Atunci cand cauti un scop anume al vietii este clar ca esti un om stresat,pesimist etc. Vreau sa spun ca,atunci cand incerci sa cauti un scop al vietii,iti pierzi timpul,pentru ca scopul vietii este unul singur: sa o traiesti! Atunci cand "te impaci" cu aceasta idee este ca si cum i-ai gasit scopul. Un alt lucru,Emil Cioran poate face referire si la faptul ca oamenii prosti(imi cer scuze pentru termenul folosit),care nu isi fac probleme in viata si sunt mereu calmi si fara griji,pot sa gaseasca rezolvari pentru anumite intrebari fara sa se oboseasca sa caute!
Orice citat poate fii foarte interpretabil,pentru ca avem capacitatea de a gandi diferit si fiecare priveste dintr-o alta perspectiva,desigur, una subiectiva, deoarece fiecare intelege ceea ce vrea, deoarece orice ai vedea, nu poti sa gandesti exact in modul altei persoane si gandesti ca tine!
Eh, mai este si categoria de oameni care chiar reusesc sa caute si sa gaseasca un scop al vietii, cel putin din punctul lor de vedere. Problema cu scopul vietii e ca daca vrei sa-l afli trebuie sa intelegi tot universul, adica tot ce exista. Noi niciodata nu vom ajunge sa intelegem tot, deci va fi cam greu sa gasim scopul vietii, dar il putem banui.
Dintre cele 2 categorii de oameni descrise de Cioran eu prefer sa ma incadrez in prima. Mai bine sa-ti pui intrebari la care nu ai un raspuns decat sa nu-ti pui nicio intrebare si sa crezi ca stii raspunsul.
Exista mai multe categorii de oameni. Spre exemplu, eu fac parte din categoria de oameni care au gasit un scop al vietii catandu-l.
Concluzie, Cioran e prost.
Idem! Doar ca n-as zice ca era prost Cioran Era doar bolnav.
Nu stiu daca ai zis in gluma, dar nu inteleg de ce insulti unul dintre cei mai mari filosofi romani, printr-o concluzie mai mult decat impertinenta, avand la baza un singur citat al lui.Asta ar fi dovada de prostie, din asta s-ar putea ajunge la o astfel de concluzie.Sau poate ca unii oameni sunt prea superficiali ca sa-l inteleaga.Sau sa citeasca scrierile sale.Va inteleg, sunteti o groaza din astia, o majoritate chiar.
Nu stiu sa-ti raspund sincer. Totusi, am ajuns la concluzia ca noi trebuie sa ne alegem scopul. Nu avem un scop universal gen: venerarea unei divinitati sau viata vesnica, deci fiecare trebuie sa-si aleaga scopul si sa faca ce vrea pentru a aduce un beneficiu general. Cat de mic.
Majoritatea filosofilor au dat in prostie de prea multe fantasmagorii debitate. Citatul de mai sus e o dovada. Si iti mai gasesc 10 citate din Cioran la fel de deplasate daca caut.
Poti sa gasesti si o suta.Una e sa citesti o carte, si sa iti formezi o parere despre ea, si alta e sa citesti niste citate de pe internet, si sa tragi concluzii pripite.
Nu prea înţeleg cum vine treaba cu "cei care au gasit un scop, fara sa il caute". Oare chiar aşa să fie? Să fi rătăcit acei oameni prin viaţă până într-o zi i-a "găsit" scopul pe ei? Eu cred că scopul ori îl cauţi până îl găseşti, până îţi dai seama de ţelul tău în viaţă ori ţi-l creezi singur, deci să ştii ceea ce vrei de la viaţă, modul cum vrei să o trăieşti şi să te îndrepţi spre acest drum, drumul tău...
AvalohAlyn întreabă: