"Intreaga arta a razboiului este bazata pe inselatorie" - Sun Tzu... Tin sa cred ca avea dreptate, in razboi exista o singura regula: sa castigi.
Strategia nu ar trebui sa implice lipsa onoarei. Mie mi se pare ca esti un nemernic. Cum a facut Romania in WW2, de exemplu.
Daca joci la doua capete, e clar ca vei castiga odata cu partea castigatoare. Dar asta inseamna ca trisezi.
Un trișor, dar bun strateg. Ideea e să minimizezi cât mai mult pierderile, și să maximizezi câștigurile.
Totuși, războiul este o soluție greșită, dar asta e. Ideea de a fi pacifist sau idealist pentru a te menține ca țară e mai bună, dar dacă nu-ți permiți, faci ce trebuie să faci să eviți pierderea totală.
Dacă ești o putere mondială său cât de cât net superior față de alții, și lucrezi la ambele capete pentru anumite câștiguri (sau pe cele mai mari) sau doar pentru a-i controla pe alții, atunci ești un nemernic, chiar și tiran.
AMBELE
cum era aia, hmmm, "in dragoste si razboi ORICE e permis"
si mai era una "istoria e scrisa de invingatori"
pe scurt: daca, castigi, PE TOTI ii doare in noada kurului cum ai castigat
Un mare războinic japonez din antichitate spunea că în luptă nici un truc nu este considerat viciu. Personal, înclin să-i dau dreptate. Cât despre suceala României în WW2, cred că a ales răul cel mai mic.
Da, dar scopul suprem este să câștigi, pentru binele tău. A câștiga prin înșelăciune, pentru binele poporului tău, nu denotă că ești un bun strateg, chiar unul altruist?
Binele tau nu coincide intotdeauna cu binele poporului tau. Dar daca vrei binele poporului, sigur nu joci la doua capete. Asta ar insemna sa joci cu adversarul, impotriva poporului tau. Deci, ce vrei?
Ba da, joci, atunci când știi ce vrea poporul. Dacă nu știi ce vrea, înseamnă că nu ești conducătorul său e drept. Iar în cazul ăsta, ai pus-o, mai devreme sau mai târziu.
Dragilor, am acordat funda. Pentru voi funda asta nu înseamnă mare lucru. Iar pentru mine, contează că am animat puțin categoria asta, să mai existe și dezbateri faine, ca pe vremuri.
Bineînțeles, asta nu înseamnă că nu putem dezbate în continuare. Topicul rămâne deschis.
Şi unii fac din Mihai I un simbol de demnitate şi moralitate...
Era, dacă nu aveam în coaste răsuflarea ursului siberian. Oricum am lua-o, ne-au tras-o toți occidentalii, de ne ustură și acum.
anonim_4396 întreabă: