| Theo94 a întrebat:

Este o diferenta intre dictatura si totalitarism?

Pe net am gasit asta :"Spre deosebire de sistemul politic de tip monarhie absolută sau dictatură, în regimurile totalitare distanța între stat și societate este, practic, anulată, în sensul că puterea întrupată de stat, prin partidul unic, pătrunde până și în viața particulară a fiecărui cetățean"

wikipedia

8 răspunsuri:
| noisolpXekuNemertXe a răspuns:

Păi dictatura reprezintă rezultatul acțiunii de a dicta. Adică cineva zice ceva și aia se și întâmplă, pe când totalitarismul este regimul. În monarhia absolută practic, cei mai bogați aveau unele drepturi și libertăți, iar monarhul era boss-ul; ceea ce spunea și voia el era lege pentru subalterni, și la rândul subalternilor, ceea ce spunea cel mai mare în grad era lege pentru cel mai mic. În totalitarism e de obicei la conducere un dictator care dictează, într-adevăr, dar conducerea se face mai mult de către partidul unic. Dacă partidul vede că liderul începe să se abată de la ideologiile regimului, e foarte probabil să îl elimine cumva de pe tron. Aici deși conducătorul are o mare putere, este mai mult de forma; un cetățean model, un pion cu mare putere de influență, cum e Kim Jong Un în Coreea de Nord. Are putere multă, dar dacă începe să facă "prostii" cu puterea lui, o să "își dea demisia" misterios și o să dispară de pe scena politică ca prin minune.
În absolutism de obicei, conducătorul statului este șeful suprem și tot ce zice e lege, indiferent dacă cei din jur sunt sau nu de acord.
În totalitarism de obicei toți conducătorii partidului sunt de acord cu ideile și chiar participă activ la evoluția sistemului și la menținerea acestuia funcțional, iar conducătorul e doar un reprezentant care duce mai departe moștenirea ideologică (că nu doar cetățenii nord coreeni sunt spălați pe creier, ci și Kim e. Dacă ești de mic îndoctrinat cu ideea că ești un rege peste țara ta și că trebuie să îți controlezi turma și să îi elimini pe ăia care nu sunt de aceiași părere cu tine, tu cum crezi că ajungi?).
Cât despre întrebarea ta, dictatura, după cum am spus, reprezintă rezultatele acțiunii de a dicta. De exemplu dictatura lui Hitler a rezultat în încercarea de a purifica specia umană.
Iar totalitarismul, e regimul, de exemplu regimul nazist a fost un regim totalitar, un totalitarism în care partidul nazist se băga în viața tuturor ca să fie sigur că nu se întâmplă ceva ce nu e permis de ideologia nazistă (adică că se împerechează persoane care nu au profilul genetic corespunzător după ideologie etc.).
Sper că am lămurit unele lucruri; am stat și eu puțin să mă gândesc la întrebarea ta să fiu sigur că nu zic vreo prostie...

| doctorandus a răspuns:

Totalitarism = dictatura + ideologie unica.

Scopul dictaturii este exercitarea arbitrara a puterii de stat.

Scopul totalitarismului este exercitarea arbitrara a puterii de stat plus controlul ideologic al populatiei.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru noisolpXekuNemertXe):

Dictatură = totalitarism. Ai scris un roman fără sens. Sau o există dictatură democratică și n-am auzit eu.
Hitler în cei 12 ani la conducerea Germaniei s-a ocupat doar de purificarea rasei?rolling on the floor)

| noisolpXekuNemertXe a răspuns (pentru anonim_4396):

Nu, am dat doar un exemplu. Și la faza cu dictatura îmi dădeam cu părerea. Adică dictatura chiar este rezultatul acțiunii de a dicta, pe când totalitarismul este o forma de regim politic; regim totalitar... Mă rog. fiecare cu părerea lui.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru noisolpXekuNemertXe):

Și regimul totalitar nu-i o dictatură?

| noisolpXekuNemertXe a răspuns (pentru anonim_4396):

Ba da. Acum am comparat definițile termenilor din mai multe surse.
https://dexonline.ro/definitie/totalitarism
Asta e cea mai bună. Scuze pentru confuzia creată; totalitarismul este o formă de regim dictatorial, dar invers nu merge. E o categorie de regim dictatorial, dar nu sunt identici termenii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru noisolpXekuNemertXe):

Deci poate exista o dictatură netotalitara?

| relian a răspuns (pentru noisolpXekuNemertXe):

Las-al in pace, el nu a auzit de dictatura democratica, poate cuvantul asta ii este strain.Sa fii sigur ca exista, dar uite ca auzi acum, niciodata nu e prea tarziu.Acum daca acolo unde exista se respecta aia e alta poveste, dar termenul exista, numai ca aia care trebuiau sa lucreze pentru popor cam uita.Dar poate o exista si pusa in practica o astfel de dictatura.
Transmite astuia care nu gaseste nume laughing daca vrea sa auda ar fi bine sa caute in alte parti, nu doara la romani, romanii tot ce au sunt spicuri de pe la americani.