| noisolpXekuNemertXe a întrebat:

Am tot căutat pe Google, dar n-am găsit nicio informație destul de explicită. În legătură cu Băile Herculane; care este sursa de căldură a izvoarelor. Am auzit că ar fi o zonă vulcanică inactivă, dar dacă e inactivă (adică s-a mutat camera magmatică), de unde sursa de căldură a apei? Și ca fapt divers, izvoarele se varsă în Cerna sau unde ajunge apa după ce păresește bazinele special amenajate?

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Informatii sunt destule, doara ca trebuie sa mai si le cum se zice sa le procesezi laughing.asa nu-ti prea da nimeni mura in gura, ma refer daca ai cautat in limba romana.
Cauta in limba engleza si o sa gasesti explicatii destule si asa simple si mura in gura.
Dar hai sa te scutesc de cautat.
Apele termale sunt rezultatu incalzirii apelor din adancime de catre rocile cu care vin in contact aceste ape.
Acum de unde sunt acele roci incalzire, fierbinti? Sunt 2 posibilitati sa le zicem asa.
1 Odata cu adancimea creste si temperatura, asta banui ca deja trebuie sa o stii, dar aceasta temp nu este suficienta sa incalzeasca apa la stiu si eu 60 de grade sa zicem.Asa ca de regula aceste ape de dancime vin in contact cu rocile din mataua pamantului.Acum de manta stii ca e acea parte care sta pe core, adica pe miezul fierbinte al pamantului, ca urmare acele roci sunt foarte fierbinti. Daca sunt ape care ajung in contact cu aceste roci din manta atunci ele se incalzesc si apoi ies afara, asa cum sunt cele de care tu intrebi Herculane.
2-sunt ape din jurul vulcanilor,sau din zona vulcanica,deci aceste ape tot de adancime vin in contact cu rocile care inconjur magma,roci foarte fierbinti si de aici si apa fierbinte.
Cam astea sunt in general apele termale, iar in cazul tau nu este vorba de activitate vulcanica ci de ape din zona sau care vin in contact cu mantaua sau cu zonele mai adanci din manta sa le zicem asa, zone foarte fierbinti.
Unde se varsa aceste izvoare? Se varsa in alte rauri mai mari, dar pana sa ajunga acolo temperatura lor scade, devine una normala, odata ce apa iese la sa zicem max 65 de grade, dupa cativa km cred ca deja apa ajunge la o temp normala oricarui alt izvor, sau rau.
Apa de care intreb banui ca se varsa in Cerna daca ala este cel mai mare rau din zona, sau poate fi un alt izvor mai mare parau, care apoi se varsa in Cerna.
Povesti, dar tot e bun ca macar esti curios.

3 răspunsuri:
| noisolpXekuNemertXe explică (pentru relian):

Crede-mă, am căutat și în română și în engleză și n-am găsit fix partea de geologie care mă interesa. Găsteam în special detalii chimice cu privire la concentrația de săruri din apă și chestii istorice etc., dar n-am găsit fix mecanismul de încălzire, dacă mă înțelegi... Oricum, MERCI!

| relian a răspuns (pentru noisolpXekuNemertXe):

Uite aici, e asa in mare dar iti spune clar cum apar aceste ape termale.

https://en.wikipedia.org/wiki/Hot_spring

| noisolpXekuNemertXe explică (pentru relian):

OK! Merci!

Întrebări similare