Doar daca o pui tu pe locul doi!
Poate fii primara, daca esti un om fericit, optimist si pozitiv!
Intrebarea e Dumnezeiasca! =))
Cand vreunul dintre raspunsurile mele iti mai genereaza astfel de "intrebari", rugamintea mea este sa citesti INTREGUL raspuns.
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16224163/
In speta SI:
Darkmagic wrote:
"Am asociat-o voit cu inteligenta pentru ca nu se mosteneste SI NICI NU SE DEFINESTE FOARTE EXACT.", - unde "Nu se defineste foarte exact" inseamna ca intrebi o suta de useri "CE este fericirea?"...si primesti 102 definitii.
In ceea ce priveste strict intrebarea ta, eu am definit-o ca "O STARE" in sens biologic, pentru motivul ca psihologic vorbind, "Fericirea" este o Emotie, intr-adevar Secundara, educata, cele primare ca furia sau frica fiind innascute si avand rol de protectie.
Concluzie:
Fericirea este O EMOTIE secundara, nu o stare secundara.
(vezi Psihologie anul 1, - Tipuri de emotii - primare - secundare - pozitive - negative)...si mai vezi si ca intrebarile de genul "Ce este fericirea?" NU sunt facute pentru oricine.
Misto, nu? :D
Nu prea are cum sa fie o stare secundara pentru ca prin natura ei trebuie sa fie o stare generală ca sa fie deplina.
Valabil și pentru emoție secundara, primara etc. N-are nici un sens, dacă este altfel decât generală este falsa.
Da. Pentru ca fericirea e un produs al anumitor actiuni intreprinse de om. Daca face bine e fericit. Starea primara este cautarea adevarului prin acumulare de cunostinte si mai ales manifestarea dragostei fata de sine si fata de cei din jur.
Acesta este si motivul pentru care am dat raspunsul de mai sus cu referire la psihologie, intrebarea fiind nepotrivita biologic.
Si din nou:
In psihologie exista "stari" subiective pozitive si negative, EMOTIILE fiind in paleta celor care se impart in "Primare" (teama, furie) si "Secundare" (excitare, placere, FERICIRE, etc), evident, cu subgrupele lor.
Raspunsul dat tie a fost biologic general, intrebarea principala nefiind DESPRE "Fericire", aici insa intrebarea merge prin "secundara", direct in psihologie.
Lamurit acum ca este dificil spre imposibil sa spuna cineva EXACT "Ce este inteligenta" si "Ce este fericirea"?
Raspunsurile mele se apropie cel mai mult de acest "deziderat", dar daca nu convin, recomand a se lua de "bun" oricare dintre cele: "Inteligenta e pentru ca gena..."
Mama zice că atunci când m-am născut,iar domnul doctor mi-a dat o palmă la funduleț (pentru o notă, evident), nu am inceput să plâng ca ceilalți copii, dimpotrivă, am avut cel mai drăgălaş chicot de bucurie generat, poate, de bucuria de a mă fi născut. Fericirea pare să fie emoția mea primară.
Furia -emoția secundară, dupa spusele mamei, doctorul continuând să mă pălmuiască până la lacrimi.
In cazul meu, momentul: [ EcceHomo a răspuns (pentru Darkmagic)] a fost receptat putin atipic...
Pe langa "Bucurie", (o emotie secundar - pozitiva, diferita de "Fericire"), am trecut prin valuri de Anxietate (emotie primara - negativa - in afara zonei de control)...la gandul ca Sym ar putea sa ma injure.
Acum m-am linistit...
Fericirea este TOTUL!
La ea raportam Totul.Cum sa fie o stare secundara?
Chiar si masochistii (cei care-si proclama cautarea durerii!) se raporteaza implicit la FERICIRE!
Exista multe teorii, incepand cu Hedonismul, care are cateva octave sub conceptul de Fericire.
Hedonismul a fost frumos tratat de Lordul Byron apoi de alt compatriot (oarecum sincron)care a facut un tratat despre asta, ramas ca un tratat despre estetica, un baiat care a scris faimosul 'Portretul lui Dorian Gray!".
Sau povesti pentru copii, gen 'Printul Fericit'.
Spre Fericire, toti suntem meniti sa tindem! de asta ne-am nascut!
Fericirea poate fi 'secundara' doar daca am considera-o un ultim pas, parcurgand alti pasi sprea ea!
Caci nu toti ne nastem cu ea, cel mai adesea trebuie sa LUPTAM ca sa o obtinem, deseori (din nefericire) fara sansa finala!
Da! In acest sens poate fi al doilea sau 'spelea pas, NICIODATA SECUNDARA!
Da. Cauta fericirea, si ti se va scurge printre degete. Fa ceea ce crezi ca e bine, si ceea ce iti place, si vei descoperi ca esti fericit. Daca incerci cand te simti mai bine sa vezi de esti fericit, in acel moment de introspectie realizezi ca fericirea e o pasare fugara, ce fuge imediat ce privesti catre ea. Cauta lucrurile care te pot face fericit, si fericirea va veni, dar e ceva secundar, ceva ce obtii de pe urma a ceea ce ai sau faci.
Ea trebuie pusa pe locul doi. Daca iti cauti propia fericire cu orice pret, devii un om rau, fara scrupule, fara sa tina seama de cei de linga el, intr-un cuvint, egoist. De aceea dragostea trebuie sa fie pe primul loc. Ca (si) ea te va face fericit, asta e altceva. Fericirea e o urmare a unor actiuni sau stari, nicidecum ceva de urmat. Caci oricine o urmeaza, descopera ca ea fuge de el.