| doctorandus a întrebat:

Esti chirurg si poti salva doar cinci cazuri dintre urmatoarele. Pe cine ai salva primul?

1. O femeie gravida in luna a VIII-a
2. Un maturator de strada
3. Un om de stiinta care e pe cale de a descoperi leacul pentru un virus epidemic
4. Un baietel in varsta de cinci ani
5. O ruda de sange a primului ministru
6. Unul care a fost dependent de droguri si are cazier
7. Un om de afaceri de succes si multimilionar
8. Un batran de 70 ani
9. Un medic
10. Un cersetor
11. Un general din armata?

14 răspunsuri:
| MarinasChristy a răspuns:

3-1-4-9 si 10

| anonimg a răspuns:

1,2,3.4. Total 5 persoane.

| doctorandus explică (pentru anonimg):

Am modificat: cazuri, nu persoane.

| anonimg a răspuns:

1,4,3,9,8.
La 5,7 si 11 nici nu m-as gândi pentru că au dus-o bine cât au fost sănătoși. Ias salva dintre acestia doar pe aceia care si-au împărțit averea cu cei săraci.

suntserios
| suntserios a răspuns:

Primii 5 veniti.

| SG1995 a răspuns:

1, 3,4, 7 si 9.

| Adry05 a răspuns:

1
3
4
9
7

| RAY a răspuns:

1,3,4,9,10

| AndreiMarin499 a răspuns:

1,3,4,8,11 cam astea ar merita dupa parerea mea.

Răspuns utilizator avertizat
| Darkmagic a răspuns:

Cam multi useri "musca" cu pofta dintr-un gen de Eugenie mai speciala.
Sociala, imorala, si de multe ori paguboasa.
Cine a raspuns cu: 1, 7, 9, etc pe criteriile date de tine NU e medic si nici nu o sa fie vreodata, altfel ar cunoaste faptul ca fie si o eventuala triere s-ar face pe sansele organismului, nu pe ce reprezinta el social, altfel spus, niciun adevarat MEDIC, nu selecteaza social.
Nu are caderea sa o faca decat din punct de vedere strict medical, NU social, NU "karmic".
L-as intreba pe oricare dintre cei de mai sus, de unde stie el ca 1 nu va naste un Hitler, ca 4 nu devine un criminal in serie, ca 9 nu provoaca un accident peste un an cu multiple victime, sau ca 3 nu declanseaza o pandemie, dupa ce ne scapa de cea preconizata de tine in enunt, din moment ce si-a bazat "raspunsul" pe considerente de...Hare Krishna si nu pe unele medicale? big grin

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Pai, pe cei care pot fi salvati.

| Inferno a răspuns:

3 9 1 4, iar pentru cazul cinci este o alegere random deoarece nu mai vad diferente semnificative intre persoanele care au ramas.
Sa spun 7.

| Inferno a răspuns:

@Darkmagic
"L-as intreba pe oricare dintre cei de mai sus, de unde stie el ca 1 nu va naste un Hitler, ca 4 nu devine un criminal in serie, ca 9 nu provoaca un accident peste un an cu multiple victime, sau ca 3 nu declanseaza o pandemie"

Aceasta nu demonteaza cu nimic rationamentul dupa care au fost facute alegerile.
Chiar daca fiecare individ din cei mentionati are o probabilitate "P1" de a ucide un anumit numar de oameni (prin metodele enumerate de tine si nu numai) ramane evident faptul ca numarul 3 are simultan si o probabilitate "P2" de a salva mult mai multi oameni decat restul cazurilor. Tot asa cum numarul 9, prin natura meseriei sale, are o probabilitate mai mare de salva vieti decat restul.

Prin urmare daca ar fi sa tinem cont de cele mentionate tot numerele 3 si 9 ar fi superioare fata de restul. Asta in contextul unui calcul probabilistic al numarului de vieti salvate/pierdute de supravietuirea lor.

Eu iti spun ca A e superior lui B, iar tu imi raspunzi ca A si B au un defect comun. Pai asta nu schimba cu nimic afirmatia initiala. Daca Ana are 10 mere si Bogdan 5, iar tu le iei 3 amandorora tot Ana va avea mai multe mereu.
Asa ca degeaba imi spui ca TOTI au sansa EGALE de a deveni Hitler. Este irelevant. Nu poti modifica balanta daca iei greutati identice din ambele parti.