Nu știu să zic exact când au creat acest sistem, dar după ce a fost creat, a fost folosit de către toată lumea deoarece este foarte eficient ușor de urmat și înțeles. Înainte de calendarul gregorian, a fost calendarul iulian, și înainte altul.
Nu știu... însă știu că acest concept al săptămânii este unul de la începuturi, întrucât Genesa, care este o scriere foarte veche, relatează că lumea a fost creată în șapte zile...iar următoarele cărți ale Pentateuhului sugerează, de asemenea, de multe ori ideea de săptămână.
Saptamana este de origine semita, cum a spus si Grace, restul civilizatiilor aveau alte intervale.
Egiptenii, grecii si cred, fenicienii, foloseau un interval de 10 zile, (de la greci vine si termenul decada), mayasii 20 de zile, intr-un an de 13 luni, (vorbesc de calendarul lor civil, caci aveau 3 calendare), aztecii 13 zile, asirienii foloseau un interval de 6 zile, iar vechii romani si celtii, de 8 zile.
Cea mai mica perioada utilizata ca impropriu spus "saptamana" era folosita de culturile primitive de vanatori-culegatori si avea 4 zile.
In zona Asia-Pacific se utiliza (in unele locuri si astazi) o "saptamana" de 5 zile.
Se poate face o corespondenţă între o zi în care a avut loc un eveniment antic şi zilele cum le considerăm noi astăzi? De ex., să spui că evenimentul cutare (moartea lui Iulius Cezar) a avut loc într-o zi de miercuri. Dacă nu, pentru evenimente din Evul Mediu se poate? Când a murit Ludovic al XIV-lea, de exemplu.
Eu nu am facut niciodata, e posibil sa incerc,... daca vreodata am sa fiu atat de plictisit, chiar daca e putin descurajant sa calculezi in ce zi a saptamanii a murit de exemplu, Merenptah. (2 mai 1203 B.C.)
Presupun ca exista functii gen SUMIf sau KuTools cu care sa te ajuti daca vrei sa faci asta singur, dar exista si aplicatii pe net pentru asa ceva. Nu cred ca merge vreuna pana la data din exemplul meu, dar poti incerca.
Pentru mine nu are importanta, sunt evreu numai dupa mama, si ortodox in credinta. In Israel, ca si in Statele Unite, Duminica este prima zi a saptamanii, iar Shabat-ul, Sambata, este a saptea zi.
Cand insa a inceput numaratoarea pentru asta nu stiu sa iti spun, si cred ca nici autorii Halacha nu ar putea sa iti spuna, mai ales ca, mergand mai inapoi in timp, gasesti Shabat in niste calendare akkadiene, babiloniene si mesopotamiene care iti pun mintea pe bigudiuri. Potrivit lor, Shabat-ul ar fi in prima, a 7-a, a 14-a, a 19-a, a 21-a si a 28-a zi a unei luni...
Tu crezi că ziua de odihnă a evreilor din vechime (pe timpul lui Solomon, de exemplu) chiar corespunde cu sâmbăta din zilele noastre? Pe paecursul timpului au mai avut loc tot felul de schimbări de calendare.