| BATTLEGROUND a întrebat:

Hei TPU

Practic e imposibil sa depasesti viteza luminii nu?
Ei bine atunci de ce unii cercetatori spun ca viteza de expansiune a universului e mai mare decat viteza luminii?


Am mai citit undeva ca cica teoria big bangului nu mai este atat de plauzibila deoarece s-a demonstrat ca universul are forma perfect sferica!

pai mi se pare logic sa aiba o forma perfect sferica deoarece daca viteza de expansiune ar fi egalla cu viteza luminii atunci expansiunea ar fi uniforma! :p

7 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt mai multe calcule la mijloc.

Teoria BB-ului are mai multe defecte, pierde teren in urma teoriei corzilor al lui michio kaku.

| drutzix a răspuns:

Pentru ca am observat galaxii care se indeparteaza de noi la viteze relativiste.
E imposibil pentru noi, materia, sa depasim viteza luminii dar spatiul-timpului nu ii pasa de viteza luminii.
Oricum viteza expansiunii spatiului se masoara in viteza pe distanta. Expansiunea actuala este de 70 de km pe secunda pe megaparsec.
Eu nu am citit nicaieri ca teoria Big-Bangului nu mai e plauzibila ci din contra.

| RAY a răspuns:

Dovedeste prima oara ca universul e in expansiune cu o viteza mai mare ca viteza luminii, ca ai citit undeva nu e o dovada stiintifica, suntem la ctegoria stiinta, prezinta dovezi clare si solide

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Expansiunea Universului e o chestie si ca materia nu poate depasi viteza luminii e alta. Galaxiile se pot indeparta una fata de alta cu viteze mai mari decat viteza luminii, fara ca ele sa se miste cu o viteza care sa depaseasca viteza luminii. Daca ti se pare ca nu are logica, sa stii ca e un exemplu (dat de altii, eu numai iti zic despre el) care sa explice cum e posibil. Imagineaza-ti ca ai un cozonac cu stafide. Daca bagi cozonacul ala in cuptor el tot creste si in timp ce creste stafidele se indeparteaza unele fata de altele si asta nu pentru ca ele se misca prin aluat, dar aluatul se umfla si de aceea creste distanta dintre ele.
La fel si cu Universul (aluatul de cozonac) si cu galaxiile (stafidele), spatiul dintre ele creste cu o viteza mai mare decat cea a luminii, dar nu pentru ca galaxiile se misca cu o viteza mai mare decat viteza luminii, ci pentru ca spatiul dintre ele 'se umfla' cu o viteza mai mare decat cea a luminii.

| BATTLEGROUND explică (pentru anonim_4396):

Pai si atunci cea mai apropriata galaxie de noi care se afla la 4 ani lumina distanta de ce nu se indeparteaza?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru BATTLEGROUND):

Cea mai apropiata galaxie mare (Andromeda) e la 2, 5 milioane de ani lumina si chiar daca le iei in calcul si pe alea pitice, cea mai apropiata e la cel putin 25000 de ani lumina de noi.
Doua milioane si ceva de ani lumina distanta pare ceva foarte indepartat si chiar e, dar nu si cand vine vorba de Univers. Galaxia noastra si Andromeda, oricat de departe ar parea una de alta, sunt destul de aproape incat sa se atraga din cauza fortei gravitatiei si pana la urma o sa se ciocneasca. Plus ca amandoua sunt atrase de o chestie care se cheama Marele Magnet care e si mai departe (la 250 de milioane de ani lumina).
Ideea e ca in Univers sunt distante imense si distanta dintre unele galaxii e atat de mare incat forta gravitatiei nu mai poate sta in calea expansiunii Universului si nu conteaza daca intr-un grup de galaxii ele se apropie, conteaza ce se intampla in general.

| Inferno a răspuns:

Teoria relativitatii spune ca un "lucru" aflat in interiorul spatiului nu poate depasi viteza luminii, dar nu spune ca spatiul insasi nu o poate face.

S-a demonstrat ca universul este plat, cu o eroare de maixim un grad.

Iar forma Universului se refera la forma spatiului. Asa ca spatiul poate fi plat, dar poate contine un Univers rotund.
O analogie : Tot asa cum pe o foaie de hartie (2D)poti desena un cerc, foaia fiind plata (in 3D), tot asa poti desena o sfera in Univers (3D), spatiul fiind plat (4D).