| Catrice a întrebat:

Ești pus în fata unei situații care trebuie analiza amănunțită. Te gândești și iei o decizie. Îți spui părerea și altora.


10 persoane [100, 1000 sau doar una] spun ca soluția găsită/decizia luata nu e corecta/potrivita, iar alte 10 [1/100/1000] îți spun că fel în care ai gândit problema și i-ai găsit o rezolvare sunt corecte.
Părerea ta aparține uneia dintre cele doua.

Cum decizi dacă ceea ce ai hotărât este bine sau rău?!

Răspuns Câştigător
| fdhgcvnb a răspuns:

Sunt atât de multe alte lucruri de luat în considerare pentru a răspunde la întrebarea ta, și variabile care nu știu dacă există (De exemplu, pot să aud argumentele celor două părți, ori doar dacă sunt de acord/sunt în dezacord? Cum/de ce am eu drept de analiză și decizie? Cine e implicat/afectat de situația ce trebuie analizată? Decizia afectează și alte persoane, doar pe mine, pe persoanele care-și exprimă părerea? În funcție de ce criterii decizi dacă decizia este bună sau nu, adică cum califici "bun" și "rău"? Presupunem că părerea majorității este cea corectă? Trebuie ajuns la un consens ca decizia să fie considerată bună? ETC.).
Așa că eliminând toate variabilele și judecând doar după ce ai spus, atunci voi decide că am procedat bine luând decizia pe care am luat-o din două motive:
1. După o analiză amănunțită și deliberare, asta e decizia la care am ajuns și nu am un mod sigur de a ști dacă decizia este corectă sau nu, așa că tot ce pot să fac am făcut deja.
2. 10 persoane sunt de acord cu mine, 10 sunt în dezacord, iar eu sunt cea de-a 11-a persoană care este (evident) de acord cu decizia pe care am luat-o, deci majoritatea (50%+1) este de acord cu decizia mea (din nou, dacă presupui că majoritatea decide și are dreptate). Sau dacă vrei, 1 persoană este de acord, 1 nu este de acord, eu sunt de acord, deci 2/3 pentru.
Cum te-ai gândit la întrebarea asta sau unde ai găsit-o? E interesantă, într-un fel încearcă să găsească un mod neutru de a decide, de a stabili un cod moral obiectiv, dar asta e cam dificil, dacă nu imposibil. Oricum mă gândesc, tot îmi vine să întreb despre ce situație e vorba și toate întrebările din paranteză, mi-e imposibil să decid doar din ce mi-ai spus. big grin Dar presupun că cel mai apropiat răspuns ar fi cel pe care l-am dat, și asta doar pentru că e părerea majorității, dar știm deja că asta nu înseamnă că e neapărat și corectă/morală.

13 răspunsuri:
| Sn4k3 a răspuns:

Ii intreb de ce si vad care-s argumentele lor, dupa decid in functie de ele, dar daca n-as putea sa-i intreb si daca 10 persoane spun ca e bine si 10 ca e rau, clar nu pot sa ma iau dupa ei si m-as lua dupa instinct, in functie de situatie.

| Celcestietot a răspuns:

Depinde de mai multi factori. Fiecare situație are o abordare diferita, de exemplu : religie, viața personală, viitorul tau etc. Din moment ce nu știu despre ce este vorba, nu pot să te ajut.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Nu ții cont de nici unii.
Cauți în normele tale de viață criteriile de luare a deciziei.

| whatevernvm a răspuns:

Ții cont de tine și de părerea ta, unde înclină mai mult balanta.

| Catrice explică (pentru Celcestietot):

Era vorba de o generalizare.

| Catrice explică (pentru fdhgcvnb):

Mi-a venit pur și simplu în minte chestia, poate și pentru ca am auzit pe multi care ziceau "X ți-a spus sa faci asa, trebuia să-l asculți ca era mai bine".
nu ma refeream la o situație anume, ci la ceva în general. Cred ca fiecare sau majoritatea dintre noi a fost pus în fata unei astfel de decizii la un moment dat în viata.

| Zaygon a răspuns (pentru Catrice):

Da, dar deciziile de genu vin pe cazuri concrete si atunci intervin mai multe variabile care intervin in decizia pe care o iei. De asta si intr-un proces, judecatorul trateaza fiecare caz in parte. Variabilele ascunse sunt cheia rezolvarii acestei enigme.

| NietzscheFrumosSiDesteptSunt a răspuns:

Sustine-ti decizia.
Daca a fost una buna, iti vei da seama la un moment dat.
Daca nu, ar fi bine sa inveti din greseala, ca sa n-o mai repeti.

| RoCkKiD a răspuns:

Asta e motivul pentru care a fost inventata metoda stiintifica.

Practic, tu si cei 1, 10, 1000 sau n oameni nu trebuie sa va puneti de acord cu privire la ce este adevarat si ce este fals, tot ce trebuie sa faceti este sa va puneti de acord cu criteriile prin care judecati daca ceva este adevarat sau fals.

| Dismally a răspuns:

Foarte usor: eu am intotdeauna dreptate big grin

| J0B0MAT a răspuns:

Ascult intuiţia.
Dacă vorbim de probleme subiective, care nu au soluţie valabilă pentru toată lumea, cel mai bine rămâi la părerea ta.

| fdhgcvnb a răspuns (pentru Catrice):

"X ți-a spus să faci așa, trebuia să-l asculți că era mai bine" Ugh! E așa simplu să-ți dai cu părerea despre cum ar trebui procedat când nu tu trebuie să-ți asumi responsabilitatea pentru eventualele consecințe.
Și la fel atât de multe persoane am observat că sunt derutate și ofensate dacă le ceri sfatul dar nu faci cum îți spun ei ("De ce mă întrebi dacă nu mă asculți?")-ți-am cerut SFATUL, nu să-mi spui ce să fac. Tu spune-mi părerea ta dacă vrei, eu o iau în considerare, și apoi decid ce fac.

| FataCuChitaraMunților a răspuns:

De ce trebuie să conteze părerea altora?