| Flavianadx a întrebat:

Haideti sa vorbim putin despre mentalitatea angajatului (filosofie de viata?) Am intalnit sa zic doua categorii.

Exemplul 1: o angajata la patiserie, zambitoare, cand imi da prajitura, imi atrage atentia ca sunt trista si ca nu este bine sa fiu asa; am fost surprinsa ca tot ce face este sa vanda nimicuri; ar fi putut foarte bine sa vanda masini sport cu acelasi succes.
exemplul 2: un barista la o cafenea, vorbindu-mi despre espressoare si rasnite, imi ofera cateva espresso moca, doar ca sa imi arate diferenta pe care o face altitudinea plantei in gustul cafelei; imi venea sa ii cer numarul sefului sa-i spun sa-l promoveze.
exemplul 3: un doctor cu acel "bedside manner" ma face sa imi pare rau ca nu mai am motive sa ii vizitez cabinetul; ma intrebam ce mai cauta in tara.
exemplul 4: o fata eleganta care se tot plimba grabita pe culoarul clinicii imi lasa impresia ca e medic; raman surprinsa cand vad ca se apuca sa mature si sa curete toaleta; o facea cu atata drag de parca era la ea acasa.
exemplul 5: un instalator face o treaba de mantuiala, la un pret egal cu pretul zonei; i se pare ceva normal sa il platesc cat cere, in timp ce se gandea la shaorma din colt.
exemplul 6: un stylist ma aranjeaza folosind o tehnica ce nu presupune mare efort din partea lui, cu rezultat mediocru, crezand ca nu am habar ce face.
exemplul 7: o asistenta plictisita imi face observatie ca nu eu trebuie sa imi asez scaunul, ci doar ea face asta.
exemplul 8: un antrenor ii explica clientului cum sa faca anumite exercitii, ca si cum ar sti ce vorbeste; vine alt antrenor sa il invete si pe celalalt executia corecta.
exemplul 9: un maseur are o tehnica de parca ar spala o masa cu carpa; si unul de la tara si-ar fi dat seama ca ala nu e masaj; nu era ca nu stia, ci ca nu voia.

Dupa cum vedeti, nu e o legatura intre meserie si performanta.
Ce ii face pe unii sa nu dea 2 bani pe munca lor, pe client, ca si cum ar sta acolo pe banii ma-si, nu pe banii clientului?
p.s. daca esti mediocru + jignit, nu borî pe intrebarea mea. Ms.

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

Meseria te umileste. Te face sa te simți mic. Cu cit o cunoști mai bine, cu atit realizezi ca lucrurile sunt mai complicate. Ca, dacă e sa faci treaba "la meserie", trebuie sa ții cont de o mulțime de aspecte. E ușor sa dai la rindea, dar e mult mai dificil sa faci o lucrare de arta cu ea (sa zicem sa scoți dintr-o grinda paralelipedul perfect), asta se învață în ani, ca tot ai întrebat happy

19 răspunsuri:
| dinaprilie a răspuns:

Cati oameni atatea pareri ca de asemenea si stari de spirit, probleme personale, sanatate precara, urmarirea altui scop prin diferite munci care au rol de sustinere etc etc. Filozofia este buna ca sa faci sa mai treaca timpul asta in cazul in care poti sa si vezi dincolo de ea.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Care sunt cele doua categorii ca n-am inteles

| MetisuI a răspuns:

De asta esti depresiva stai in casa si te gandesti la prosti in loc sa te inscrii la postliceala sa inveti o meserie

| GabiDumitrescu a răspuns:

Pai tu pleci cu o idee gresita, ca unele meserii sunt mai pentru aia fara viitor/fara bun-simt ca altii. Pe logica asta ar trebui sa fim toti neurochirurgi si super-programatori, nu? Totusi ai observat ca nu e legatura intre meserie si cit de ok e omul ala care o practica. Pana mea, am vazut si gunoieri de treaba.
Ca sa raspund si la intrebarea din final, depinde fix de om. Nu de meserie, nu de context social, educational, economic. Si in razboi se zimbeste, iar unii care sunt acrituri si daca le-ai bagat un milion de euro in buzunar, tot acrituri ar ramane.

| cristi202 a răspuns:

O întrebare super!
Caracterul face diferența, nu meseria, nu ce stii, nu inteligenta. Ce ești ca om inauntru, dai și in afara.

| Morbid a răspuns:

"daca esti mediocru + jignit" - ce faci iubirea mea Hecate? laughing

"Ce ii face pe unii sa nu dea 2 bani pe munca lor, pe client, ca si cum ar sta acolo pe banii ma-si, nu pe banii clientului?"
1. Lipsa de integritate.
2. Teapa.
3. Pilele.
4. Goana dupa bani.

Nu trebuie sa fi ditamai inteligentul sa-ti dai seama ca ce stii sa faci, nu are vreo legatura cu meseria care o ai, la unele job-uri trebuie sa fi un bun psiholog, deci trebuie sa stii sa te faci placut oamenilor decat meseria care o faci.
Daca nu iti place asa tare si nu te simti multumita cu serviciile unei persoane, poti sa le dai review-uri negative/respectiv pozitive, fiecare are o firma sau poti sa le zici in fata daca consideri asta. Si ai Mai mult tupeu.

| Flavianadx explică (pentru MetisuI):

Chiar ma gandeam. In cati ani inveti sa dai la rindea? laughing

| Flavianadx explică (pentru Morbid):

Nope nu sunt acea persoana... Nu cred ca ajuta prea mult reviewul. Poti sa-l vezi pe sef in persoana pe care o angajeaza. Sunt cam de-o teapa.
Doar nu da firma faliment de la reviews. Alea se platesc lejer, sa fie de 5 stele mai multe ca sa acopere rusinea.

| Flavianadx explică (pentru cristi202):

Mda... dar cred ca meseria schimba caracterul cu timpul. Cate femei de serviciu raman doamne, cati muncitori raman domni, cati doctori nu se cred Dumnezei?

| Morbid a răspuns (pentru Flavianadx):

" Alea se platesc lejer, sa fie de 5 stele mai multe ca sa acopere rusinea." - eh tot se simte intr-un fel sau altul, nu da dar poti ajuta Mai multe persoane sa nu mearga la ei, daca asta ar face fiecare.
Eu cred in karma, deci tot platesc intr-un fel sau altul, cei care se ocupa de escrocherii.

| MetisuI a răspuns (pentru Morbid):

Muta obsesia pe altcineva ca hecate nu mai vine sunt destule fete aici

| BloodyLips a răspuns:

Depinde de om, de stare, de vibe-ul pe care il ai tu ca si client. Nu ai de unde sa stii ce probleme are omul acasa, toti avem zile mai bune si zile mai proaste. Nu poti judeca caracterul unui om dupa 5 minute de conversatie sau dupa meseria pe care o are. Noi de exemplu avem la facultate o profa care de obicei e zambitoare si rabdatoare, insa intr-o zi la seminar a tot urlat la noi si era nervoasa, parca nimic nu era bine. La urmatorul seminar a fost iar ca inainte, deci cine stie ce problema a avut femeia in ziua respectiva. Daca nu o cunosteam dinainte si acel seminar era singurul pe care il aveam cu ea probabil ma intrebam cum o profesoara atat de frustrata si nemultumita de orice inca sta la catedra. Asta e, emotiile n-au cum sa fie liniare, n-ai cum sa fii non-stop fericit. Uneori uitam ca in spatele tejghelei sunt tot oameni, intr-adevar ei sunt platiti sa te serveasca dar nu sunt roboti ca sa se prefaca ca sunt ok cand de fapt nu sunt, chiar daca nu e profi asa.

| cristi202 a răspuns (pentru Flavianadx):

Nu meseria, ci viata prin care treci, cum te raportezi la ea, la cei de linga tine, și ei la tine.

| Morbid a răspuns (pentru MetisuI):

Sa-i zici la mamicuta ta asa ceva dragut-o.
Sunt destul de sigur ca vede ce scriem, de aia intra la fiecare miez al noptii. Nu pleaca de pe site in vecii vecilor.
Nu sunt obsedat de Hecate, sunt obsedat de cine se da sau s-a dat drept ea. Sincer care noroc ca se ascunde sub alte contulete, cat sunt eu de calm, o asemenea Persoana ar merita asa Putin trasa de urechiuse.

| MetisuI a răspuns (pentru Morbid):

Esti obsedat de un vierme traumatizat marfa gusturi ai

| Drimmero a răspuns (pentru Morbid):

Nu sunt eu de acord cu multe chestii pe care le zici, dar aici ai mare dreptate, bravo Morbid!

| Morbid a răspuns (pentru MetisuI):

De ce traumatizat? Nu cred ca si-a luat destula bataie.

| Morbid a răspuns (pentru Drimmero):

Si tu ai da asa Putin in Ele nebunule. Ai grija ca iar face pe victima.
I-a Zi lui Branzadegusticel "Bai tu nu meriti sa te reproduci daca faci chestii din astea"laughing

| Drimmero a răspuns (pentru Morbid):

In cine sa dau nebunule? Si de ce sa ma iau de branza gusticelului? Poate e fertila si vrea sa aiba un copil, ce treaba avem cu ea sa-i blestemam deciziile?