| Vladuthz a întrebat:

In legatura cu campul electric, am o intrebare.
Daca se aduce un corp de mici dimensiuni, numit corp de proba, in apropierea unui corp incarcat cu sarcina electrica se observa ca in fiecare punct din veicinatatea corpului incarcat electric se exercita forte asupra corpului de proba.
Ce fel de forte se exercita asupra acelui corp de proba, ca nu inteleg?

6 răspunsuri:
| harciog a răspuns:

Forte de descarcare a electricitatii din corpul incarcat spre corpul de proba prin anumiti conductori sau prin atingerea directa a celor doua corpuri.

| sabin89 a răspuns:

Ia apropie un cui de un magnet. Ce se intampla? Ce forta il atrage? Sunt multe feluri de forte in lumea asta: forta centrifuga, forta de frecare, forta de tractiune (a unui cal) si, dupa cum vezi, si campul magnetic are o forta. La fel, si cel electric. Fiecare cu forta lui. Exista o forta si in interiorul atomului, care tine electronii in preajma nucleului. O alta forta tine Pamantul sa graviteze in jurul Soarelui s. a.

| TychoB a răspuns:

Ca sa intelegi mai bine documenteaza-te la: Electrostatica->Legea lui Coulomb->Camp electric.
Practic ceea ce ai descris tu este masurarea campului electric: aduci un corp care nu deranjeaza campul celuilalt corp si aplici Coulomb. E vector = limita cand delta q (corp test) tinde la 0 din delta F vector pe delta q = d F vector /delta q => F vector = delta q * E vector
P. S. Coulomb F=[1/(4*pi*epsilon0)]*Q1*Q2/r^2 si campul electric E=[1/(4*pi*epsilon0)]*Q*r vector/r^3

| Vladuthz explică:

Nici unu nu mi-ati raspuns, si totusi astept un raspuns clar, la o intrebare simpla, ce fel de forta se exercita asupra acelui corp de proba? de atractie, de respingere, de ce? ce fel de forta?

| TychoB a răspuns (pentru Vladuthz):

Forta electromagnetica numita si Lorentz.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Se exercita inductie,adica o forta care incearca sa indeparteze sarcinile de aceeasi polaritate si sa atraga sarcinile de sens contrar din zona... unele materiale isi pot rearanja sarcinile cu aceasta ocazie, altele nu; dintre cele care le rearanjeaza, unele chiar pot ramane asa, de ex. daca apropii un cui de magnet se magnetizeaza si atrage la randul lui alte cuie; si la sarcinile electrice e la fel, dar nu-mi vine acum un exemplu in minte...