Nu, evident. In primul rand nu avem controlul asupra mintii noastre, lucru pe care psihologia obisnuita nu a observat-o. Exista cumva o idee preconceputa ca detinem controlul. E evident, incearca sa stai 5 minute sa nu te gandesti la absolut nimic, sa nu faci nicio asociere. Asta e doar inceputul, daca intri in detalii vei vedea ca nu avem niciun control. Freud a denumit rudimentar constient si inconstient, adica partea controlabila, si cea incontrolabila.Ma rog...
Prin vis, samanii incearca sa preia cumva controlul. E periculos sa te apuci de asa ceva, mai ales ca implica anumite plante psihedelice care te descentreaza complet. Ei insa aveau o stiinta adevarata despre asta si isi puteau controla visele in cel mai mic detaliu. M-am apucat de cartea pentru ca poate reusesc sa imi explorez ciudateniile pe care le visez. De exemplu, daca dorm in timpul amiezii, aproape intotdeauna am vis lucid, greu insa de controlat. Mi se mai intampla in vis si alte chestii caraghioase, in fine. Nu-mi place atitudinea ta cu "n-o sa putem". Trebuie sa se poata.
Metode sunt multe.Dar trebuie sa ai acces la acel nivel ce constiinta.
Si apoi o sa-ti dai seama ca nu este chiar vis.O sa ai acces la o lumea a minunilor despre care s-a tot povestit.
Gandeste-te inainte sa adormi la ceva frumos sau fa un lucru ce iti place nemaipomenit de mult.
Tu poti sa iti controlezi visele? sau despre visuri e vorba?
Oricate carti ar exista, si oricate mii de teorii, n-o sa putem sa controlam ce visam.
Stii sigur ca samanii isi puteau controla gandurile si visele?
Nu stiu sigur nici macar ca exist. ) Ei nu cer sa ii crezi pe cuvant. De fapt, e aproape imposibil sa patrunzi in cercurile lor sa studiezi alaturi de ei. Nu te pune nimeni sa-i crezi, nu e ceva in care trebuie sa crezi. Evident, trebuie sa ai mereu o doza de scepticism. Dar asta nu inseamna a nega, ci de a vedea ca posibilitate. Dar trebuie sa iei mereu in calcul ca tot ceea ce stii poate fii eronat. Lucrul cel mai bun e ca e verificabil. Tot ceea ce este logic, este posibil pana la proba contrarie. Si daca eu sunt un saman
) si imi pot controla gandurile, tu evident ca nu ma poti crede. Ceea ce poti face insa pentru a-ti forma o forma mai autentica de stiinta e credinta in propriile experiente. Deci, conform logicii e posibil ca eu sa am in camera un ponei roz.
)
Nu stiu sigur daca exista un mod prin care poti sa iti controlezi visele. Auzisem undeva ca daca in timp ce visezi iti dai seama ca visezi, adica devii constient de asta, atunci poti sa faci absolut orice in visul ala. Ei bine, mie mi s-a intamplat de multe ori in timp ce visam, sa devin constient ca era vis, fie ca era vis, fie ca era cosmar. Dar in acel moment, cand deveneam constient ca asa ceva nu putea fi real, ma trezeam brusc din somn. Asta e un avantaj atunci cand ai cosmaruri. E ceva asemanator cu partea aia din filmul Divergent, cand participantii la testul ala isi dadeau seama ca e un test. Dar ala e doar un film, visele oamenilor sunt cu totul altceva.
Sa nu citesti Arta visatului de Carlos Castaneda, abereaza extrem de mult.
Nu te invata cum sa-ti controlezi visele
Eu îți recomand acest blog: http://controlul-viselor.blogspot.ro/
Are cateva metode si cel mai important tehnici de stabilizare a visului, daca realizezi ca visezi si esti prea entuziasmat riști sa te trezesti.
Important este sa stii aceste tehnici de stabilizare.