| blackbone1776 a întrebat:

Hei TPU, am 2 bile de aceeasi dimensiune, aceeasi forma, doar ca una cantareste 10 kg iar cealalta 100 de kg, le las sa cada simultan de la inaltimea de 10 m, care dintre bile ajunge prima la sol?

Doresc sa raspunda doar cei ce au cu adevarat habar de fizica! ( raspunsul nu e atat de simplu precum ar crede orice analfabet la prima vedere ).

6 răspunsuri:
| RAY a răspuns:

Ambele vor atinge pamantul in acelasi timp atractia pamantului este acelasi pentru orice obiect,Newton a facut acest experiment, pentru ca asta inseamna stiinta, experimente, a observat asta mereu, ambele atingeau pamantul in acelasi timp, 9, 8 N / kg forta gravitationala, poti experimenta si tu sa vezi cu ochii tai, apropo vantul poate afecta experimetul

| blackbone1776 explică (pentru RAY):

Experimentul nu este afectat si de aer? acesta opunand rezistenta in fata unui obiect mai usor! o bila de aceiasi dimensiune facuta din polistiren o sa cada mai tarziu!

| RAY a răspuns (pentru blackbone1776):

Desigur ca da, vantul, aerul orice ar putea afecta, de asta se fac astfel de experimente in loborator

| Digikey a răspuns:

Fizica de clasa a 7-a.
Pana si Ray stie raspunsul.
Dupa ce a cautat vreo 10 ore pe Google.

| Inferno a răspuns (pentru Digikey):

Nu ar trebui sa cada prima bila mai grea din moment ce este atrasa de Pamant cu o forta mult mai mare?

| Inferno a răspuns:

Daca se afla in vid ambele cad in acelasi timp.
Intrebarea mai buna este "De ce?".
Forta cu care Pamantul atrage un corp este direct proportionala cu masa corpului. Deci Bila de 100 de Kg va resimti o forta de 10 ori mai mare fata de bila de doar 10 Kg.
Pe de alta parte inertia este mult mai mare pentru bila de 100 Kg.
Dupa cum spunea Newton cu "Legea atractiei universale": forta resimtita de corp este direct proportionala cu produsul maselor (masa Pamantului si masa corpului) si invers proportionala cu patratul distantei, totul inmultit cu o constanta de proportionalitate.
Constanta de proportionale ramane evident neschimbata in ambele cazuri, masa Pamantului la fel. Distanta ramane la fel, caci aruncam corpurile de la aceeasi inaltime.

Deci tot ce se modifica in relatie este masa bilei. Putem spune deci ca, daca prima bila cu greutatea de 10 Kg este atrasa cu o forta "G", atunci cea de a doua bila cu greutate de 100 Kg va fi atrasa cu o forta de 10 ori mai mare "10*G".

Tot Newton cu al doilea principiu al mecanicii spune ca orice forta imprima unui corp o acceleratie direct proportionala cu forta aplicata si invers proportionala cu masa corpului. g=G/m

Aplicand ce stim putem deduca ca acceleratia bilei de 10 Kg va fi g=G/10
Iar acceleratia bilei de 100 Kg va fi g=2G/100=G/10

Acceleratia celor doua bile ramane deci neschimbata. Este acceleratia gravitationala g=0, 9 m/s^2 resimtita de orice corp.
Limpede deci ca ambele corpuri au aceeasi miscare rectilinie uniform accelerata, parcurcand distanta in aceeasi unitate de timp.


Intuitiv, e ca si cand ai avea doua carucioare cu mancare, unul de 10 Kg si altul de 100 Kg. Pe ala de 10 Kg il impinge mama, pe ala de 100 Kg il impingi tu, dar il impingi de doua ori mai tare decat mama ta. Care carucior trece primul linia de sosire.