" Seba2013: In Geneza 1:26 spune ca Dumnezeu a facut omul"
aflându-ne in secțiunea "știință", zic: NU cred asta!
vina cu ceva mai pe intelesul fiecaruia, nu veni cu texte din mai stiu eu ce papagali, scuze gargaragi, wow uite ce zic si eu pe aici, voiam sa zic nu veni cu texte din ce vorbesc altii.
Daca ai ceva intrebari, atunci intreaba folosind cuvintele tale, o sa ai mai multi interlocutori, cu care sa discuti pe aici.
Sincer, tu intelegi ceva din ce ai citit sau citesti? Eu nu zic ca as fi nu stiu ce inteligent, dar stau si ma minunez de textele ce leai insirat pe aici, mai clar, mai simplu, folosind cuvintele tale, ce anume vrei sa stii, sau ce anume vrei sa intrebi?
Bagi religia cu filosofia cu cine stie ce le mai amesteci, le faci ciorba de zarzavturi.
Despre ce vorbesti de fapt aici? In Biblie spune ca Dzeu a facut omu sa stapineasca peste celeleante vietuitoare, nu sa se omoare oamenii intre ei, sau sa se stapineasca uni pe altii.
De fapt, arata acolo ca omu a ajuns in virful lantului trofic, ca noi sintem stapanii acestei planete ca si specie, cam aia sar deduce acolo. Dzeu incepe sa clasifice ce anumne? Dzeu na clisificat nimic, na spus absolut nimic, n-a facut absolut nimic, tot ce s-a facut, spus, clasificat, a fost facut, clsificat de catre OM.
De aici in continuare deja mai pierdut sau tu te-ai pierdut, incepi sa bagi niste texte care par a fi asemantoare ca cele din biblie, adica fara sens, fara noima
Asa ca reformuleaza, baga ceva cuvinte de la tine, simple, clare sa priceapa tot poporu despre ce vrei sa se discute ok?
In clasa a 10-a se vorbeste despre principii (arche, fundamente), categorizari si clasificari, iar asta este obligatorie (am manualul acasa).Iar Biblia este o carte libera pentru oricine. Inteleg ca te depasesc subiectele astea insa un om mare are putere peste multi pitici. Directorul are putere peste grupuri si subgrupuri.
Deci mai pe intelesul tau, in univers/macrocosmos poate aparea imperiul animalelor, plantelor si toate clasificarile si categotiile acelea pe care le organizeaza Dumnezeu. Umanitatea poate pierde dominatia. Ajunge la putere ceea ca este categorizat si clasificat de Dumnzeu ca secundar, subordonat si servitor.
Ei bine omul este un microcosmos/univers in care se GASESTE ACEST CHIP. Insa in acest micocosmos nu se gaseste doar acest CHIP ci si tendinte si propensiuni care pot uzurpa imperiul acestui CHIP.
Microcosmosul/Casa poate fi ocupata de tendinte si propensiuni nu de om. Sutem responsabili ca in acest microcosmos sa ne trezim si sa nu lasam dominatia altora. Putem sa dormim si sa ajunga altul stapan pe micocosmos.
Chipul/sinele trebuie sa ingrijeasca microcosmosul si sa domine, nu sa doarma. Asa a enuntat/afirmat Dumnezeu in Biblie.
Ei bine trebuie sa facem o introspectie sa vedem daca acest CHIP este propietar in casa/univers/microcosmos. Trebuie sa avem grija ca dusmanii sa nu ne stearga sinele/identitatea si sa ne reduca la dinastia lor. Casa/Palatul tot timpul trebuie sa fie curate de mizerie si sa fie ocupate de propietarul si principele ei. Trebuie sa decartam ceea ce NU II, ca sa apara imaginea si imperiul a ceea ce II. Daca noi nu utilizam aceasta putere, apare altul sa o utilizeze in contra noastra. Intra in casa si ajunge propietar. Iar cand posedeaza acea casa va vedea altul prin noi. In micocosmosul nostru va domina ochiul si viziunea altora (dinastia altuia). Iar noi ajungem impotenti si sa ne scurgem in dominatia lor. Ajungem la pathos si hedonism iar acestea ne fura fericirea si eudaimonia. Stoicii spun ca nu toata cunoasterea este lumina ci exista si cunoastere catapletica, care sunt anumite reprezentari care ne produc perturbare. Iar de la perturbare la morbus, pestis, vicium malum si toate dependentele pana ne imbolnavim. Ajungem sa dormim si sa umblam in intuneric. Ei bine in societatea de astazi exista foarte mult zgomot care intretine acest somn. Drumul catre cimitir este bine intentionat si pavat. Asa ca nu va lasati pliati de curentul ei. Apatheia, postul, epistrofe, metanoia, infranarea, etc., sunt necesare pentru biruirea intunericului si scaparea sufletului. Dumnezeu este lumina. Stiintificismul s-a paralelizat (distantat) de morala si ética. Chiar si ética s-a fractionat in interiorul ei (te bagi in universe/realisme fragmentate unde anumite notiuni sunt taiate). Mergi si la psiholog si nu stii ce vrei sanatate, cunostinta ca si aia s-au fractionat de parca nu mai exista binele. Iti cauti o cauza finala, un bine in viata si sesisezi ca te pierzi pe drum in intentie. In loc sa ajungi la final, la exit, tu te pierzi pe drum.
Exista o homeostazie intre sisteme/metalimbaj care se poate dezechilibra. Exista un echilibru intre ploaie si seceta. Insa acest echilibru/constanta se poate pierde.
Aceasta ecologie, stabillitate, balans, casa, mediu intern, din noi se poate pierde daca grupul furniciilor ajunge predominant. Ei bine ca furnicile sa nu ajunga sa rupa echilibrul EXISTA UN CONTROL REDUCTIONIST. Ca specia/categoria furniciilor sa nu rupa echilibrul, trebuie controlate si reduse.
Liderul daca nu isi ingrijeste casa si nu isi exerseaza vointa (autoritatea) de stapan, acea casa va fi ocupata de fatumul/destinul celuilalt. Noi nu suntem servitori ci stapani. Deci sa avem grija cu celelalte tabere sa nu se ridice si sa se creda stapani. Liderul daca nu este atent isi poate pierde puterea. Iar noi existam doar cand suntem stapani, pentru ca asa o lasat Dumnezeu. In celalalte regaturi noi nu mai suntem. Nu putem avea o existenta in regatul celorlalti pentru ca traim nenatural. Asa o postulat Dumnezeu sa traim cu stapanire, agentialiate, imperiu si lideralitate. In anumite spatii ne pierdem forta vitala si nu mai existam. Vezi de exemplu drumul drogurilor. Aici nu mai vorbim de principiul relativitatii a lui Galileo sau Einstein ci de o cauza orizontala, teleologica de care vorbeste mecanica clasica. Senzatia de libertate este un pericol pentru conducere.
Vezi si Hans Eysenck care vorbeste despre aceasta stabilitate emotionala (echilibru).
Insa nu ne putem pastra acest echilibru daca Sistemul reticular de activare (S.A.R) nu pastreaza un tonus muscular de echilibru. Echilibrul are de-a face cu mintea. Psihoterapia inseamna prezenta lui Psyche si un MOD sanatos de gandire.
Daca nu avem un bun Psyche (minte) nu poate exista epimeleia heautou (echilibru). Sau oikeiôsis asa cum spun Stoicii. Daca stai si te gandesti toata ziua la pericole/recompense/inchietati (agenti stresori) nu poti sá ai acest echilibru. De aceea Freud vorbeste de mecanisme de aparare sau sisteme de afrontaré pentru aceste suferinte/anxietati/preocupari (un fel de cruce). El spune ca daca vrem sa avem o binestare ci nu o malestare sa folosim aceste mecanisme. In viata trebuie sa adoptam posturi si atitudini cat mai ergonomice (optime). Maximizarea autosuficentei (autarchia) si minimizarea tensiunilor (salbaticia si severitatea sunt contra corpului). In relatia cu celalalt exista un cost-beneficiu in care trebuie sa existe un echilibru. Realatia subiect-obiect trebuie sa fie interpersonala nu sa cada in favorea celuilalt. Altfel costul se maximizeaza si beneficiul se minimizeaza. Trebuie sa fim utili si functionali.
Cine i-l iubeste pe Iisus trebuie sa se separe de ceea ce a crezut ca este cel mai important in viata lui. De ceea ce el considera familiar si se identifica cel mai mult si le iubea cel mai tare, de alea trebuie sa se separe. Ceea ce considera prieten ala ii era dusmanu numarul unu de care trebuie sa se separe.
Înțeleg. Deci nu era vorba de chinezi, cum am crezut eu. Dar și noi ca popor trebuie să fim vigilenți, să nu lăsăm pe alții să ne domine. Cum ai spus și tu, vrem să fim stăpâni, nu servitori. A fost o vreme când ne-au dominat turcii, mai apoi rușii. Acum, nu știu dacă ne mai domină careva, dar trebuie să fim vigilenți.
Platon in Republica VII, 514a – 518d. vorbeste despre ochii sufletului. Spune ca acesti ochi nu mai pot vedea spiritul pentru ca au baut din râul Lethe. Am uitat ca suntem stapani pentru ca dusmanii ne-au sters memoria. Aceasta viziune a ajuns statica nu dinámica ca o devenire.
Thomas Hobbes, Charles Darwin, etc., spun ca din ea izvoreste doar rautate, nu are si parti bune. David Hume este mai optimist si vede anumite latente spre bine. Dumnezue ne cere inima (emisferul drept) pentru ca suntem aparenta/imaginea Lui. El vrea sa fim fericiti ca El prin asemanare si identitate. Deci El o creat o natura care are imaginea Lui. Hume vorbeste despre ratiuni ale inimii. Sfântul Bonaventura despre ochi contemplativi. Daca cunoasterea (Logosul) nu ar vedea frumosul ar fi doar o simpla analiza sintactica fara sens. Semantica si metáfora da sens lucrurilor, pentru ca ele por fi neterminate si urate (amestec fara forma). Cand incepem sa cumprindem forma (a posteriori nu a priori) si depasim teza-antiteza si ajungem la sinteza incepem sa VEDEM frumosul si binele. Pana atuncia ne indoim, avem ochii inchisi si traim uratul, norosul si amarul (stultitia, prostia).
Pentru ca ai folosit cuvinte simple, si concepte improvizate din capul tau, ai ajuns raelian si acum crezi ca extraterestrii vor lua legatura cu noi si ne vor ajuta daca strangem bani destui sa le facem ambasada. Asa ca lasa oamenii sa foloseasca conceptele de care au nevoie; stai linistit ca nu face pe desteptul cu tine; a intrebat ce vrea sa inteleaga mai bine.
Nu stiu despre ce OZN-uri vorbesti, nici nu stiu daca te invita careva la ciorba
Nu cred ca am spus ceva la adresa ta, deci daca ai ceva clar spune, ce ai scris sincer nu are nici o noima.
Fa bine si raspunde celui care intreaba, asa sa faci pe viitor.Fiecare are parerea lui, pot sa spun ce doresc, am dreptul asta atit timp cit nu jignesc sau fac rau cuiva.
Fate ca nu mai vazut pe viitor
Am raspuns celui care a intrebat, nu am venit sa comentez ce ai raspuns tu. Daca totusi ma bag in raspunsul cuiva, o fac civilizat si fara sa jignesc, fara sa bat apropouri sau mai stiu eu ce chestii.Sintem pe aici sa discutam, fiecare are opinia lui legata de viata, de lucruri, asa ca daca nu poti argumenta, daca nu poti aduce o dovada sa arati ca e cum spui tu, fiecare teorie, parere este acceptata.
Fa-te, scriu cum doresc, eu cred ca ai gresit categoria, sintem la stiinta si filosofie, deci mergi la categoria gramatica limbi romane si acolo poti sa ma corectezi cit doresti