| Ilovemilka89 a întrebat:

In filmul 7 pounds will smith a ales sa-si doneze inima, nefiind pe moarte, dar stiu ca nu a anuntat ca vrea sa-si salveze iubita, deci a fost ca un fel de sinucidere. In viata reala este legal acest lucru? Iti poti dona inima desi nu esti pe moarte? Un fel de suicid, dar dorind sa salvezi alta viata pe care n-o cunosti.

Răspuns Câştigător
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Nici macar cu acesta. Luarea unui organ, care provoaca moartea donatorului, ar insemna, cel putin, infractiunea de ucidere la cererea victimei sau pe cea de inlesnire a sinuciderii, cel putin in Romania, conform Codului penal, citez:
"ART.190. Uciderea la cererea victimei  
  Uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani."
"ART.191.Determinarea sau înlesnirea sinuciderii  
  (1) Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă  sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
  (2) Când fapta prevăzută în alin. (1) s-a săvârşit faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ diminuat, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani.
  (3) Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, săvârşită faţă de un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani sau faţă de o persoană care nu a putut să-şi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu putea să le controleze, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
  (4) Dacă actele de determinare sau înlesnire prevăzute în alin. (1)-(3) au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate."

8 răspunsuri:
Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns:

Poti sa donezi organe dar numai dupa moarte se iau respectivele organe, cu exceptia unora, cum este un rinichi, se poate lua si pe timpul vietii.
Este ilegal ca un medic sa ia un organ care provoaca moartea donatorului.

| Ilovemilka89 explică (pentru Ioandelasal):

Nici macar cu dorinta celui ce doneaza? sa se inregistreze, sa se semneze de catre el o dovada ca e cu consimtamant.

Multumesc de raspuns; Mai am o intrebare, dar donarea cu consimtamant pentru a salva pe cineva drag este legala? Donatorul nefiind pe moarte

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Ilovemilka89):

Sigur ca se poate dona, ti-am mai spus, cu conditia ca donarea sa nu provoace moartea donatorului.

La inima m-am referit, daca poate dona pentru cineva drag, adica sa se sacrifice...deci nu se poate nici asa; Dar sunt atatea filme cu subiectul asta, cum se sacrifica oamenii pentru a salva vieti, am auzit si cazuri reale; Deci de exemplu daca as avea un copil, ar fi pe moarte, si ar avea nevoie de o inima, nu ii pot dona eu inima mai repede decat sa astepte apel cand se gaseste o inima?
Nu inteleg de ce asa ceva e ilegal.Da, omori pe cineva sa salvezi pe altcineva, dar e vorba de consimtamantul donatorului pentru sacrificiu, de a salva pe cineva drag.

Ioandelasal
| Ioandelasal a răspuns (pentru Ilovemilka89):

Asta este legislatia romana. Sigur ca se poate imagina o situatie ca si aceea expusa de tine, dar tot este ilegala. Ar fi legala doar daca donatorul s-ar sinucide si abia apoi, dupa moartea clinica, ar fi recoltata inima.

| suffarstar a răspuns:

Daca te uiti la film cu atentie, observi ca el se aseaza in cada, da drumul meduzei iar cand soseste ambulanta, el este deja mort.
Iti recomand si filmul Never let me go, este cel putin la fel de frumos.

| dragos120 a răspuns:

Am auzit ca daca te sinucizi primesti amenda de la 500-1300lei, sau 2 ani inchisoare, cu tot cu cosciug.