Era posibil ca Universul nostru sa aiba legi ale fizicii diferite, ce nu permit aparitia vietii. Cel mai probabil da.
Este absolut necesar ca in Universul nostru sa apara un "observator"?
Stiinta nu poate raspunde la o asemenea intrebare. Probabil nu va putea raspunde niciodata.
Prea multe necunoscute
Era absolut necesar ca in Universul nostru sa apara viata?
Depinde.
Cat de mare este Universul? Este infinit? Este finit?
Care este durata lui de viata?
Care este probabilitatea ca viata sa apara? Este aparitia vietii un fenomen de o raritate astronomica, ce necesita indeplinirea unor conditii aproape imposibil de indeplinit? Sau din contra, este ceva firesc in Univers.
Care este probabilitatea ca viata inteligenta sa apara?
In ce masura este inteligenta superioara o adaptare favorizata de evolutie? Este necesara sau doar o coincidenta norocoasa? In definitiv, natura pare sa gaseasca alte adaptari la fel de utile si probabil mai putin costisitoare.
Inteligenta superioara presupune in mod necesar existenta constientei, sau sunt notiuni complet separate?
Cate moduri de a fi inteligent exista? Noi cunoastem doar unul.
Ce este constienta? Cat de necesara este supravieturii si care este probabilitatea ca evolutia sa favorizeze aparitia ei?
Etc etc
Nu e o predictie, este adevarat in mod tautologic (Universul nostru=Universul nostru).
M-a dezamăgit Carter; îl credeam om serios. Păi ce a spus? A spus o prostie, să se afle şi el în treabă. Ca să spui că "Univerdul nostru = universul nostru" nu trebuie să fii fizician. O poate spune şi un copil.
Mda, ca sa fie predictie rezultata in mod credibil dintr-o teorie stiintifica ar trebui sa stim ce este constienta si cum se leaga ea cu fizica. Nevand o astfel de teorie, omul are dreptul la idei personale care de fapt nu fac parte din stiinta, pentru ca nu s-a gasit nimeni care sa le operationalizeze empiric.
El confunda "masuratoarea colapseaza functia de unda" cu "constienta omului colapseaza functia de unda".
Într-adevăr, nu ştim, cel puţin deocamdată, să existe o legătură între fizică şi conştienţă.
Observator? Și un atom de heliu este un observator dacă o luăm așa, într-un sistem de referință inerțial. Nu văd de ce ar fi nevoie de inteligență. Având în vedere imensitatea spațiului și timpului, probabilitatea ca să existe orice chestie este scandalos de mare.
Cum era aia, o galaxie are intre 100 si 400 de miliarde de stele
si sunt mai multe galaxii decat sunt fire de nisip pe toate plajele de pe pamant
deci, tu ce crezi?!?
Te-ai inspirat din asta veche sau ai citit acum chestiile lui Carter? :)
https://www.tpu.ro/......ay-not-be/
Universul e guvernat de sase numere si de argumentul lui Paley William, proprietatea legii inversului la patrat.
Cele sase numere care ne-au garantat existenta pot sa fie o supercoincidenta fericita, argumentul teologului Paley, mai putin. In fapt, se apropie cel mai mult de ce a declarat Carter, doar ca Paley punea asta in carca Creatorului.
Si nu, comunitatea stiintifica nu a acceptat ideea lui Brandon Carter.
"Si nu, comunitatea stiintifica nu a acceptat ideea lui Brandon Carter." - În sfârşit, îmi răspunde şi cineva concret la întrebare.
De Paley William acum aud prima dată. Văd că a fost un om important, după cele scrise pe Wikipedia. Totuşi n-am văzut nicio menţiune despre ideile lui 'obscurantiste'. Poate îmi dai un link unde zice el despre supercoincidenţa fericită.
Nu am un link, iar supercoincidente am spus ca sunt cele sase numere care guverneaza universul, pentru ca daca variaza cu fie si o unitate, universul nu mai exista in felul in care o face acum, si cel mai probabil nu mai permite viata.
William Paley a fost un teolog care a scris Natural Theology, in care a inglobat argumentul teleologic clasic, "argument from design". La vremea lui a fost imbratisat de numerosi oameni de stiinta, Einstein sau Darwin sunt doar doi, in prezent este acceptat de comunitatea stiintifica faptul ca numai legea inversului patratului din acel argument ramane de necontestat.
Mai jos ai o implicatie a acestei legi in numarul de dimensiuni ale universului, ce s-ar intampla daca in loc de D3+Timp, universul ar avea D4+Timp...
https://www.tpu.ro/go-to-answer/16833361/
In ceea ce-l priveste pe Brandon Carter si cele doua variante ale principiului antropic prezentate de el...sunt dificil de inghitit de catre stiinta, chiar daca fizicieni tot mai multi au inceput sa scrie lucrari care aduc variante ale acestor variante in discutie.
Gandeste-te ca "trebuie" in acest principiu nu este o cerinta, ci o obligativitate a universului iar unii fizicieni ca Wheeler merg pana la Principiul Antropic Participativ, care obliga universul la existenta unui Dumnezeu, ma rog...a unei superfiinte, inca din primele stadii de existenta a lui.
Inghite-o pe asta... :)
Intelegi acum de ce sunt idei de neacceptat?
Mă miram eu de ce pe Wikipedia nu pomeneşte nimic despre preocupările lui în domeniul teologiei. Mă uitam la alt Paley William, un American business personality (1901-1990). Acum am citit şi despre teologul nostru, English clergyman, care a murit în anul bătăliei de la Austerlitz.
Într-adevăr, "trebuie" din traducerea noastră este acel "must" din engleză, care implică obligativitatea. Este ciudat că noi traducem atât pe "must", cât şi pe "have to" cu "trebuie. Cam sărăcăcioasă limba noastră