Daca stam sa ne gandim avem protoni neutroni si electroni, iar aceste particule, electronul de exemplu, sunt identice din toate punctele de vedere. Prin urmare pana si numarul mare de elemente existente in Univers ar trebui sa ne socheze. Este remarcabil faptul ca vanadiul,care este compus din electroni,protoni si neutroni, are proprietati atat de diferite fata de helium,care la randul sau este format din protoni, neutroni si electroni. Cum este posibil ca un numar diferit al electronilor de valenta sa schimbe definitiv natura atomului? Se poate,evident, insa cand ne gandim la cat de uimitor este acest lucru, la cat de incredibil si sfidator la adresa intuitiei noastre umane, e greu sa-l acceptam cu adevarat.
Transpunand rationamentul intr-un plan superior, este cu atat mai remarcabil faptul ca un numar limitat de atomi formeaza fiinta umana, care are ratiune, constiinta de sine si multe alte insusiri. In definitiv, o anumita combinare a acestor atomi pot da nastere unui sistem constient de propria lui existenta, despre asta vorbim aici.
Stateam intr-o zi si ma gandeam la un obiect oarecare din jurul meu, la birou de exemplu. Ma gandeam cum este sa existi fara sa fii constient de acest lucru. Imi imaginam cum ar fi sa fiu si eu un asemenea obiect. Dupa un anumit timp mi-a venit alta intrebare, stii cum este fluxul mental, ideile iti vin ca o avalansa cand reflectezi un moment, m-am intrebat cum este oare sa fii o fiinta vie, care constientizeaza ca exista. Stand asa si gandindu-ma la cat de magnific ar fi, mi-am reaminitit ca eu sunt o asemeena fiinta, am spus WOW, stai putin, nu trebuie sa ma mai gandesc la asta, sunt deja o asemenea entitate. De atunci am inceput sa ma privesc diferit.
Ar trebui sa fim mandri ca avem onoarea sa experimentam lumea din perspectiva a ceea ce suntem.
Ma rog, trecand peste aceste digresiuni si revenind la intrebarea ta, abordand o viziune filosofica, mi-as permite sa spun ca lumea nu exista decat atunci cand este privita in ansamblu, asemeni unui miraj e accesibila numai calatorului ostenit, insa nu si pentru cel ce doreste sa o studieze. Biologul priveste o floare in ansamblu pentru a o putea intelege, el stie ca cu cat analiza este mai amanunita cu atat floarea se pierde in detalii insignifiante pentru aria de studiu a biologiei.
Exista chibrit sau bricheta nu? Exact exista amandoua dar mai exista pelanga ele si benzina. Alegi chibrit sau bricheta si poti sa iti dai foc cu benzina. Mult noroc
Nu stim sigur daca exista ceva, dar nu stim sigur nici daca exista nimicul Suntem undeva intre. Dar parca mai mult suntem nimic decat ceva.
Există bere? Există, cum să nu existe? Dar prostituate există? Există și ele.Dar bere și prostituate există? Ele trebuie atașate unui alt substantiv, iar acel substantiv e numele meu.
Exista de toate
Exista mizerie, exista boli, exista rate la banci, exista foamete, exista manele, exista rautate, exista ospicii, politicieni, chipsuri, pitipoance, taxe etc. Exista intrebari, exista TPU
Forta fie cu tine!
Exact. Absolut, de sine statator, nu cred ca exista nimic. Tot ce exista, energie, forte sunt interdependente. Nu cred ca se poate vorbi de o prima cauza. Eu cred ca "nimicul" este inexistent, "el" nu ofera resurse, nici nu pune piedici, insa eu tind sa cred ca existentul este produsul unui nimic care a favorizat existenta a ceva mai mult decat inexistenta. Adica "conditiile" au fost mai mult pentru decat impotriva a ceva(la fel cum timpul are un singur sens, sau la fel cum viata este o conditie data). Directia a fost si este "inainte", nu inapoi si nici pe loc.
Exista. Pe mine ma doare sufletul daca-mi iei acadeaua, iar mintea mea incepe instantaneu sa coaca razbunare .
Energie, spatiu, timp si materie si anti-materie.
Corect?
Materia este energie.
Anti-materia este tot energie.
Spatiul este un rezultat al existentei energiei.
Timpul este o alterare a spatiului datorata fortei acelei energii.
Tu ce zici?
Cum sa zic, raspunsul tau mi se pare corect, nu am ce vina sa-i bag. Poate putin cam simplist.
Cum sa nu existe minte? Tu când spui "minte" nu te referi la creier? Bineinteles ca exista. Desi, unii nu stiu sa si-l pună în practică. Sufletul. cine poate stii ceva concret despre asta? Eu cred ca niciun pământean nu poate demonstra daca exista sau nu cu adevarat suflet. Asta ramane la aprecierea fiecarui om. Spiritul e tot suflet. Acum te-ai băgat în fizica. De ce nu te bagi putin in etica? De ce nu încerci să-ti pui tie intrebari legate de opusul întrebărilor de mai sus? Daca nu ar exista suflet? Daca nu ar exista creier? Exista mii, milioane de mii de intrebari fara raspuns. Si probabil moartea raspunde tuturor răspunsurilor, daca nu avem incredere in biblie, despre care se spune ca este cuvantul lui Dumnezeu.
Peace.
La cum se pune problema am face bine sa ne punem intrebarea „De ce exista viata?" sau „Cum putem exista?". Este absurd, exista totul si totodata NIMIC...N-ai cum sa explici ceva care este departe de lumea pe care o putem vedea si/sau imagina. Nici macar lumea nevazuta nu poate raspunde la o intrebare de genul. De ce exista in acel mod si nu altfel? De ce exista totusi?
Sunt intrebari filozofice incredibil de grele, nu pentru ca detinem putine informatii, ci pentru ca vorbim despre absurditati...
Cand spun minte ma gandesc la creier, intr-adevar. Ce nu stiu insa este daca mintea si creierul sunt unul si acelasi lucru, sau sunt doua entitati diferite.
Zici ca nici macar lumea nevazuta nu poate raspunde...Ai ceva informatii despre existenta unei lumi nevazute?