O fi actual sa te dai prost, debitand ineptii fara noima, dar eu prefer sinceritatea care are rolul de a sti cum stai si pe ce si cine te poti baza, atunci cand te afli la rascruce.
Citatul prezentat de tine este de fapt o parodie a unei societati care se vrea buna, ingaduitoare cu cei saraci cu duhul, dar care sufere de "idealism", tocmai atunci cand, adevarul legat de realitate, poate sa fie constructiv si poate conduce la o imbunatatire a situatiei tale ca individ, daca ti se spune de un prieten adevarul, pe care daca-l accepti si-l procesezi apoi in fapte, poate sa duca la ceva bun pentru tine si pentru cei din jurul tau, inclusiv pentru un areal mai important, ca sa nu zic pentru o tara ca a noastra spre exemplu.
Adevarul este uneori suparator, dar trebuie spus cu mult tact si nu cu rautate si atunci poate ajungem sa-l depasim pe Goethe si sa fim indragiti si nu urati de cei carora, "le administram" o portie de adevar, atunci cand trebuie.
Cred ca sinceritatea este unul din preceptele despre care ar trebui sa se discute mai mult si acasa si la scoala si la locul de munca.
Stiu ca, sunt prilejuri in care a fi sincer si a spune adevarul pe langa faptul ca, nu esti indragit, iti mai bati si cuie in talpa, dar verticalitatea ta ca OM te obliga sa dai dovada de curaj pentru a "taia" din radacina raul, care ar prolifera prin acceptarea lui ca pe o "prostie", care te-ar face suportabil, in acceptiunea colectivului in care te "invarti", dar care ar conduce la proliferarea acelui rau daca nu acceptam adevarul, atunci cand il recunoastem, care poate avea apoi efecte constructive.
Interesant citat spus de un om mare, care si astazi are valabilitate.
Un gand bun, cat mai multa sinceritate si cat mai multi oameni deschisi spre adevar si "izolati" de prostie si de cei ce o "imprastie", pentru ca " se ia" si apoi ce va fi de noi, vom deveni niste oameni care se vor complace in postura de "victime" ale sociatatii in care traiesc, fara sa incerce a trece la actiuni, fapte si ganduri, care sa ajute la "schimbarea macazului" pentru ziua de maine.
In ziua de azi oamenii mai bine prefera minciuna decat sa li se spuna adevarul in fata.
Trist dar asa e.
Pai este adevarat...cand spui o prostie(minciuna) tuturor le place dar cand spui adevarul te urasc ptc nu stiu sa accepte adevarata situatie.
Omului ii place atunci acnd altul spune o prostie il face sa se simta superior aceluia pe cand adevarul il deranjeaza pentru ac nu este intotdeauna ceea ce vrea el sa auda
Toti fug de adevar. Le place mai mult sa ii minti pe fata decat sa "le dai peste ochii" cu realitatea...
Normal prostia se accepta adevarul doare nu mai te supara Spune in viata ce gandesti indiferent de ce crede lumea despre tine
Totul se reduce la subiectivitate, aici depinde cui ii spui prostia sau adevarul. Dar de obicei ceea ce ii o prostie sau este iesit din comun este mai usor de inteles(doar e o prostie nu ) si astfel este analizata mai rapid(stii cum se zice prostia se ia) De multe ori adevarul supara de aceea apare ura.
Nimanui nu ii convine sa i se spuna adevarul verde in fata, pe cand o minciuna este mai usor acceptata.Asta este lumea in care traim acum, oamenii prefera sa ii minti decat sa le spui ceea ce este si sa-i faci de rusine. Stii cum se spune "Trist, dar adevarat"
Deunăzi am răspuns la o întrebare cu următorul comentariu. Cred ca se potrivește și cu aceasta întrebare. Sper sa te ajute.
Face parte din natura umană. În limbaj psihologic acest fenomen este numit '' Eroare fundamentală de atribuire ''. Ex:
Avem tendința să explicăm comportamentul nostru negativ prin prisma unor circumstanțe atenuante; avem tendința să explicăm comportamentul negativ al altora prin defectele lor de caracter. Dacă eu strig la copilul meu în supermarket, e pentru că răutatea lui a fost de o asemenea anvergură încât ar fi epuizat până și răbdarea lui Iov. Dacă tu strigi la copilul tău în supermarket, e evident că tu ești o bombă cu ceas și nici măcar nu ar fi trebuit să primești autorizația de părinte. Dacă eu primesc o amendă pentru exces de viteză, e pentru că polițiștii au trebuit să își facă norma, așa că mi-au întins o capcană, când de fapt ar fi trebuit să se afle în căutarea infractorilor. Dacă tu primești o amendă pentru exces de viteză, acest lucru arată ce șofer neatent ești.
Ar mai fi, modul cum e spus adevărul, iar prostia e tolerată din oportunism.
DragoSHamanu,
Parerea mea se afla deja in citat
Dar, asa pe langa -as zice ca, in ziua de astazi -un om corect (care zice adevarul), (intotdeauna) incurca! Cum a zis cineva de-aici ca, ''Lumea te vrea prost''!
Sad but true
Bine uneori acceptam minciuna doar pentru ca adevarul ne provoaca si durere si acceptam sa traim in minciuna
Mai pe scurt, in ziua de azi e la moda sa fii prost. Multi oameni se duc la biserica si nici nu stiu de ce, sau nici macar nu au citit biblia. Se duc pentru ca " asa e traditia ". Cand intr-un grup de 10 persoane, o persoana zice o prostie toti ceilalti dau din cap, dar cand zice un adevar plauzibil toti se uita urat la tine. ( stiu ca nu era vorba despre religie dar se potriveste exemplul.)
Wales, hmmm, buna explicatie. Multumesc frumos, si tuturor!
Mistikk, intr-adevar, unii accepta minciuna doar pentru faptul ca -adevarul le provoaca 'durere'(sa zic asa), insa nu pot sa cred ca -tuturor le place sa traiasca in minciuna.
Madapple, asa e, -inteleg ce zici, multumesc!
O seara buna, all!
E mult mai "cul" să fi prost și să zici o prostie, decât să fi deștept și să zici un adevăr.
Părerea mea
CristinaFaceNudismPeBloc, inteleg, de aceea si inclin sa cred ca, prima parte din citat, ti se potriveste.
Mariana, multumesc mult! Sanatate!
Hm, prostiile nu pot fi si adevaruri? Ce se intampla atunci, o sa mai fiu tolerat pentru ca am zis o prostie?
Vizitiul, nu e chiar cum spui tu, nu putem da crezare la orice stramba bagata/prostie.
Insa ceea ce stiu sigur este ca, nu suntem perfecti.
daca parerea ta se afla deja in citatul respectiv ce mai doresti de la noi, ori vrei sa bati seaua ca sa priceapa iapa, adica acel citat iti este predestinat, sau cum? nu e mai bine sa te faci frate cu dracul pina treci podul? daca te superi e treaba ta
Haide sa il analizam pe bucati.Atunci cand spui o prostie toti rad de tine si de tolereaza. Oricine spune prostii.Rezulta ca toti suntem tolerati. Daca spui adevarul si mai ales daca o spui direct, pe fata lumea te uraste.Adevarul e cea mai mare jignire pe care poti sa o aduci unui om.Minte-ma frumos dar nu imi spune adevarul. Daca spui adevarul nu mai esti prietenul meu. Sper sa te ajute.Bye
P.S: "Spune mereu adevarul dar traieste in asa fel incat sa nu te creaza nimeni" nu stiu cine spunea asta dar o spunea bine
Pai daca zici o prostie lumea care te tolereaza si care se crede desteapta va rade de tine ca esti prost si nu te crede nimeni din ei, iar daca spui un adevar.acel adevar este diferit de adevarul lor poate ca pentru ca ospui ca si cum acesta ar fi adevarul si chiar crezi asta ii scoate din sarite, pentru ca ei vad altul ca fiind adevarul.
JeSsYkA- Cu mult timp in urma, oamenii credeau ca Pamantul este plat. Acest crezamant, pe acele vremuri, era o prostie? Nu cred. Dar acum, sa spui una ca asta, stiind ca Pamantul are forma de geoid, e clar o ineptie, nu? Care ar fi diferenta dintre adevar si prostie? Poate ca am gasi o diferenta intre adevararuri si falsitati. La fel si-n cazul prostiei si desteptaciunii. Dar cand incerci sa faci diferenta intre prostie si adevar...Hmm, cum suna?
Bogdan, am spus ce doresc de la voi -sa aflu parerea voastra din curiozitate. Sunt atatea categorii de intrebari la care poti raspunde, nu inteleg ce tocmai te-a facut sa te opresti aici? A, ca sa-ti spui parerea! Bun, multumesc.
Vizitiul, inteleg unde vrei sa bati tu, dar daca tu tot vrei sa o lălăi, ba ca-i câr-mâr/asa si pe dincolo..., pai, in viata trebuie sa stii sa te hotarasti si/sau sa stii sa deosebesti situatiile, incat sa poti discerne ce unul spune. Scuze: la tine ori ca-i alba, ori ca-i neagra, tot aia e? Nu cred. Dar -daca da, atunci -trebuie sa vezi, daca nu cumva cunostintele iti joaca feste. No offence!
Va multumesc inca odata pentru raspunsuri. Ramaneti cu bine!
Bună.
Ești mai convingător prin minciună decât prin expunerea adevărului care doare!
Pa, pa.
In ziua de azi daca zici ceva inteligent esti considerat nebun.Tot fac glume penibile.toti avem creier dar cred ca numai 1% din oameni stiu sa-l foloseasca la ceva practic si folositor.Eu trec a 7-a si ma uit la colegii mei gandindu-ma ca doar 4/22 din cei de la mine au creier si-l folosesc la ceva.Restul ar trebui sa fie inchisi impreuna sa rada cat vor de noi.Dar sa fii destept nu se refera neaparat la note.Am un coleg Catalin, e al 4-lea in clasa cu media generala de 9.80, dar e un prost si jumatate.Deci in concluzie mai bine sa spui doar minciuni dacat adevarul.
CristinaFaceNudismPeBloc, draga incepe cu care vrei, pentru mine mi-e indiferenta 'enumeratia'
JeSsYkA-"No offence"? Imi ceri sa fac "acel ceva", cu care tu ma "ataci". Ramai cu bine si tu.
Gigi777 întreabă: