In primul rand monoxidu de carbon nu se formeaza cand este flacara deschisa de obicei apare in momentu cand arde mognit mai fara aer si el nu te otraveste ci iti consuma oxigenu ca sa ajunga la saturatie bioxid de carbon(dioxid de carbon) sau CO2 codoiu lu Elena ceausescu si automat ramanand fara oxigen poti murii sau ramane cu sechele ca nu se mai oxigeneaza creieru
Nu te otravesti ci iti consuma oxigenul? Pai si asta ce este? Daca stai sa te uiti putin la cum actioneaza otravurile o sa vez ca multe consuma ceva sau produc o schimbare asemanatoare in organism(care produc moartea din lipsa ce va).
Despre hidrogen poti spune de exemplu ca nu este toxic.Cu toate ca nu intretine viata el intra in plamani dar nu incepe sa inlocuiasca oxigenul.
CO intra in plamani si incepe sa inlocuiasca oxigenul in sange lasand organele fara el.Restul este evendient inclusiv simptomele pe care le poti avea cand nu ai oxigen(ameteala, dezechilibru, vedere proasta...etc.).Ca sa formeze CO2 are nevoie de ceva caldura...
Din cate am vazut EU l-a clasificat ca fiind "T+" iar NFPA(americani cred) i-au pus litera "4" si e dat ca exemplu in aceasta grupa printre Sarin, cianura de hidrogen(acid cianhidric) si Vcu toate ca faza cu VX-ul cred ca e exagerare).
Monoxidul de carbon se formeaza si nu se aprinde datorita lipsei de aer (oxigen) din soba.
Intr-o soba cu tiraj normal carbonul se oxideaza complet, pana la CO2 si iese pe cos.
Nu absoarbe si nu reflecta nici o culoare - incolor si transparent.
...Cum adica incolor si transparent?
http://www.youtube.com/watch?v=JofvC6teXrw
Vezi gazu' ala care iese? E hidrogen.Incolor.
Acum uita-te in jurul tau.Vezi gazele? Nu.Sunt transparent. Observi diferenta?
Aici la 1:18:
Cantitatile de monoxid de carbon care produc otravirea sunt foarte mici si amestecul de aer cu aceste urme de monoxid de carbon nu este exploziv. Monoxidul de carbon e cam la fel de otravitor ca hidrogenul sulfurat sau acidul cianhidric. Monoxidul de carbon e invizibil si nu se poate mirosi, dar exista detectoare de monoxid de carbon care suna alarma pentru a preveni otravirea.
Da dar el iese din lemne, foarte aproape de sursa de caldura, inca nu are destul timp pentru a se amesteca cu oxigen.Nu ma intereseaza exploziile(minune) ci arderea simpla.
Oricum, se poate produce din lemne care ard sau jar?
Hidrogenul e incolor si transparent. Aia care se vad sunt vapori de apa.
Se produce din arderi incomplete, adica arderi care nu au suficient oxigen pentru a arde toate gazele emanate.
Ma toma necredinciosu! In filmulet VEDEM vaporii de apa produsi ca urmare a degajarii de caldura produsa de reactie.
Degajarea de caldura face ca apa sa fiarba si apoi hidrogenul sa se aprinda.
Sunt gaze nearse din lipsa oxigenului in focar. Ardere mocnita. Mai concret soba nu "trage" bine cum se spune.
Monoxidul de carbon se formeaza cand arderea nu este completa.Nu mai este oxigen in soba caci ecuatia chimica are veni cam asa:2C+O2=2CO+Q care Q este caldura degajata fiindca 2CO+O2=2CO2+Q.Si de asta monoxidul de carbon consuma oxigenul ca sa devina dioxid de carbon.
Nu...eu nu vorbeam despre arderea aia cu acel utilizator.Ma refeream la intoxicatiile cu CO, nu la cum devine el CO2.
Pai da asa se intoxica lume fiindca monoxidul de carbon consuma oxigenul din camera.
Trebuie sa arda ca sa il consume.De fapt, nu consuma, inlocuieste.Si asta se intampla in corp. Ajunge in sange si ia locul oxigenului ducand la asfixiere.
Si asta dar mai intai in camera nu va mai exista oxigen
Deoarece il "impinge" afara pe unde poate. Daca ar reactiona pentru a forma CO2 atunci asfixierea ar putea fi considerata ultima problema, prima fiind arderea exploziva.
Monoxidul de carbon se formeaza la temperaturi inalte, in lipsa oxigenului. El nu arde in soba tocmai din cauza lipsei de oxigen. Si este incolor, total transparent si invizibil.