Da ai dreptate) dar in legatura cu ce am zis mai sus ce parere ai? O.o
Daca-i pui senzori, poate sa simta adierea vantului, adica isi da seama cand adie vantul
Intr-adevar, inteligenta artificiala este foarte avansata dar nu uita cine dezvolta inteligenta artificiala! Odata facut soft-ul acesta ramane asa, daca nu lucreaza nimeni la acel soft, inteligenta artificiala ramane neschimbata, pe cand inteligenta umana evolueaza, se schimba, creeaza! Inteligenta artificiala nu se poate dezvolta singura!
Cat despre sentimente, o tinichea n-are cum sa simta nimic, poti sa-i pui mii si mii de senzori ca la capitolul sentimente s-ar cam ocupa soft-ul dar si ala ar fi ciudat deoarece robotul nu simte ci este programat sa-si schimbe comportamentul precum ar face o persoana la o anumita chestie.
Un om daca e sa castige la lotto, se bucura, este fericit etc...
Un robot sa zicem ca e sa castige la lotto, probabil software-ul este facut incat robotul sa arate ca este fericit dar pe el il doare undeva ca a castigat
Or fi inteligenti robotii so toate echipamentele electrice din ziua de azi, vezi un PC, wow, i7 de ultima generatie, placa video nVIDIA GTX, un SSD si un HDD, 16 gb RAM etc. fara software este atat de util precum un bolovan de pe marginea drumului! Cu toate ca acel PC te poate costa cat costa cateva tone de bolovani d-aia de pe marginea drumului
Sa nu uitam totusi ca daca nu era inteligenta umana, nici cea artificiala n-ar fi existat! Daca nimeni nu mai face nici o cercetare in domeniu, daca nimeni nu mai lucreaza, daca nu mai sunt dezvoltatori ai inteligentei artificiale, peste 40 de ani aceasta din ziua de azi stie sa faca acelasi lucru! Sau alt exemplu, compara windows 8.1 cu windows xp! Ce stie 8.1 si ce stie xp? sunt diferente mari! Nu ma refer la aspect, la user interface, ma refer la felul in care merg aceste 2 sisteme de operare! din 2002 pana acum inteligenta umana a evoluat dar din 2002 pana acum windows xp tot acelasi lucru stie sa-l faca!
Asta ca exemplu
Da. daca ii pui senyori isi da seama cand bate vantul! dar eu nu la asta ma refeream! ma refeream ca nu il simte! stie ca bate dar nu il va simti niciodata! intelegi?
Un soft (fie el al unui telefon) este practic logica programatorului ce a scris acel cod, deci cand spui ca un telefon e mai 'inteligent' decat unii utilizatori te referi la o comparatie intre doi oameni
Inteligenta umana nu are cum sa fie depasita de inteligenta artificiala. Momentan nu avem resursele necesare pentru a crea inteligenta artificiala. Da, avem programe, software-uri etc dar acestea nu depasesc inteligenta normala. Fac exact ceea ce programatorul stie sa faca, insa intr-un timp mai scurt. Insa nu fac altceva. Oricum programele, computerele nu pot fi numite "inteligenta artificiala", nu sunt nici pe aproape de asa ceva.
Un alt motiv pentru care inteligenta artificiala nu poate sa ajunga la nivelul inteligentei umane este pentru ca nu poate invata. Tot ceea ce poate face este ceea ce o programeaza oamenii sa faca. Singurul program care se apropie de aceasta capacitate de a invata este Google care "invata" in functie de cautarile pe care le ai, sa iti faca un anumit top in functie de aceste cautari. Google si, in fine, alte programe care functioneaza pe acelasi sistem.
Iar apoi, un alt lucru care demonstreaza ca pc-urile nu ajung nici la jumatatea inteligentei umane. Inteligenta umana este explicata prin rapiditatea sinapselor facute in creier. Momentan, cel mai performant calculator din lume are o viteza "de gandire" de aproximativ 33, 34 petaflops in timp ce un om cu o inteligenta medie are o viteza de gandire de 1 exaflop, ceea ce inseamna ca gandirea umana medie este de aproximativ 300 de ori mai rapida decat gandirea unui calculator. Pentru ca un calculator sa ajunga la o inteligenta care sa fie asemanatoare cu cea mai simpla forma a unui creier, ar trebui sa aiba in jur de 80 petaflops. Dupa cate observi, momentan, nu am ajuns nici la jumatate.
,,sa se simta,, poti pune un cod care sa copieze pe cat de mult posibil o reactie, un sentiment uman! robotul va da semne cum ca daca ii *** una se supara insa sentimentele sale nu vor fi reale! el pur si simplu va prezenta un sentiment fals impus de acel logaritm de care nu va fi constient niciodata!
Va fi constient de sentiment (daca vorbim de un robot avansat care este constient de sine).
La fel si multi oameni sunt suparati dar nu sunt constienti de ce se intampla de in creierul lor. Nu cunosc 'codul' din spatele sentimentelor lor.
E un test foarte simplu pentru a determina daca o creatura mecanica este ca omul. Pui robotul intr-o camera si un om in cealalta, daca nu ii poti deosebi fara sa te uiti in una din camere atunci insemna ca robotul poate fi considerat un individ.
Chestia cu invatatul e discutabila. Exista soft-uri care,, invata,, singure, se adapteaza la informatia pe care o primeste si creeaza din mers o reactie la respectiva informatie.Momentan tehnologia nu permite un raspuns perfect si logic la orice actiune intalneste,insa,nu poti afirma ca este irealizabil. Daca stam sa ne gandim un robot poate invata din mers si se poate dezvolta,atat pe el cat si pe altii ca el, atata timp cat primeste informatia initiala de la un creator uman. Daca primeste planuri de constructie si realizare a unui alt robot, o poate face. Daca cunoaste materialele si modul de a le obtine, o poate face si pe asta, totul consta in faza initiala de invatare.Intr-adevar,nu poate,, improviza,, din mers (cel putin inca nu) asa cum fac oamenii, sau sa gandeasca noi moduri de a perfectiona celalat robot si tot asa.Nu imi imaginez cum se poate implementa un cod care sa se auto perfectioneze din nimic cu upgrade-uri pe care sa le gandeasca, implementeze si utilizeze singur.Totusi,poate am eu,si noi ceilalti o gandire restrictiva,poate ca bariera dintre inteligenta instruita si inteligenta naturala,cea umana, nu este ceva imposibil de trecut. Exista proiecte precum,, creierul,, artificial al celor de la facebook care e capabil sa recunoasca trasaturi umane din fotografii si sa te recunoasca, sau proiectul celor de la Microsoft,, deep learning,, care depaseste capacitatea umana in recunoasterea imaginilor.Insa nu vad cum se poate recrea o retea neuronala precum cea din creier, o retea care sa permita o gandire independenta si logica.Pana la inventarea unei inteligente artificiale care sa functioneze ca si un creier uman, trebuie sa intelegem 100% creierul si modul in care aseaza informatia.Nu vad cum poti copia ceva cand nu cunosti acel lucru.
Iar partea cu simtitul,nu e importanta.Un robot nu are scopul de a,,simtii,, exteriorul. Daca are nevoie sa afle ceva din exterior o poate face prin senzori si camere,fara nevoia de a simtii acel lucru.O armata de roboti inteligenti o sa fie lipsiti de emotii, lipsiti de simturi, adica perfecti.Ei nu se vor opri sa ajute un camarad daca nu au ordine sa o faca si nu vor vedea mila in a ucide tot ce le sta in drum.Cel mai apocaliptic scenariu o sa fie o combinatie, roboti inteligenti si oameni care sa le scrie update-uri constante, oameni care o sa ajunga ca niste cai de povara.Pana acolo insa nu e cazul sa ne temem de roboti inteligenti, ci de oameni nebuni care sa ii foloseasca si sa gandeasca pentru acei roboti, asta e un scenariu foarte posibil pentru ca nebunii exista de cand e lumea.
Nu cred ca inteligenta umana poate fi depășita de cea artificiala. Inteligenta nu înseamnă numai calcule, informații...sa nu uitam de inteligenta emoțională. Nu cred ca un robot va fi vreodată superior unui om.
Softuri care se modifica singure exista de cand lumea.
Uite un exemplu: Un AI creaza programe prin programare genetica.
http://www.primaryobjects.com/CMS/Article150
https://en.wikipedia.org/wiki/Self-modifying_code
Nu suntem atat de avansati incat sa facem ceva cu adevarat impresionant dar asta este doar o chestiune de timp.
Gigi777 întreabă: