| BATTLEGROUND a întrebat:

Hei TPU

Toata lumea crede ca universul misuna de civilizatii extraterestre precum oamenii... si asta cred si eu laughing)

dar cum se face ca pana acum noi nu am interceptat semnale extraterestre? daca exista viata avansata noi acum ar fi trebuit sa interceptam sute de semnale din toate partile ale universului :p! nu?

12 răspunsuri:
| viata15 a răspuns:

Pentru-ca tot ce se intampla e musamalizat de guvern dar ei exista eu ii vad zi de zi care mai de care laughing)

| RD a răspuns:

Da daca nu exista cineva mai avansat?
Daca asa numitii avansati au decis sa trimita mai intii planetei vecine semnale?
Si cine ti-a spus ca nu ne-au trimis nici un mesaj pina acum?
Tu la televizor te mai uiti?

| xXAlphaXx a răspuns:

Ba am interceptat cateva dar este foarte greu sa ne dam seama daca sunt de le extraterestri sau de la alte stele!

| Sean a răspuns:

Nu... de ce? Voi explica in urmatoarele randuri:

Prima oara iti voi spune cum Pamantul poate comunica prin unde radio cu alte planete, aceste unde radio sunt folosite pentru a trimite semnale, ele au aproape viteza lumini, dar la o distanta mai mare decat 2 ori(2*X) de punctul de pornire(X), aceste unde isi pierd din putere adica va fi 1/4 din unda care a fost transmisa din punctul X, la o distanta de 10 ori punctul X, va fi si mai puterea va fi 1/100, devenind de neinteles la doar cativa ani lumina, deci pentru o civilizatie aflata la 100 de ani lumina, ii ca si cum ar cauta acul in carul cu fan, asta fiind pentru televiziune si radioul nostru, dar acestea pot fi amplificate, marea partea a undelor radio, nu au fost facute pentru a fi detectate in spatiu, dar cum am zis ele pot fi amplificate, directionate facand distanta de cateva sute de ani lumina sau chiar mai mult depinde de putere, dar cum civilizatia noastra a inceput evolutia tehnologica in ultima 100 de ani, este putin probabil ca un semnal de a nostru sa fi fost interceptat de o alta civilizatie. 100 de ani lumina este minuscul la dimensiunile Universului.

Trecand la alte civilizati, din cate se stie pana acum, viteza maxima in spatiu este viteza lumini(apox 300 mii km pe secunda), si aici intervine faptul ca probabilitate ca o planeta cu viata la fel de dezvoltata ca omul sa existe intre 100-10 000 ani lumina este foarte foarte mica, si daca am presupune acest lucru ca un semna sa ajunga pe pamant tot ar trebui 100 ani - 10 000 ani si asta presupunand ca o civilizatie este cu 100 - 10. 000 ani in fata noastra, este destul de simplu de ce nu universul este prea mare, ca noi ca civilizatie dezvoltata tehnologic in ultima 100 de ani sa primim semnale.

Aici ar putea fi mai multe analize a mai multor factori, chiar si o demonstratie ca ii putin probabil ca o civilizatie din galaxia noastra sa fie cu mult mai evoluata decat noi(presupunand ca exista una), de exemplu Andromeda se afla 2, 50 milioane de ani lumina, deci daca nu o civilizatie din acea galaxie are 2, 50 milioane de ani de cand au descoperit undele radio, nu avem cum sa interceptam semnale.

| johnnny123 a răspuns:

Tu nu cred ca intelegi foarte bine dimensiunile despre care vorbim aici.

Galaxia noastra, Calea Lactee, are un diametru de aproximativ 100.000 de ani-lumina. Asta inseamna ca daca emiti dintr-un capat al galaxiei un semnal care calatoreste cu viteza luminii, acest semnal va ajunge in celalalt capat peste 100 000 de ani. Asta daca mai ramane ceva din el dupa toate interferentele, radiatiile cosmice, etc.

Iar cea mai apropiata galaxie majora, Andromeda, se afla la 2, 2 milioane de ani-lumina.

Chiar daca ar exista civilizatii in galaxia Andromeda, comunicarea cu acestea ar fi imposibila.

Imagineaza-ti ca vorbesti cu cineva la telefon:

-Alo?
[... doua milioane de ani mai tarziu]
-Alo, da, cine e acolo?

| Sean a răspuns (pentru johnnny123):

-Alo?
[... doua milioane de ani mai tarziu]
-Alo, da, cine e acolo?

Patru chiar, doua pana ajunge la ei si doua pana ajunge la noi, imposibil la asemenea distante.

| johnnny123 a răspuns (pentru Sean):

Corect!

| sweetphilosophy a răspuns:

Doua cuvinte: paradoxul Fermi

| Em_Gaby_1992 a răspuns:

Http://www.hawking.org.uk/life-in-the-universe.html

Distantele in univers sunt extrem de mari si dupa cum stii nimic nu circula mai rapid decat viteza luminii. Deci asa zisele semnale dureaza (in functie de distanta de la care ar fi trimise) sute de mii(ca in cazul a 2 galaxii care sunt foarte apropiate), milioane, miliarde (si mai mult) de ani (in cazul distantelor dintre 2 galaxii extrem de indepartate una de alta). (Detalii cu cifre concrete ai in celelalte posturi). De asemenea probabilitatea ca viata INTELIGENTA sa apara undeva nu e atat de mare pe cat iti inchipui (atentie vorbesc de VIATA INTELIGENTA, probabilitatea ca viata de orice fel sa apara e mult mai mare) si de asemenea nu exista nicio garantie ca viata inteligenta e self sustainable (nu stii cat de lunga e durata de viata a unei specii inteligente si nu stii cat de stabila e evolutia ei). Noi, ca oameni, suntem la un nivel foarte primitiv, am inceput sa lasam urme scrise despre istoria noastra de abia 5000 de ani desi specia e la nivelul curent de aproximativ 200.000 de ani si a evoluat de-a lungul ultimelor 3 milioane de ani. Am inceput sa lucram cu unde radio de mai putin de 150 de ani si desi in ultimii ani pare ca la nivel tehnologic avansam rapid, abia am inceput sa ne aventuram in domeniul asta.

Altfel spus, chiar daca universul ar fi PLIN de viata inteligenta, distantele din univers sunt ATAT DE MARI incat nu vei fii capabil sa interactionezi cu acea viata inteligenta, asta daca nu gasesti o modalitate de a manipula spatiu-timpul intr-un fel in care sa-ti permita sa trimiti informatia altfel decat sa o indrepti spre o anumita destinatie si sa astepti sa parcurga intreaga distanta fara sa fie corupta. http://www.hawking.org.uk/space-and-time-warps.html

| sabin89 a răspuns (pentru Sean):

"dar la o distanta mai mare decat 2 ori(2*X) de punctul de pornire(X)..." - Nu prea are sens propozitia asta. S-ar intelege ca ai notat cu X punctul de pornire. Un punct este fara dimensiuni, adica e de dimensiune zero. Iar acel 2X va fi 2x0= tot cu zero. Mai departe iarasi zici "la o distanta de 10 ori punctul X". Ce e aia "de 10 ori un punct"? Chiar daca puneai "de la" in loc de "de", adica sa fi zis "la o distanta de 10 ori de la punctul X", tot nu facea sens. Uite, eu iti zic asa: plec spre Brasov (de la Buc.); dupa un timp iti explic ca la o distanta de 10 ori punctul X (punctul X fiind Bucuresti), ce intelegi de aici? nimic.
Inteleg ca ai cunostinte in domeniu, dar ce ar fi daca ai incerca sa te exprimi si ceva mai atent (mai corect). Felul cum ne exprimam are si el o mare importanta.
N-as vrea sa interpretezi gresit observatiile mele. Vreau doar sa-ti sugerez sa fii mai atent cum te exprimi, pentru ca mesajele tale sa aiba mai multa valoare.

| Sean a răspuns (pentru sabin89):

Nu am fost niciodata bun sa explic ceva in in cuvinte fara sa fac o schita sau ceva, da am gresit, mersi ca mi-ai zis, si aici fara o schita ii cam greu de explicat, idee principala este ca undele isi pierd din putere, la anumite distante parcruse de la sursa(depinde de putere cat va fi acea distanta), ele devin imperceptibile fata de zgomotul de fundal, adica nu faci diferenta care e una sau alta, ii cam greu de explicat legea patratelor inverse fara o foaie.


http://upload.wikimedia.org/......aw.svg.png


Cam asta am vrut eu sa explic si m-am exprimat gresit.

| sublime89 a răspuns:

Ca noi oamenii sa ajungem sa existam, a trebuit sa aiba loc o succesiune de evenimente exacta, si destul de putin probabila. Gandeste-te doar ca daca o singura extinctie in masa n-ar fi avut loc exact atunci cand trebuia, noi n-am mai fi ajuns sa evoluam. Ideea e ca civilzatiile s-ar putea sa apara mult mai greu decat credem noi, chiar si intr-un univers atat de mare. Poate ca ele apar ici colo, la distante enorme una fata de cealalta, si poate si in perioade de timp diferite. Astfel, nu au prea multe sanse sa se gaseasca una pe alta. Poate ca asta explica linistea care predomina in univers.