| Cristi088 a întrebat:

În trecut, oamenii erau supuşi la o muncă epuizabilă. Medicina nu era la fel de dezvoltată ca în prezent. În ciuda acestor lucruri si a multor altele, multi oameni trăiau o viaţă destul de longevivă. Adica... lejer treceau de 70 de ani.
În prezent, partea negativă a industriei chimice ne înconjoară aproape oriunde, faptul ca ne-am stabilit in confort ne duce la o viaţă nu la fel de activă, hrana, etc etc - lucrurile astea formeaza partea negativă a schimbărilor.
Intrebarea: care ar fi vârsta medie la care vor ajunge generatiile, incepând din 1995 să zicem, împreuna cu toate aceste schimbări, dar luând în considerare că organismul uman se adapteaza la multe din ele. E o intrebare cu caracter ştiinţific, mai mult sau mai puţin.

Răspuns Câştigător
Brigaela
| Brigaela a răspuns:

Epuizanta, nu epuizabila. Este gresit sa spui viata longeviva, numai persoanele pot fi longevive. Este gresit ca persoanele treceau lejer de 70 de ani, erau foarte foarte putini care treceau de aceasta varsta. In anii 40, cand a murit bunicul bunicei mele, avea 83 de ani si era cunoscut pe raza de zeci de kilometri, fiindca era foarte foarte foarte batran si nu mai exista nicaierei in satele din jur o persoana cu care sa se compare ca varsta. De altfel, ultimul lui coleg de clasa murise cu vreo 8 ani inainte, iar lui ii murisera deja 7 din cei 8 copii (3 in copilarie, 3 in timpul vietii adulte, dar in tinerete, si unul de batranete). Peste doua generatii, cand bunica mea a murit la 81 de ani, toata lumea a concluzionat ca era tanara si putea sa mai traiasca, multi dintre membrii generatiei ei erau inca in viata.
O extensie statistica arata persoanele nascute in anii 80 vor trai lejer 90 de ani si ca persoanele nascute in jurul anului 2000 vor atinge, in proportie mare (de peste 30%) varsta de 100 de ani. NU ca o adaptare la polulare (asta se va petrece in cateva zeci de mii de ani) si din cauza ca avem antibiotice, vaccinuri, anestezice, tratamente cardiologice, etc, din cauza ca avem mancare multa si variata, precum si case salubre, incalzite, din cauza ca muncim mai putin si suntem mai putin stresati (nu traim cu grija zilei de maine, nu ne mor copiii de foame si boli, nu ne paste nici un razboi)

5 răspunsuri:
| Cristi088 explică (pentru Brigaela):

Dar în ceea ce priveşte bolile cu care ne confruntăm? Sunt mai numeroase în comparaţie cu trecutul. E adevarat ca există mult mai multe modalităţi de combatere ale acestora, dar oricum multe dintre ele determină durata vieţii.
Vreau sa-ţi aflu părerea.

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

" in trecut " e f relativ. Statisticile de care dispunem despre speranta de viata se bazeaza pe oameni nascuti in anii 20-30-40, La ora actuala, spune un cercetator american, avem cea mai bolnava populatie pe glob. Medicina nu trateaza decat simptomele fiind o mare afacere. Varstele inaintate nu se datoreaza numai medicinii. Am distrus natura, am distrus mancarea, am distrus viata activa si sanatoasa si nu sunt asa sigur ca va creste speranta de viata. Vezi numai statistica obezitatii, in 10 ani nr copiilor obezi in Ro s-a triplat. Albinele dispar intr-un ritm catastrofic si mai sunt si altele dar sunt tinute sub pres, toate ne vor afecta dramatic. In afara de asta nu prea sunt asa sigur pe datele oficiale pentru ca suntem mereu mintiti. Am o multime de documentare si materiale care nu sunt tocmai incurajante cum viseaza unii. Ia unul din ele. https://www.youtube.com/watch?v=w8oFNlOpHEY

| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

P.S. Si las-o moale cu adaptarea organismului. Anatomia umana e aceeasi de cca 200 000 de ani si nu se schimba batand din palme in 100 de ani. In anii 70 un caz de cancer era ceva nemaiauzit, acum din 4 mortaciuni 1 e de cancer.

Brigaela
| Brigaela a răspuns (pentru Cristi088):

Intr-adevar, ne confruntam cu mai multe boli din cauza imbatranirii populatiei. Ne confruntam cu cancere si boli cardiovasculare, acre sunt boli ale batranetii, insa cu mult mai putine infectii mortale. E adevarat ca asta duce la o crestere a numarului de boli, fiindca in trecut pacientul care facea pneumonie, tuberculoza, apendicita, tetanos murea in cateva zile sau saptamani si asa scadea numarul de bolnavi. Acum, avem pacienti care ar muri in cateva zile si pe care ii salvam si duc apoi o viata normala zeci si zeci de ani, unii ramanand bolnavi cronic.
Intotdeauna cand citesti o statistica de supravietuire trebuie sa stii sa o citestti. Cu cat sunt mai multe boli infectioase si decese prin boli infectioase, cu atat starea de sanatate a populatiei este mai proasta. pe masura ce populatia e mai sanatoasa si traieste mai mult, creste umarul de cancere, boli cardiace, boli renale cronice. Asa se intampla si la noi.
In plus, creste foarte mult adresabilitatea. Cand eram eu copil, adica in urma cu 30 de ani, oamenii de peste 50 de ani practic nu se mai duceau la medic, la tara. Daca se imbolnaveau, stateau acasa pana mureau, indiferent despre ce era vorba. Imi amintesc ca in primii mei ani de facultate (adica la sfarsitul anilor 90), trebuia cu greu sa convingem pacientii de peste 60 de ani sa ii tratam de pneumonie sau sa ii operam de apendicita. Marea majoritatea spuneau: mai bine mor decat sa ma operez, am deja 60 de ani, cat sa mai traiesc, e inutil sa sufar o operatie, asta in conditiile in care de apendicita netratata mori intr-o saptamana, dar daca te operezi, in 5 zile este acasa, la fel de bun ca nou. Uita-te si la epidemia de rujeola, cand eram eu copil nu era vaccin de rujeola si mureau in fiecare an, in tara, 2-300 de copii de rujeola. Dar era considerat normal. Acum, cand exista vaccin, consideram moartea a sub 50 de copii ca fiind un eveniment national, fiindca e neobisnuit sa ne moara copiii.

| Ivy86 a răspuns (pentru Brigaela):

Nu cred ca este doar poluarea, alimentația artificiala și îmbătrânirea populației. Mai este și problema transmiterii genei defecte.
Înainte exista selecția naturala, cel mai puternic și sănătos organism trăia, și ducea gena lui sănătoasă mai departe.
Azi, exista tratamente și diagnostice. Organismul deși e slab va supraviețui și va duce gena defecta mai departe.
Nimeni nu își dorește sa moara și lucrul acesta sigur va afecta omenirea profund.
Plus comoditatea, lipsa de mișcare.
Eu nu as fi asa optimista în privința durata sau calitatea vieții noastre sau a copiilor noștri.