| sabin89 a întrebat:

Ieșite din câmpurile cuantice, particulele elementare apar ca bosoni și fermioni. Fermionii sunt împărțiți în cuarci și leptoni. Cuarcii vin în șase varietăți, dar ei niciodată nu se văd, fiind ținuți captivi în hadroni de o forță foarte ciudată, mai slabă la distanțe scurte și mai puternică la distanțe lungi. Există șase leptoni în patru varietăți. Nu știu cum au fost numărate, dar s-a găsit că materia are ca ingrediente fundamentale douăzeci și patru de particule elementare, împreună cu multe câmpuri, simetrii, spații geometrice ciudate și forțe care sunt deconectate la un anumit nivel de energie și recuplate la altul, împreună cu cel puțin o duzină de forme de energie, toate active.
Sigur că toate astea se pot găsi pe net. Întrebarea mea este: Se va ajunge vreodată la locul în care natura își dezvăluie întreaga ei esență? Să fie oare materia compusă dintr-un număr finit de particule elementare? Sau, săpând tot mai adânc, vom constata că numărul acestora este nelimitat?
Probabil nu sunt aici pe site specialiști în fizică, dar o părere ne putem da.

Răspuns Câştigător
| relian a răspuns:

Sa nu ne grabim, ia-o usurel ca nu este ceea ce vezi, ori ceea ce se spune.
Multe se spun si se arata, dar de fapt lucrurile nu stau chiar asa cum ni se prezinta.
Cind spunem particule elementare, la ce oare ne referim? Deja aceasta denumire, nu mai este cea fost, deja li se dau nume de particula elementara la orice laughing

Daca e sa o luam pe cea dreapta particula elementara ar trebui sa insemne ce? O particula care exista in univers liber si asta tot timpul corect, asa cum este Electronul si care nu mai poate fi divizat.

Nu asta era si definitia, ceva mic mic de tot care nu mai poate fi divizat.
Deci daca mergem pe aceasta definitie in Univers nu exista decat 2 particule elementare, asa cred, nici nu ma documentai bine.

1- Electronul
2-Quarcii care formeaza nucelul atomului

In afara de aceste particule altele nu mai exista. Tot ce ni se arata sunt de fapt ce? Sunt particule create din reacti din energie ori in laborator, ori in stele si care nu prea au cine stie ce efecte sau importanta.

In afara de fotoni care si ei is creati, restul nu prea le vad importanta, chiar daca apar in reactii de mare energie.

Bosonul Higs de fapt nu este o particula, este un fel de unda de val, al cimpului Higs, cel care inconjoara tot ce exista in univers si da masa, dar este un cimp asa cum este si Spatiu/timp.

Deci pana una alta atomu nu sa mai spart in alte elemente elementare decat in quarci si cruce.

Atit exista in univers deocamdata ce se stie, ca particule elementare de sine statatoare, care nu apare prin ciocniri, prin transformari si care raman ceea ce sunt, sau care pot forma altceva cum sunt protoni si neutroni.

Ce-s cu povestile astea cu tot felul de particule inventate laughing pe bune, serios? Creem particule din energii in laborator care probabil nici nu sunt prin univers si le catalogam particule elementare, serios?

Pe mine ma intereseaza cea fost fabricat si a ramas sa faca ceva, care fac ceva nu care mai stiu eu sunt produse prin mai stiu eu ce supernove si pe care nici macar nu le putem detecta.

Asa vin si eu cu alta particula Tahionul laughing asta este buricu Universului, l-am creat eu, l-am vazut in vise, pentru ca are o asa viteza cu altceva nici nul poti urmari laughing

Oare daca vom sapa mai adinc vom mai gasi si alte particule? Se pare ca nu, doar inventam laughing sau dam unora create, desi unele importante pentru noi ( fotonul )numele de particula, dar pe care n-o poti gasi daca nu exista o reactie, te duci unde este intuneric fotonul nu mai exista, oare putem numi asa ceva particula fundamentala sau elementara?

Dar uite ca marii fizicieni sa isi cum sa zic, sa is justifice cheltuilele de miliarde, baga din top ca se poate, ei cum sa faca milioane sa cistige si ei un ban cinstit nu?
Pentru ca pana la urma trebuie sa arati ca faci ceva, arata frate ce rezultate ai obtinut, team sponsorizat, miliarde am bagat, asa ca vine cu Bosonu lu peste prajit, care nu-i particula, doar arata ca exista cimp, exact cum ai un lac privesti spui ca este sora cerului cu nori, o oglinda nu zici cai lac apa, asa sta de nemiscat si nu-ti poti da sema, faci valuri si ups stai cai apa, deci cam asta este bosonu cu pricina, is de fapt valuri alea cimpului nu particula.

Ce mai este de discutat? Bine eu poate ca gresesc si nu cunosc toate aceste particule 17 ce se spune, dar care mai stie cate ceva sa se bage.
Eu nu ma duc sa studiez, ca nu ma plateste nimeni laughing asa ca ce spun zic din ce cred si am inteles, asa vazind intimplator auzind fara sa vreau,. sau daca chiar is curios sa stiu, atunci ma informez.

Universul n-a fost creat cu saci de particule, nici n-a fost nevoie, lucrurile mari se obtin cu elemente putine laughing

7 răspunsuri:
Bula
| Bula a răspuns:

Eu am o teorie proprie, fantezista:
Noi suntem intre macrocosmos si microcosmos, ambele fiind "etajate" in componente si sub-componente.
Ce ar fi, daca intregul univers ar fi de structura "inelara", in care elementele cei mai mari ai (macro) cosmosului ar fi - de fapt - identice cu elementele cei mai mici ai (micro) cosmosului?
Iar trecerea dintre cele doua trepte-limita ar fi asa zisele "gauri negre"?
Ar fi o explicatie posibila si din ce cauza nu se pot vedea continuturile acelor "gauri negre", respectiv si puterea lor extraordinara de absorbtie.

| sabin89 explică (pentru Bula):

Asta voiam, păreri personale, oricât de fanteziste ar părea. În general, noi spunem că infinitul nu există. Totuși, se pare avem de-a face cu infinitul, atâta timp cât nici în micro și nici în macro-cosmos nu se întrezăresc margini. Interesantă teoria ta!

| T0T a răspuns:

Nu prea cred în „nelimitat", decât în contexte de genul „îmi place pizza în care inexistența ananasului e nelimitată" Dacă mai există ceva ce nu știi nu vei reuși niciodată să dovedești că elementele lipsă sunt nelimitate. Poți să intuiești doar.

| sabin89 explică (pentru T0T):

Păi, mă gândeam că, așa cum în macrocosmos nu ajungi niciodată la o margine, la fel o fi și în micro.
Aș aprecia un răspuns și la întrebarea asta:
https://www.tpu.ro/......iciun-alt/

| T0T a răspuns (pentru sabin89):

Dacă nu ajungi la ea, asta nu înseamnă că nu există. Cat despre întrebarea ta, dacă e vorba de o geometrie normală plană nu văd nici eu de ce ar fi pus mari probleme. Nu induci ideea unui spațiu curbat sau alte minuni presupun.

| gabicoo a răspuns:

În afară de Chat GPT nu este nimeni de pe TPU capabil să-ți ofere un răspuns pertinent.

| sabin89 explică (pentru gabicoo):

Necazul e că nici acela nu ni-l poate da (răspunsul pertinent). Și se pare că, cel puțin deocamdată, oricât săpăm de adânc în miezul materiei, mergând de la mic spre mai mic, nu reușim să dăm de fundul sacului. Dar am vaga idee că sacul are totuși un fund.