| sabin89 a întrebat:

În cartea sa "Nevoia de vulgaritate", scriitorul Ion Băieşu explică - cu argumente - de ce avem noi oamenii nevoie de vulgaritate.
Recent am urmărit pe Youtube un video de la deschiderea unui târg de carte. În introducere, o doamnă a ţinut un scurt discurs. În timp ce pleda în favoarea lecturii, a cititului a cât mai multor cărţi, doamna aceasta a spus la un moment dat: "Cultura este singura care ne poate scoate din vulgaritate".
Cum vedeţi voi lucrurile? De ce avem noi nevoie de fapt? Avem nevoie de vulgaritate sau avem nevoie să ieşim din vulgaritate?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Onorabilii contemporani ai reginei Victoria recunosteau ei insisi (si nu doar firile subtiri), faptul ca se scorojeau peretii de platitudini din cauza corsetului moral din epoca.
Nu am citit cartea lui Baiesu, am citit insa cativa autori americani, francezi si spanioli, care stiau sa fie vulgari intr-un mod artistic, fara sa sufere creierul.
Cred ca vulgaritatea a explodat in Romania dupa 1990...si a ramas asa, neevoluata. "Prostitutia" unor actori destul de buni, in realizarea unor filme nu mediocre, naive efectiv in acea decada, revistele cu povestiri erotice nesigilate si sexul care din taboo in epoca precedenta, se discuta acum exagerat, pe toate gardurile, au format ce este astazi poporul roman. Asta se cauta...asta are succes.
Doamna de care vorbesti in intrebare are dreptate, Cultura va scoate din vulgaritatea lucrurilor simple, dar asta se face citind mii de carti. Doar citindu-l pe Henry Miller, iti dai seama ca Andrei Ciobanu e un...instalator probabil, care a vrut si el sa scrie, si a avut succes cu "Suge-o Ramona"...pentru ca 9 din 10 insi nu au auzit de Mona lui Miller, dar au auzit cum o suge una Ramona, autohtona, de-a lor, fata buna.
Doar daca vezi "Caligula" sau "Decameronul", ca sa nu intru in forme de arta mai complicate, iti dai seama ca si vulgaritatea produce arta, doar ca trebuie cineva-ul ala care sa fie artist, nu pantofar.
Mi-am tocit tastele laptop-ului de cate ori le-am scris copiilor tampiti de 10 ani aflati in plutire pe acest site SA CITEASCA CARTI...(tu stii bine asta)...si ce s-a ales de ei?
Din inculti...au devenit si mai inculti, daca exista grad de comparatie.
Hmm... Stai. Exista. Boi! big grin
Cred ca raspunsul la cele doua intrebari ale tale este: Avem nevoie de bun-simt.
Vulgaritatea e simpla, si "cultura" acumulata cu net-ul, ti-a dat deja doua raspunsuri.

10 răspunsuri:
| Cretinul112 a răspuns:

Sa ieșim din vulgaritate. Cred ca e clar.

| DonEduardo a răspuns:

Sa iesim din vulgaritate.

| Cretinul112 a răspuns:

Marx, de ce dai block?

| sabin89 explică (pentru Darkmagic):

Frumos! Greu îmi pot imagina un om cult spunând sau ascultând cu plăcere bancuri porcoase. Dar vulgaritatea nu se găseşte astăzi doar în cartierele mărginaşe. Ea e prezentă la toate nivelele societăţii; şi nu numai în România. Chiar şi în cercurile politice de vârf. Pe vremea când Băsescu era primarul capitalei, un amic de-al său, un om de business, a vrut să intre la el cu o cerere. Aştepta deja cam de mult timp în anticameră. La un moment dat, secretara a deschis uşa şi i-a reamintit că omul aşteaptă. Băsescu, de la masa lui, cu uşile larg deschise, a strigat tare să audă toată lumea: "Spune-i să-mi sugă p."

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Am descris societatea atat cat am putut, in multe dintre raspunsurile pe care le-am dat pe site, politicienii sunt numai oglinda ei. Iti aduci aminte ca te "certam" cand puneai intrebari din istorie, "Ce s-ar fi intamplat daca nu exista Hitler" sau "Daca cutare, in loc de cutare, castiga nu mai stiu ce razboi"? ceva de genul.
De asta, astfel de intrebari nu au sens. Hitler a fost votat de poporul german, nu a venit acolo pus de Duhul Sfant. Atat au putut germanii in situatia de fapt in care se aflau atunci.
Basescu este si el oglinda poporului roman, popor caruia ii place vulgaritatea si care este si emotionat de niste lacrimi de crocodil.
Firi simple, au ales "carisma" defectelor asemanatoare, defecte cu care s-au indentificat cei care l-au votat, in locul competentei.
Prostimea, majoritara in Ro, s-a facut inca o data de bacanie, nici macar nu au realizat ca Geoana avea 300 de clase peste Basescu, si ce palma trebuie ca si-a luat Romania, cand NATO si-a spus in barba: bine bre prostilor, asta nu a fost bun de Presedinte la voi, lasa atunci ca e foarte bun de secretar general adjunct la noi.
Acum plec in oras. Zi buna.

| Cretinul112 a răspuns (pentru Darkmagic):

Sa înțeleg ca Trump a fost bun pentru ca a ajuns președinte în SUA rolling on the floor Dar da, Geoana era mult mai bun decât gunoiul de Băsescu.

| Darkmagic a răspuns (pentru Cretinul112):

Sa inteleg ca vrei sa compar Presedintii Statelor Unite, ce pot ei si ce nu pot, cu Presedintii pe care i-a avut Romania?
Sa discutam politici?
Cu TINE? laughing
Tu, esti nimeni.
Iesi acasa! big grin

| Darkmagic a răspuns:

Bai dracustie, nu stiu daca sa iti explic ca esti stupid si nu iti dai seama...sau sa te las asa.
Aici:
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18339966/
am ignorat o "intrebare" de-a ta, foarte inteligenta, din moment ce toti userii de pe TPU sunt crestini prin botez, poate cu o singura exceptie, acel Onur.
La intrebarea asta, a lui Sabin, in loc sa dai din tine-afara 30 de randuri ca sa arati ca ai o idee despre lumea in care traiesti, ai scos...5 cuvinte! :))
Cam ce dracului vrei sa vorbesc eu cu tine?
Nu mai bine intrebi tu la Conversatii despre gagici, despre ce facea Hannibal ante portas, si cum te descurci tu, ante portas?
Lasa-ma-n pana lui Hercule-n pace, si du-te-n drumul tau.

| sabin89 explică:

Hai măi, ce faceţi din topicul ăsta...

| Darkmagic a răspuns (pentru sabin89):

Nu ai vrut sa vezi cum e cu vulgaritatea? :)
Aia mica, a incultilor.
La amaratul asta, (strasnic nume si-a ales acum),
https://www.tpu.ro/go-to-answer/18339966/
asta, cu semnul intrebarii in clar, "nu e intrebare, e un raspuns". :))
Negarea evidentei, pana la nivelul de cretinism congenital.
Cu prostalaii astia care nu stiu pe ce lume traiesc, mai vrei tu sa faci Romania bine?
Nici asta a mea nu e o intrebare. E un raspuns! :))
Doamne-Fereste de astfel de imbecili...