Părerea mea este că mintea este diferită de creier iar dovezi pentru acest lucru sunt destule. Când ne naștem nu avem minte, doar creier. De aceea observăm că un copil mic, un bebe este total supus instinctelor primare. Când simte nevoia de hrană plânge, mănâncă cât îi dai la început, chiar dacă îi e rău. Pe parcurs, acesta învață să-și controleze instinctele și apar primele vestigii ale minții. Cu timpul, mintea devine din ce în ce mai complexă, la fel și creierul. Apare posibilitatea de a comunica cu lumea din jur și se dezvoltă un bagaj uriaș de cunoștințe despre lume.
Este adevărat că unii oameni pot să-și controleze instinctele mai bine decât alții. Ca de exemplu, pornirile sexuale. Unii pot să stea și o viață întreagă fără a face sex, doar cu ajutorul tăriei de caracter și al voinței iar unii ajung violatori și pedofili doar pentru că le este imposibil să-și controleze pornirile. Mintea este totuși în strânsă legătură cu creierul, creierul poate influența mintea și vice-versa. Dacă creierul ar fi doar un computer atunci un stimul care să fie de fiecare dată la fel ar produce întotdeauna aceleași rezultate. Să luăm de exemplu un fumător. De fiecare dată când fumează o țigară creierul dă drumul cam aceluiași nivel de serotonină și dopamină iar omul se simte fericit. Dacă s-ar aplica același stimul unui computer atunci acesta ar fi incapabil să se lase de fumat pentru că nu ar avea posibilitatea de a-și controla propriul software. Există însă oameni care s-au lăsat și după 30 de ani de fumat doar prin puterea minții. Creierul este foarte important, se ocupă cu bunul mers al organismului, controlează toate funcțiile vitale, toate răspunsurile simțite la stimuli. Mintea însă, este cea care controlează corpul în stare de trezie, controlează comunicarea cu ceilalți și face alegerile.
În 2015, a apărut un caz de personalități multiple foarte interesant în lumea medicală. O femeie din Germania care suferea de această tulburare avea o personalitate a unei femei nevăzătoare. Deși când adopta alte personalități vedea perfect, când adopta personalitatea femeii nevăzătoare, doctorii au descoperit că nu prezenta nici o activitate la nivelul cortexului vizual, adică era complet nevăzătoare deși ochii ei funcționau normal. De aici reiese că această femeie suferă de o boală care i-a permis să aibă diferite psihicuri, diferite minți. Deși creierul rămânea același, mintea personalității adoptată decidea cum se va comporta acesta. Asta sugerează, de asemenea, că prin exercițiu și printr-o putere uimitoare a voinței am putea face mult mai multe lucruri cu mintea decât ne imaginăm.
Puteți citi despre caz aici: https://blogs.scientificamerican.com/......verything/
Nu, nu este un computer. S-ar putea ca pe viitor sa înțelegem exact cum sta treaba cu creierul, dar...nu cred ca va fi un viitor prea apropiat. Mai cred și ca ar trebui sa avem un job compatibil cu genele pe care le avem, nu cred ca se va întâmpla.
P. S. Plăcintă ta de mere e tradusa de creier prin serotonina. Normal ca ii place.
P. P. S. M-am lăsat de fumat, m-am apucat de mâncat ținând cont de calorii, m-am apucat de făcut sport regulat. Toate în ultimii doi ani. Știi cât de greu a fost?! A fost exact ca "o casa bântuită"... Dar acum a devenit normalitate. E asa de bine. Probabil ca am gena care mi-a permis sa fac asta, cine știe?
O fi creierul, or fi genele, or fi ambele...
Într-adevăr, sunt niște întrebări care trebuie puse și la care încă nu există un răspuns satisfăcător. Probabil că în viitor vom afla și aceste răspunsuri, și cred că va fi o descoperire care va schimba fundamental lumea. Diferența majoră dintre un computer și un om este faptul că acesta din urmă este conștient că este conștient. Chiar dacă computerele din zilele noastre fac mult mai multe calcule, pot rula programe extrem de complexe, au o viteză impresionantă de calcul, încă nu sunt conștiente și nici nu vor fi după părerea mea.
anonim_4396 întreabă: