Cred ca poti sa faci afirmatii care sa ramana valabile.
Spre exemplu asertiunea "Soarele exista." nu poate fi considerata cunoastere imuabila. Insa afirmatia "Soarele exista la momentul de timp T pentru cei aflati pe Pamant." va ramane valabila indifferent de potentialele schimbari, chiar si daca Universul inceteaza sa mai existe.
De fapt sunt destul de sigur ca furnizand suficiente informatii ORICE propozitie poate deveni universal valabila indiferent de efemeritatea sau relativitatea subiectului pe care-l trateaza.
Nu. Poti stii ce rezultat are o anumita actiune, dar cum "fara *in* nu exista *out*", n-ai cum sa stii ce actiuni exista in afara celor cunoscute, deci nici rezultatul lor, n-ai cum sa stii daca exista altele pana nu le simti. Daca n-ar fi existat deja aripi, ai fi stiut sa le creezi?
Filosofia a evoluat extrem de mult si in foarte multe directii de la Heraclit incoace.
De fapt, filosofia greaca incepe, sa zicem... dupa Platon/Socrate si isi intra in fire la Aristotel.
Schimbarea are loc, dar intotdeauna ramane un fond constant, superior, spre care se incearca sa se ajunga. Ca e spirit, adevar, Dumnezeu, constiinta... oricum am lua-o, cunoasterea nu mai presupune o idee atat de simpla ca in Antichitate. Cunoasterea nu mai inseamna exterioritate, asa cum credeau anticii, ci interioritate (adevarul sinelui, interior).
Restul adevarurilor, al celor exterioare, se cunosc empiric, stiintific.
Lui Heraclit nu i-as putea spune nimic, pentru ca avea niste idei fixe legate de logos
Este posibil Kybalionul sa sustina legea aia, dar tu esti de acord cu ea? Asta as fi vrut, pareri personale.
Sa aprofundam putin. Ce este "acelasi" intr-o lume care curge, poti sa-mi spui? Ce este acelasi intr-un pahar cu apa care se evapora in continuu? Sau, sa luam un element, sa zicem fierul. Pai, pana am scris eu aceste patru litere "fier" in interiorul lui electronii s-or fi rotit in jurul nucleelor de miliarde de ori. Mai este el acelasi?
Chiar daca oamenii o sa ajunga sa cunoasca totul, cum o sa fie siguri ca nu a mai ramas nimic de aflat?
Cunostinta e un fel de sac fara fund. In niciun domeniu nu s-a ajuns si nici nu cred ca se va ajunge la vreun capat. Matematica, biologie, fizica cuantica, astronomie, (teologie ), genetica, chimie, nicaieri nu se intrezareste capatul.
Cunoasterea e aproape tot timpul aproximativa. Lucrurile se schimba, dar o fac de obicei incet, iar asta ne ofera timp sa le intelegem macar partial. Stiinta e capabila sa inteleaga schimbarile, sa le prezica, iar asta face Universul previzibil din unele puncte de vedere. Fara schimbare nimic din ce vedem in jurul nostru nu ar exista. Tocmai de aceea, intelegerea schimbarii e calea spre intelegerea trecutului, prezentului si a viitorului universului.
anonim_4396 întreabă:
xXsweetgirl99Xx întreabă:
anonim_4396 întreabă: