| Superior a întrebat:

Este realitatea creata de constiinta?
De exemplu un electron reactioneaza cumva daca nu este observat, si altcumva daca e observat.

Răspuns Câştigător
| Numelecontuluinupoatefimodificat a răspuns:

Normal ca realitatea este creata de constiinta. Daca nu am fi noi sa observam Universul, ce sens ar mai avea ca el sa existe?

10 răspunsuri:
| Uvox a răspuns:

Poate realitatea ta.
Nu înțeleg la ce te referi. La principiul observatorului sau la cel al incertitudinii? Ca lumea face confuzie intre ele.
Oricum, raspunsul este NU in ambele cazuri.
Iar principiul incertitudinii se aplica doar mișcării particulelor atomice, daca s-ar putea aplica copacilor, da, tu ai putea avea o altă realitate.
Cum si cred ca ai.
Raspunsul meu este NU, realitatea nu este creata de conștiința.

| Superior explică (pentru Uvox):

"Poate realitatea ta."
Consider ca restul respunsul era suficient fara fraza aia.

| RAY a răspuns:

In realitatea empirica si rationala, un electron nu are constinta, natura mai bine spus nu este constienta, dar noi suntem si facem parte din natura, desi natura e constienta prin noi, aia care isi folosesc creierul descoperind natura desigur

| Superior explică (pentru RAY):

Argumente?

| Inferno a răspuns:

Un electron isi alege orientarea spinului ("sus" sau "jos") in momentul in care este realizata masuratoarea iar pana in acel moment se afla intr-o superpozitie ce cuprinde ambele stari.
Pe acelasi fenomen se bazeaza si paradoxul pisicii lui Schrödinger.
Nu e ca si cand electronul ar sti cand e privit. Ideea e ca pentru a face o observatie trebuie sa interactionezi cu materia intr-un anumit fel (in viata de zi cu zi ca sa vezi un obiect iti trebuie lumina), iar acea interactiune este suficienta pentru a produce colapsul functiei de unda, adica electronul sa iasa din acea superpozitie si sa aleaga o stare concreta:spin up sau spin down.

| RAY a răspuns (pentru Superior):

Inferno a explicat

| Steregoi a răspuns:

Daca electronul e observat isi face treaba cum trebuie. Cand nu e observat, de Dumnezeu, o ia razna sau isi face de cap. Asa apar bolile si moartea la om. Cand nu e sefu sa urmareasca lucrurile o iau razna si subalternii isi fac de cap. Cand pisica nu e acasa joaca soarecii pe masa. laughing

| SG1995 a răspuns:

Nu, nu tu creezi realitatea. Tu creezi conceptul de realitate prin centrele de filtrare din creierul tău, dar nu realitatea în sine. Realitate e cam așa:
Un set de date abstracte - centri de observare - filtrare psihică - interpretare.
Adică tu intepretezi niște date obiective la modul tău subiectiv de-a percepe. Pe scurt cele 2 superpoziți nu pot fi observate de noi simultan pentru că n-avem capacitatea de-a le percepe.

| relian a răspuns (pentru Numelecontuluinupoatefimodificat):

Deci dupa tine daca noi oamenii nu am fi existat, nici universul n-ar fi existat? Hai ca esti tare de tot laughing, mai ai din astea? Din ce spui tu suna mai mult a religie decat altceva laughing

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se poate.