Dreptatea potrivit dex. Principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile; echitate; faptul de a recunoaște drepturile fiecăruia și de a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine.
Si Justitia,, Totalitatea organelor de jurisdicție dintr-un stat; ansamblul legilor și al instanțelor judecătorești; sistemul de funcționare a acestor instanțe. 2. Activitate fundamentală a statului, care constă în soluționarea litigiilor"
Amandoua treuie sa mearga mana-n mana.
Un steat are nevoie de justitie impartiala dar si de oameni drepti, cinstiti pentru a se infaptui aceste doua valori si a lucra in sinergie.
Cred ca te referi la justitie ca fenomen sau concept, nu ca organism, sistem, putere in stat.
Sunt termeni foarte apropiati, dreptatea si justitia, aproape sinonimi, insa cred ca exista mici diferente. Justitia e mai cuprinzatoare, e un fel de standard de corectitudine, pe cand dreptatea uneori poate insemna ceva diferit, chiar injust. Dreptatea e mai nuantata, mai individualizata, particularizata. "S-a facut dreptate" poate insemna razbunare, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Familia victimei unui asasin, de exemplu, poate simti ca i s-a facut dreptate cand asasinul a fost condamnat la moarte.
Ca de obicei ai gasit FISURA! In ceea ce afirmi, macar ai gasit nuantarea principiala.Pot da exemple in care Justitia nu face dreptate.
Totusi justitia ramane apanajul societatii organizate.
Dreptatea este guvernata de reguli morale (acelea care exista).
Nu meriti funda decat in masura in care ai dat exemplul in care poate gresi si 'dreptatea'.M-ai mai luminat intr-o oarecare masura, fara sa-mi spulberi ceata, in aceasta dilema.
Trebuie sa mearga mana in mana dar niciodata nu au mers! Si nici nu au cum.
Daca ai impresia ca ti-am raspuns pentru funda, nu ai dreptate
Dar 'Funda ' este 'dreptate' sau 'justitie', daca tot veni vorba?
Imi pasa atat de putin, incat ar fi injust sa-mi spun parerea
Sau sa reformulez, mai putin eliptic:gestul de a acorda o funda este un gest de dreptate sau de justitie? Cine ar trebui sa o acorde? In baza carei legi?; dar sa nu cadem in interpretari secularizate sau nesecularizate.Cand a aparut in lume conceptul de 'dreptate ' si cand cel de' justitie'? Seful unei turme face justitie sau dreptate? (ma refer la partide politice). Poti fi si just si drept concomitent? Asta imi este dilema!
Asa iti pare tie! Dar altii pot muri sau pot trai, legat de aceste concepte, Ca'i'.
Pai asta este alta mancare de peste ca nu au mers mana in mana. E trist.,, Suntem tara lu papura voda". Trebuie sa recunoastem. Facem referome, sau dorim sa asta si nu ne ajutea cu nimic. Mentalitatea este problema. Artrebui sa fim mult mai deschisi la minte sa ne uitam clar la occidentali la modul de guvernare si nu numai cat si noi ca oameni ca cetaeteni cu drept de vot. Nu sa ne vindem pentru voturi (asa cum fac cei din mediul rural).
Dreptate si justitie, doua cuvinte complicate pentru a descrie regimul nostru si modul cum functioenaza.
Si in restul lumii se petrece acelasi fenomen, la alta scara sau alte forme.Sunt doar concepte filozofice, inteleg.Un fel de 'referinte'.La care toti ne putem raporta jalnic. Poate ca fiecare are 'dreptatea lui'. Asta inteleg din ceea ce mi s-a zis, iar justitia incearca sa faca 'dreptate ' alora puternici(care pot sa-si faca singuri oricum, calcand in picioare restul-pentru ca pot!) sau care striga mai tare!? Poate ca m-ati mai luminat nitel.
Am un raspuns foarte fain la intrebarea ta. Daca te uiti la sistemele de justitie, chiar si cel din tara noastra, simbolul siatemului de justitie este zeita justitiei o femeie legata la ochi cu o balanta cu talerele inegale, si cu o sabie in mana cu farful in jos. Semnificatia statuii e mult mai mare dar, printre care si ca justiția nu e dreapta, de altfel si legile de la noi ca si de peste tot, se elimina una pe alta, daca ar fi dreapta ar trebui sa fie finita undeva, dar asa e un cerc vicios, de asta nu e dreapta.
csfan9509 întreabă:
anonim_4396 întreabă: