Exista. Dar. nimeni nu il va spune niciodata la nesfarsit incontinuu. Suntem oameni si asa am fost creati, sa spunem adevarul dar sa si mintim.
In mod normal trebuie sa fim obiectivi, recunoasterea adevarului duce la rezolvarea multor probleme, invatare, evolutie intelectuala, emotionala. De ex daca-s rau "da domne, sunt rau, cum fac sa nu mai fiu", nu de zic "nu, ala e prost ca mi-a sesizat", ca asa nu rezolv problema si am mereu probleme in societate. Sau "a zis ala ca nu stiu prea multe", ii dau ignore, e tampit, eu stiu multe, sau in realitate nu mai discut cu el, se zice "ia sa vedem ma, ce zice prostu` ala. daca asa o fi, ia sa ma pun eu sa invat mai multe sa stiu mai multe, sa fiu ca ala sau sa-l si depasesc, ca tot mie imi va fi de folos in viata, bine ca mi-a zis", si va fi mai bine asa.
Deci depinde de inteligenta aici, prostu se supara de adevar, desteptul invata si evolueaza din el.
Există dar cu limite naturale. Pot să zic că lumea fizică are o singură interpretare corectă--deși nu e clar dacă putem știi această interpretare, lucru care e mai mult o problemă epistemologică.
Pot să-ți spun și că Teorema nedefinibilității a lui Tarski implică că nicio limbă nu poate avea o definiție completă a adevărului, lucru care oarecum coincide cu Teorema incompletitudinii a lui Gödel, care sound că orice sistem de propoziții adevărate/false e ori incomplet ori contradictoriu, altfel spus mereu există cel puțin o propoziție ce nu poate primi o valoare de adevăr sau falsitate, în limbaj natural "această propoziție e falsă" e un bun exemplu. În ceea ce privește matematica, avem Teorema Paris-Harrington, care arată că în Teoria Ramsey anumite lucruri nu se pot demonstra.
Deci nu putem avea un adevăr complet, în ceea ce privește niște lucruri, să le zicem, platonice.
Exista, dar oamenii nu-l stiu. "Everything we hear is an opinion, not a fact. Everything we see is a perspective, not the truth." - Marcus Aurelius
Păi da, există adevăruri fizice, legate de lumea înconjurătoare și adevăruri platonice, legate de idei, concepte, propoziții, practic lume formelor--cum o numește Platon.
Dap, nu putem cunoaște Adevărul Absolut. Putem cel mult cunoaște adevărul științific. Iar pentru credincioși există adevăruri teologice, dar astea sunt deja adevăruri subiective, pentru că depind de ce religie fac ei parte.
andrei38 întreabă: