| NoisyLight a întrebat:

Într-un război, dacă joci la două capete și câștigi, ești un bun strateg sau un trișor?

Răspuns Câştigător
| Dismally a răspuns:

"Intreaga arta a razboiului este bazata pe inselatorie" - Sun Tzu... Tin sa cred ca avea dreptate, in razboi exista o singura regula: sa castigi.

17 răspunsuri:
DoarBogdan
| DoarBogdan a răspuns:

Cred ca ambele big grin

| GabiDumitrescu a răspuns:

Strategia nu ar trebui sa implice lipsa onoarei. Mie mi se pare ca esti un nemernic. Cum a facut Romania in WW2, de exemplu.

| NoisyLight explică (pentru GabiDumitrescu):

Un mare războinic japonez din antichitate spunea că în luptă nici un truc nu este considerat viciu. Personal, înclin să-i dau dreptate. Cât despre suceala României în WW2, cred că a ales răul cel mai mic.

| bogdan2001m a răspuns (pentru NoisyLight):

Daca alegeam Germania era raul cel mai mic...

| sabin89 a răspuns (pentru GabiDumitrescu):

Şi unii fac din Mihai I un simbol de demnitate şi moralitate...

| NoisyLight explică (pentru bogdan2001m):

Era, dacă nu aveam în coaste răsuflarea ursului siberian. Oricum am lua-o, ne-au tras-o toți occidentalii, de ne ustură și acum.

| Frank51 a răspuns:

Un bun trisor.

| NoisyLight explică (pentru Frank51):

Da, dar un bun trisor nu este implicit și un bun strateg?

| Frank51 a răspuns (pentru NoisyLight):

Nu. Un bun strateg nu are nevoie sa triseze.

| Holiday a răspuns:

Doar idiotii nu au macar si un plan B.

| Iote a răspuns:

Daca joci la doua capete, e clar ca vei castiga odata cu partea castigatoare. Dar asta inseamna ca trisezi.

| NoisyLight explică (pentru Iote):

Da, dar scopul suprem este să câștigi, pentru binele tău. A câștiga prin înșelăciune, pentru binele poporului tău, nu denotă că ești un bun strateg, chiar unul altruist?

| Iote a răspuns (pentru NoisyLight):

Binele tau nu coincide intotdeauna cu binele poporului tau. Dar daca vrei binele poporului, sigur nu joci la doua capete. Asta ar insemna sa joci cu adversarul, impotriva poporului tau. Deci, ce vrei?

| NoisyLight explică (pentru Iote):

Ba da, joci, atunci când știi ce vrea poporul. Dacă nu știi ce vrea, înseamnă că nu ești conducătorul său e drept. Iar în cazul ăsta, ai pus-o, mai devreme sau mai târziu.

| SingleForOne a răspuns:

Un trișor, dar bun strateg. Ideea e să minimizezi cât mai mult pierderile, și să maximizezi câștigurile.

Totuși, războiul este o soluție greșită, dar asta e. Ideea de a fi pacifist sau idealist pentru a te menține ca țară e mai bună, dar dacă nu-ți permiți, faci ce trebuie să faci să eviți pierderea totală.
Dacă ești o putere mondială său cât de cât net superior față de alții, și lucrezi la ambele capete pentru anumite câștiguri (sau pe cele mai mari) sau doar pentru a-i controla pe alții, atunci ești un nemernic, chiar și tiran.

| Balalau95 a răspuns:

AMBELE
cum era aia, hmmm, "in dragoste si razboi ORICE e permis"
si mai era una "istoria e scrisa de invingatori"

pe scurt: daca, castigi, PE TOTI ii doare in noada kurului cum ai castigat

| NoisyLight explică:

Dragilor, am acordat funda. Pentru voi funda asta nu înseamnă mare lucru. Iar pentru mine, contează că am animat puțin categoria asta, să mai existe și dezbateri faine, ca pe vremuri.
Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu putem dezbate în continuare. Topicul rămâne deschis.