anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Fiindca tot e weekend, sper sa va mai pot amuza cu o problema simpla de logica. Astfel de probleme nu se dau la scoala, deci nu pot fi confundate cu teme.
Despre ce e vorba: Patru copii - Mircea, Fanel, Dinu si Sandu - au primit in dar de la matusa lor patru catei. Le-au si pus nume: Labus, Grivei, Azor si Dog. Fiecare si-a ales catelul a carui blana i-a placut cel mai mult.
1. Catelul cu blana roscata nu a primit numele de Azor, iar pe cel cu blana cenusie nu-l cheama Labus.
2. Nu i s-a dat numele Dog catelului alb si de Grivei celui cenusiu.
3. Mircea si-a ales catelul negru, iar Sandu - pe Labus.
4. Fanel l-a luat pe Grivei si Dinu - pe cel alb.
5. Catelul cenusiu nu se numeste Dog, iar Dinu nu l-a luat pe Azor.
Puteti spune cum au impartit copiii cateii intre ei si ce nume le-au dat?
Edit: Enuntul nu era complet, mai trebuia adaugat: "La fiecare din cele cinci puncte, una dintre afirmatii nu corespunde adevarului". Sorry pentru omisiune.

6 răspunsuri:
| stefan563 a răspuns:

E gresita problema.Cc ( caine cenusiu) nu este Labus, Dog, Grivei =» Cc=Azor; Sandu=Labus; Fane=Grivei; Mircea=Cn ( caine negru); Dinu=Ca( caine alb); In concluzie Cc este Azor dar din textul problemei ( Dinu=Ca, Mircea=Cn; Dinu nu il are pe Azor =» Cn=Azor) asa ca problema e gresita. Funda

| CristiDinBucuresti a răspuns:

Fiindcă tot e weekend vrei sa ai tema făcută pentru luni, hai lasă vrăjala ca nu tine.

| nda a răspuns:

Ceva nu e bine.
Azor nu-i roscat, Labus nu-i cenusiu. Dog nu-i alb sau cenusiu. Nici Grivei nu-i cenusiu. Asta inseamna ca singurul care poate sa fie cenusiu e Azor.
Cine l-a luat pe Azor? Mircea nu pentru ca l-a luat pe ala negru, Fanel nu pentru ca l-a luat pe Grivei care nu e cenusiu si nici Dinu nu l-a luat pe Azor pentru ca Dinu l-a luat pe cel alb. Deci singurul care putea sa-l primeasca pe Azor ramane Sandu... si aici e problema. Sandu l-a luat pe Labus, care nu e cenusiu.
E gresita problema.

| stefan563 a răspuns (pentru nda):

Asta am zis si eu rolling on the floor M-am gandit degeaba pentru problema. Sper ca cel care a pus problema sa corecteze

| Inferno a răspuns:

Stim ca Grivei este la Fanel si Labus la Sandu (3+4).

Catelul pe care il are Dinu poate sa fie Azor sau Dog, prin eliminare. Deci avem doua posibilitati.
Stim insa ca Dinu are un catel de culoare alba (4),si mai stim ca pe acest catel cu blana alba nu-l cheama Dog. (2)
Deci Grivei sau Labus nu poate sa fie, Dog iar nu poate sa fie. SIngura varianta ramasa e Azor.
Numai ca 5 ne spune: "Dinu nu l-a luat pe Azor."
Deci Dinu nu are nici un caine pana la urma?

| sabin89 a răspuns:

Mea culpa! Mii de scuze. Am omis sa adaug ceva: "In fiecare din cele cinci puncte, una din afirmatii nu corespunde adevarului".
Intr-adevar, la astfel de probleme trebuie multa grija sa fie scrise corect; ca altfel munceste omul degeaba. Sorry.