| JeSa a întrebat:

Hello, everyone!
As dori sa aflu -din curiozitate- parerile fiecaruia despre acest citat:
"Când spun o prostie, toată lumea mă tolerează, când spun un adevăr, toată lumea mă urăşte." – Johann Wolfgang von Goethe
Asadar, ce parere aveti si/sau cum argumentati?

Va multumesc frumos pentru raspunsuri!

Răspuns Câştigător
mariana
| mariana a răspuns:

O fi actual sa te dai prost, debitand ineptii fara noima, dar eu prefer sinceritatea care are rolul de a sti cum stai si pe ce si cine te poti baza, atunci cand te afli la rascruce.
Citatul prezentat de tine este de fapt o parodie a unei societati care se vrea buna, ingaduitoare cu cei saraci cu duhul, dar care sufere de "idealism", tocmai atunci cand, adevarul legat de realitate, poate sa fie constructiv si poate conduce la o imbunatatire a situatiei tale ca individ, daca ti se spune de un prieten adevarul, pe care daca-l accepti si-l procesezi apoi in fapte, poate sa duca la ceva bun pentru tine si pentru cei din jurul tau, inclusiv pentru un areal mai important, ca sa nu zic pentru o tara ca a noastra spre exemplu.
Adevarul este uneori suparator, dar trebuie spus cu mult tact si nu cu rautate si atunci poate ajungem sa-l depasim pe Goethe si sa fim indragiti si nu urati de cei carora, "le administram" o portie de adevar, atunci cand trebuie.
Cred ca sinceritatea este unul din preceptele despre care ar trebui sa se discute mai mult si acasa si la scoala si la locul de munca.
Stiu ca, sunt prilejuri in care a fi sincer si a spune adevarul pe langa faptul ca, nu esti indragit, iti mai bati si cuie in talpa, dar verticalitatea ta ca OM te obliga sa dai dovada de curaj pentru a "taia" din radacina raul, care ar prolifera prin acceptarea lui ca pe o "prostie", care te-ar face suportabil, in acceptiunea colectivului in care te "invarti", dar care ar conduce la proliferarea acelui rau daca nu acceptam adevarul, atunci cand il recunoastem, care poate avea apoi efecte constructive.
Interesant citat spus de un om mare, care si astazi are valabilitate.
Un gand bun, cat mai multa sinceritate si cat mai multi oameni deschisi spre adevar si "izolati" de prostie si de cei ce o "imprastie", pentru ca " se ia" si apoi ce va fi de noi, vom deveni niste oameni care se vor complace in postura de "victime" ale sociatatii in care traiesc, fara sa incerce a trece la actiuni, fapte si ganduri, care sa ajute la "schimbarea macazului" pentru ziua de maine.

33 răspunsuri:
| JeSa explică:

Vizitiule, scuza-ma, nici pe departe sa te fi atacat cu ceva! Ci ti-am atras atentia! De aceea ti-am spus ''No offence'' -pentru directivitate!
Dar daca esti asa de sensibil (din nimica toata!), atunci alta data -voi fi mai blanda cu tine! Desi n-ar trebui sa te supere treaba asta. Pentru ca toata viata cat traim vom avea de invatat cate ceva!
Merci pentru intelegere,
Numai bine!

| Vizitiul a răspuns:

JeSsYkA-Vezi ghilimelele, Jesskiss...

| DianaScorpio a răspuns:

Adevarul in general doare, motiv pentru care multor oameni nu le place sa il auda...