
Bine, am gustat umorul. Acum fii putin 'serios' si concentreaza-te la problema cu concentratiile.
Pe timpul meu,pentru prepararea acestui tip de amestec, se folosea regula dreptunghiului:se facea un dreptunghi, in coltul din stanga sus se trecea concentratia procentuala a primei solutii, respectiv 30, in partea de jos, tot in partea stanga a dreptunghiului, cealalta concentratie, respectiv 3-in mijlocul dreptunghiului se trecea concentratia care trebuie obtinuta, 12.In partea dreapta sus faceam calculele scazand cifrele pe diagonala(12-3 egal 9); in coltul din dreapta jos(30-12 egal 18). Asadar, avem 9 parti solutie de concentratie 30 la suta si 18 parti solutie de concentratie 3 la suta.Vom pune doua parti solutie 3 la suta la o parte solutie de concentratie 30 la suta si obtinem o aolutie de H2O2 de concentratie 12 la suta.
Ps:la ce o folosea?
Regula asta cu dreptunghiul este una magica? sau are o explicatie stiintifica?
Ps: Nu mai stiu la ce zicea ca-i trebuie.
Este un truc matematic, aceasta metoda este folosita pentru rezolvarea tuturor problemelor(din chimie) in legatura cu prepararea unor solutii de concentratie data.De fapt, aceasta metoda, are si o reprezentare grafica.
Eu cred ca este; si vad ca lucreaza. Dar ma gandeam ca stii ratiunea cum a fost conceput (dreptunghiul zic). Oricum, e bine sa-l retin si eu. Se lucreaza cu el usor si repede.