Părerea mea este că mintea este diferită de creier iar dovezi pentru acest lucru sunt destule. Când ne naștem nu avem minte, doar creier. De aceea observăm că un copil mic, un bebe este total supus instinctelor primare. Când simte nevoia de hrană plânge, mănâncă cât îi dai la început, chiar dacă îi e rău. Pe parcurs, acesta învață să-și controleze instinctele și apar primele vestigii ale minții. Cu timpul, mintea devine din ce în ce mai complexă, la fel și creierul. Apare posibilitatea de a comunica cu lumea din jur și se dezvoltă un bagaj uriaș de cunoștințe despre lume.
Este adevărat că unii oameni pot să-și controleze instinctele mai bine decât alții. Ca de exemplu, pornirile sexuale. Unii pot să stea și o viață întreagă fără a face sex, doar cu ajutorul tăriei de caracter și al voinței iar unii ajung violatori și pedofili doar pentru că le este imposibil să-și controleze pornirile. Mintea este totuși în strânsă legătură cu creierul, creierul poate influența mintea și vice-versa. Dacă creierul ar fi doar un computer atunci un stimul care să fie de fiecare dată la fel ar produce întotdeauna aceleași rezultate. Să luăm de exemplu un fumător. De fiecare dată când fumează o țigară creierul dă drumul cam aceluiași nivel de serotonină și dopamină iar omul se simte fericit. Dacă s-ar aplica același stimul unui computer atunci acesta ar fi incapabil să se lase de fumat pentru că nu ar avea posibilitatea de a-și controla propriul software. Există însă oameni care s-au lăsat și după 30 de ani de fumat doar prin puterea minții. Creierul este foarte important, se ocupă cu bunul mers al organismului, controlează toate funcțiile vitale, toate răspunsurile simțite la stimuli. Mintea însă, este cea care controlează corpul în stare de trezie, controlează comunicarea cu ceilalți și face alegerile.
În 2015, a apărut un caz de personalități multiple foarte interesant în lumea medicală. O femeie din Germania care suferea de această tulburare avea o personalitate a unei femei nevăzătoare. Deși când adopta alte personalități vedea perfect, când adopta personalitatea femeii nevăzătoare, doctorii au descoperit că nu prezenta nici o activitate la nivelul cortexului vizual, adică era complet nevăzătoare deși ochii ei funcționau normal. De aici reiese că această femeie suferă de o boală care i-a permis să aibă diferite psihicuri, diferite minți. Deși creierul rămânea același, mintea personalității adoptată decidea cum se va comporta acesta. Asta sugerează, de asemenea, că prin exercițiu și printr-o putere uimitoare a voinței am putea face mult mai multe lucruri cu mintea decât ne imaginăm.
Puteți citi despre caz aici: https://blogs.scientificamerican.com/......verything/
Într-adevăr, sunt niște întrebări care trebuie puse și la care încă nu există un răspuns satisfăcător. Probabil că în viitor vom afla și aceste răspunsuri, și cred că va fi o descoperire care va schimba fundamental lumea. Diferența majoră dintre un computer și un om este faptul că acesta din urmă este conștient că este conștient. Chiar dacă computerele din zilele noastre fac mult mai multe calcule, pot rula programe extrem de complexe, au o viteză impresionantă de calcul, încă nu sunt conștiente și nici nu vor fi după părerea mea.
Cred ca mintea ramane inca un mister. Inainte se credea ca inima este cea care se ocupa cu emotiile, apoi sufletul, iar acum creierul. Sa nu uita ca mintea nu poate fi atinsa, ca se crede ca se afla in creier, dar pentru multi mintea este asociata cu sufletul. Un crestin ar spune: "nu stiu ce este in sufletul tau", insa un ateu spune: "nu stiu ce este in mintea ta". Sufletul si mintea sunt pentru mine elemente asemanatoare, dar spuse de persoane ce au credinte diferite. Ca sa intelegem si mai bine termenul de minte in conversatia noastra o sa te intreb, de unde stiu eu ca daca iti trag o palma chiar simti emotia de durere, nu doar cea fizica? De unde stiu eu ca nu este o reactie fireasca a creierului? Precum un algoritm: palma-durere fizica- te incrunti. Dar stiu eu ca tu chiar simti emotia si nu este o reactie fireasca pe care creierul o comanda? Daca pe pamantul asta eu sunt singurul care simte emotiile, iar voi va prefaceti ca le simtiti pentru ca asa va spune creierul? Cam asta-i adevaratul mister al mintii, al sufletului.
Iar comparatia creierului cu computer-ul nu cred ca ramane, pe masura ce avansam vom descoperii noi inventii cu care sa facem comparatia. Nu demult motorul pe aburi era comparat si asociat cu un viitor stralucit, astazi este computer-ul, maine cine stie.
Stiu ca suna a nebunie ce am scris mai sus, dar inca nu stim. Pot doar presupune ca daca eu simt emotiile si tu esti la fel ca mine, un om, atunci si tu le poti simtii, insa nu-s sigur de asta .
Era o intrebare retorica. Evident ca nu stiu. D-asta inca nu iese din discutie existenta sufletului, a nevazutului, a ceea ce este dincolo de materie. Stiu ca suna fantasmagoric, insa mi se pare interesant. Imi da oarecum o sansa de a-mi bate joc de mine insumi cand trebuie sa o fac pentru a supravietui realitatii de rahat. Si mai este o chestie care ma face curios, oare putem sa acordam viata unui computer? Sa spunem: "Stai! Nu-l lovi cu ciocanul pe Pentium 3 al meu. Este si el o viata, are drepturi". Sa ne imaginam ca o gramada de fire si circuite este egala cu o fiinta organica formata din celule vii. Cum ar fi? Care este diferenta, si nu vorbesc de materie, dintre un computer ce se poate adapta, invata, super-sofisticat, cu inteligenta asemanatoare cu cea a unui om, chiar mai buna, si un om? Este mintea, sufletul sau niciuna? Eu nu stiu si sunt terifiat si fascinat in acelasi timp.
Să admitem, doar de dragul discuţiei, că sufletul există. În cazul ăsta, se ridică o serie de întrebări mai grele chiar decât însăşi întrebarea 'ce este sufletul'. Şi anume, când este această entitate ataşată omului? Când încă este un făt în pântecele mamei? După naştere? Dacă e după naştere, la ce vârstă? Şi cum este introdus în om? În stomac, în cap, în...ce? Şi cine face operaţia asta, ca la fiecare nou-născut să vină să-i pună sufletul? Şi sunt sufletele diferite de la un om la altul? Dacă da, pe ce criteriu se face selecţia, ce suflet să se ataşeze nou-născutului ăsta şi ce suflet ăluilalt? Să ţinem cont că sunt miliarde care se nasc. Şi apoi, mai sunt şi animalele. Poate au şi ele suflet, că vedem că suflă şi ele. Câinele meu stă cu limba scoasă şi suflă mai toată ziua; nu ştiu dacă şi noaptea. Şi am scris aici doar câteva din întrebările care se ridică, dar mai sunt. Deci vezi cât ne complicăm dacă mergem pe linia existenţei sufletului? N-ar fi mai bine să ne vedem lungul nasului şi să stăm cuminţi în banca noastră?
Dar să lăsăm subiectul suflet, pentru că în discuţie sunt doar două noţiuni: minte şi creier.
Ok. Si atunci ce crezi tu ca este mintea? Daca pot sa te clonez, sa zicem ca as putea. Iar apoi ai un accident grav din care ar trebui operatii complicate si nu ai scapa fara sechele grave, ti-ai schimba personalitatea complet, practic ai muri pentru ca nu ai mai fi acelasi TU. Insa pentru a pastra amintirea vie, o ruda decide sa te omoare si sa cloneze un alt TU dupa, sa-i zicem, o schema a ADN-ului tau, un blueprint, un plan. Cum ti se pare ideea sa te omoare si sa cloneze un al tu, exact la fel? Nu-i nicio diferenta. Acelasi ganduri, acelasi reactii, acelasi algoritm logic ce-ti ofera gandirea, doar ca este o clona. Ce sacralitate mai are fiinta ta daca te pot inlocui? De ce sa nu te inlocuiesc? Ca ai suflet, respectiv o minte in acceptiunea ateilor?
Si d-asta o sa mor singur daca iti mai raspund la intrebari .
Cred ca intrebarea ta poate fi mai scurt formulata.
Cine "scrie" realitatea noastra?
Recomand urmarit acest videoclip, este in tema cu intrebarea ta si foloseste ca analogie secvente si intamplari din carti sau filme.
https://www.youtube.com/watch?v=RST8VOlT9H8
"Cine "scrie" realitatea noastra" - vrei să detaliezi? La ce te referi mai exact?
Suntem deseori controlati de stimuli sociali,de dorinte si de asteptarile celorlalti,jucam roluri in viata,ca niste actori,ne setam un model de urmat si pornim la drum,fara sa fim constienti ca acel model a fost ales si gandit de altii pentru noi.
Aici poate fi vorba de orice aspect al vietii noastre,de la ce alimente consumam,cu ce ne imbracam,cum ne comportam in anumite situatii,in cine avem incredere,ce carti citim,ce filme vizionam,ce muzica ascultam,etc.
Totul e gandit pana la cel mai mic detaliu ca sa cadem in plasa,fie sa cumparam un produs sau un serviciu,sa idolatrizam o vedeta anume sau sa suportam un partid politic.
Exista multe mesaje subliminale care ne afecteaza modul in care percepem viata si noi,in veselia si nebunia noastra credem ca suntem liberi.Dar e bine sa fim asa,pentru ca daca am cunoaste adevarul absolut, nu am putea sa-i ducem greutatea pe umeri, e pur si simplu prea mult.
Asa ca ne izolam intr-o bula personala ca sa nu suferim, avem instinctul acesta de conservare.
Putem sa accesam portiuni de adevar si sa-l acceptam.E nevoie sa nu ne atasam emotional ca sa fim puternici, chiar daca vine cu o doza de cinism.Trebuie sa fim constienti de rau ca sa il combatem, asta include raul pe care il putem face chiar noi.
Si asta merita vazut.De unde vine raul?
https://www.youtube.com/watch?v=dwLKaPwUKlk
Recoman un documentar pe Netflix :" The social dilema."
Omul e format din minte,trup si suflet unite intr-o singura fiinta.
Toate sunt in comuniune una cu alta,dar de doua secole incoace se tot incearca o separare,se incearca o schimbare a unor ideologii traditionale cu cele moderniste si post-moderniste,se incearca schimbarea definitiilor unor termeni, practic ne pierdem in cuvinte.
Pana si Socrate credea in suflet, dar s-au trezit niste grupuri cu interese sa scoata termenul asta din vocabular si sa zica, nu domnle' nu exista suflet, esti doar o adunatura de celule.Ai murit si gata, nu mai e nimic.
Nu, e gresit asa, imi pare rau ca nu vedem imaginea de ansamblu, vedem doar bucatele din puzzle.
Las o piesa de puzzle aici.
https://www.youtube.com/watch?v=0HAobIPHz-0
Si incepusem sa te apreciez. Sisu? Pe bune?! Chiar asculti asa ceva? Vrei sa intri in coma? Ce este cu tine, omule?
Gusturile nu se discuta.Sincer,nu stiu un artist mai bun in Romania care sa vorbeasca de lucrurile reale precum el, in afara de raku sau cedry2k.
Poate ai niste prejudecati,dar iti zic,ca nu trebuie judecata o carte dupa coperta.
Nu ma aprecia pentru gusturile mele, nici nu vreau apreciere. Daca apreciezi ceva la mine, apreciaza mesajele pe care incerc sa le transmit, alea sunt esenta, cine sunt eu si ce imi place nu are relevanta.
Stai calm ca am intrat in esenta. Baiatul nu se tine pe beat, beat-ul este in urma si Sisu se tot duce. Nu mai fii asa ca glumeam cu tine.
Nu,ca nu ma deranjeaza pe mine personal, doar ca nu inteleg de ce puneti asa mult pret pe tehnica si nu pe mesaj.
Societatea este naspa! Asta-i mesajul muzicii rap, dar ei o spun altfel. Daca nu conteaza ambalajul la ce mai asculti muzica?
Hai sa o lasam asa.
Am văzut la TV o emisiune in direct transmisa la miezul nopții, de la o casa bântuita dintr-un sat din Moldova. Familia era formata din tatăl disperat si o fiica foarte bolnava, arata ca un cadavru care mai respira. Restul, sotia si ceilalți copii muriseră din aceleași cauze din care era pe moarte si fiica lui. S-a întâmplat ca la ora la care se întâmpla in fiecare noapte sa se întâmple si de data aceasta. Se auzea un zgomot, si un vânt puternic a deschis geamul si perdeaua flutura in vânt. A intrat pe geam o "umbra" care avea forma unei fete dar nu avea corp fizic. Am zis umbra, dar era alba la culoare. Menționez ca era transmisa emisiunea in direct. Nu îmi mai amintesc mai departe, si oamenii din sat se aflau prezenți afara nu stiu daca in curte sau in strada. Li se puneau întrebări vecinilor de către reporteri si spuneau ca așa se întâmpla noapte de noapte. Le era frica. Deci cam așa se întâmpla intr-o casa bântuita. Nici reporterii nu știau cine o bântuie. Dar era adevărat.
Interesant. Poate reuşeşti să identifici emisiunea respectivă pe Youtube şi să ne dai un link.
E mult de atunci poate peste 15-20 de ani. Nu mai stiu pe ce post de televiziune. Mi-ar placea sa o revăd. Si eu aveam emoții ca si cei prezenți acolo. Nu am calculator si telefonul meu nu e performant. Încearcă tu sa o cauți. Nu-mi amintesc satul si nici județul din Moldova.
Nu, nu este un computer. S-ar putea ca pe viitor sa înțelegem exact cum sta treaba cu creierul, dar...nu cred ca va fi un viitor prea apropiat. Mai cred și ca ar trebui sa avem un job compatibil cu genele pe care le avem, nu cred ca se va întâmpla.
P. S. Plăcintă ta de mere e tradusa de creier prin serotonina. Normal ca ii place.
P. P. S. M-am lăsat de fumat, m-am apucat de mâncat ținând cont de calorii, m-am apucat de făcut sport regulat. Toate în ultimii doi ani. Știi cât de greu a fost?! A fost exact ca "o casa bântuită"... Dar acum a devenit normalitate. E asa de bine. Probabil ca am gena care mi-a permis sa fac asta, cine știe?
O fi creierul, or fi genele, or fi ambele...
Tu de fapt ai vrut să-ți expui un punct de vedere și să stârnești discuții, nu să obții un răspuns.
Cum de-ai ghicit?
Eu am glumit .
Nu ai cum. Doar incercam sa te fac constient de posibilitatea existentei, in abstract, a unui spirit. Mi se pare ca mintea/sufletul are scrisa ideea ca este unica. D-asta cred ca in a te omora pe tine sau o clona, amandoi veti vrea sa moara celalalt. Evident, ca sufletul/mintea se afla in creier. Dar ideea ca tu esti unic si important nu cred ca poate fi stearsa, ar fi prea trist sa ne gandim la asta si sa traim fiind constienti de asta tot timpul.
Metafora asta "creierul este un computer" are limitele ei. Ce este un computer? O colectie de circuite electronice. Fiecare circuit, luat separat, nu poate face nimic. A trebuit ca o putere să le ia de acolo unde erau şi să le aranjeze într-un anumit fel. Aşa s-a format un instrument, pe care noi îl numim computer. Mergând pe analogie, ar trebui să ne întrebăm ce putere a fost aceea care a adunat elemente (care nu pot face nimic) şi le-a aranjat în aşa fel încât să rezulte "instrumentul" creier. Ai vreo sugestie?
Da. Dumnezeu, baaaa!
Glumesc si nu.
Gandeste-te ca il putem critica pe Dumnezeu pentru imperfectiunile lumii. La fel cum un robot, un mecanism mai inteligent decat noi, o perfectiune in ceea ce priveste performanta si inteligenta, poate veni la noi si ne priveasca precum niste maimute, niste imperfectiuni. Deci Dumnezeu a creat omul, omul a creat robotul si fiecare creatie se uita la creator si il critica. Ironic, nu?
Mai este ceva, intr-un documentar s-ar spune ca am aparut din nimic. Imposibil, dar nu avem alte raspunsuri, inca, din parte stiintei. Si as prefera sa nu avem. Sper sa existe acel fantastic in continuare.
anonim_4396 întreabă:
User252426 întreabă: