Ateul nu crede în niciun fel de divinitate.
Agonisticul nu ştie dacă există sau nu şi spune că e indemonstrabilă atât existenţa cât şi opusul.
Logic, toţi suntem agnostici.Un ateu de obicei şi normal înainte de a deveni ateu trece prin etapa agnosticismului şi după o destul de lungă perioadă de cercetare, începe să se considere ateu, acumulând destule informaţii şi dovezi încât să nege existenţa anumitor divinităţi, oarecum propuse de diferite religii.
În opinia mea nici un ateu nu se poate considera 100% ateu.
ps:Ţi-am explicat totul din proprie experienţă.
Ateii nu au nici un Dumnezeu. Nu vor sa auda de biserica, de slujitorii ei. Ei sunt mai mult axati pe stiinta. Lumea s-a facut din Big Bang si omul este de fapt nu o creatie a lui Dumnezeu, ci se trage din animale, procesul evolutiei.
Agnosticii nici ei nu cred in biserica sau in slujitorii ei. Ei cred intr-o forta supranaturala, care dirijeaza sa zicem lumea. Stiu ca exista un bine si exista si un rau. Participa alaturi de cunoscuti la sarbatori ortodoxe, Craciunul, Invierea Domnului, dar nu simt nimic, nu ii impresioneaza cu ceva.
Nu pot sa zic ca exista vreun avantaj de a fi ateu sau agnostic. Daca esti crestin ortodox, bucura-te!
P.S. Am prieteni agnostici dar si atei. De la ei stiu toate aceste lucruri.
Ateul este persoana care neaga cu desavarsire existenta lui Dumnezeu sau a oricarei alte zeitati. Agnosticul neaga, partial sau total, posibilitatea cunoașterii obiective a lumii, a esenței fenomenelor.
Ateul crede cu tarie ca Dumnezeu nu exista. Agnosticul, cind vei vrea sa vorbesti cu el pe tema religiei si al lui Dumnezeu, iti va spune ca nu il intereseaza. Agnosticul e tipul indiferent la toate aceste lucruri. As prefera mai bine sa am ca partener de discutie un ateu convins (caci si eu am fost ateu) decit un agnostic. Cu un ateu poti discuta, si chiar daca nu crede ca tine, exista o cale deschisa pentru argumente intotdeauna. Nu este asa si la agnostic, el pur si simplu trateaza totul cu indiferenta, deci nu ai cu cine discuta. Ca si in alte domenii, indiferenta nu e buna deloc.
Bună,
În timp ce ateul nu crede în Dumnezeu, agnosticul e reticent în privinţa chestiei ăsteia, în sensul că nu poate explica dacă este real sau nu.
Cristi202: Neeeeeaaa! N-ai nimerit-o!
Ateii ŞTIU că nu poate exista vreo formă de divinitate supranaturală, fie ea biblică, toraică (sau torică?), coranică sau de care-o mai fi.
De fapt între atei şi agnostici e o singură diferenţă: Urmărirea până la capăt a dovezilor!
Practic, şi ateii sunt un fel de agnostici, ei fiind de fapt agnostici din punct de vedere epistemiologic. Ce-nseamnă asta? Că nu pot dovedi eu ca ateu indubitabil şi dincolo de orice fărâmă de îndoială (sau cel puţin nu voi putea în secolul ăsta) că nu există zeul iudeo-creştin sau zeul islamic, sau Monstrul Zburător al Spaghettilor, Ceainicul Rotitor, Marele Inorog Roz şi Invizibil sau Krishna. Dar, deşi nu pot dovedi în totalitate, urmăresc dovezile care-mi arată că este fundamental improbabil ca una din entităţile enunţate mai sus să existe.
Exemplu practic: Există un ceainic care se învârte în jurul sistemului solar şi este un veritabil centru magnetic ce influenţează sinapsele din creierul fiecărui om de pe planetă. Nu pot demonstra dincolo de orice îndoială că nu există acest ceainic. Dar este foarte-foarte improbabil ca un astfel de ceainic să existe. Ei bine, mă declar cu tărie ateu în raport cu ceainicul dar din punct de vedere epistemiologic sunt agnostic.
No,... salut!
Simplu,ateul neaga cu desavarsire orice divinitate,indiferent de religie.
Agnosticul este reticent in privinta unei divinitati superioare.El nici nu confirma,dar nici nu infirma existenta unei zeitati din lipsa de probe/evidente.
Multi oameni de stiinta si savanti,contrar a ceea ce se divulga prin "groapa de gunoi a mass-mediei" a.k.a Internetul,sunt agnostici si nu atei,chiar Einstein sustinand existenta unui D-zeu, dar din lipsa de probe/evidente, a ramas indiferent la existenta vreunei divinitati.
Eu fiind credincios(nu cred in Biblie totusi), prefer mereu o discutie cu un agnostic, decat cu un ateu.