| existential a întrebat:

Intrebare pentru persoanele cu aspiratii spirituale.
Cum stiti ce sa alegeti dintre atata pseudo-spiritualism, atatia pseudo-maestri ai zilelor noastre, care vorbesc cu atata siguranta despre teoriile lor, de parca ar fi axiome? Daca te uiti la tv sau cauti pe net, cam asta gasesti.
Cei care aveti duhovnici, sunteti multumiti de ei? Simtiti ca va ajuta sa va treziti constiinta, sa deveniti mai intelepti, sa evoluati cu adevarat?

14 răspunsuri:
| 09Daniel20Botezan70Psihologie70Psihiatrie90 a răspuns:

Salut! Nu aș avea încredere în oricine. happy

| 09Daniel20Botezan70Psihologie70Psihiatrie90 a răspuns:

Nu am duhovnic. Singurul om care m-a inspirat, a fost Echard Tolle happy, care a scris cartea Puterea Prezentului happy, și a devenit maestru spiritual. Dar singurul om care m-a inspirat mereu și va mai continua să mă inspire, este Isus Cristos. happy El a fost un om deosebit de oricine altcineva și învățăturile Lui, au pus bazele creștinismului și a temeliei spirituale, transformând vieți prin pocaință și prin transcenderea păcatului și prin trăirea libertății. happy Funda? big grin

| FreddieM a răspuns:

Daca ai observat, toate invataturile acestor guru, provin di proprie experienta, niciunul exclus, de parca au trait secole de viata tumultoasa, au parcurs toate experientele posibile.
Ei bine, sunt oameni normali, cu aceleasi experiente ca toata lumea, spun lucruri comune pe care toti le traim. Daca stai oleaca si te analizezi singur, vei descoperi ca toate discursurile lor pompoase sunt doar chestii pe care tu nu ai timpul si atentia necesare sa le observi, pentru ca tu esti ocupat sa-ti TRAIESTI viata, cu esecurile si realizarile de rigoare. Astea sunt adevaratele invataturi, cele din care inveti in urma propriilor experiente si greseli. Tipii astia profita de naivitatea catorva oi care nu-s capabile sa treaca singuri strada, care se considera neputinciosi, si care le cumpara cartile sau participa la conferintele lor sperand sa se intample minunea. Unica minune garantata, e popolaritatea acelui guraghe smecher si priceput, care-si vinde in mod,, inteligent'' produsul.
Cheers

| SingleForOne a răspuns:

Eu am început să-L caut pe Iisus, întâi de toate, pe urmă am simțit o binecuvântare de la Dumnezeu, pur și simplu în orice moment, și a fost o continuă stare de bine continuând să-L înțeleg, un sentiment de pace, liniște, căldură pe dinăuntru.
Odată ce am început din nou cu intenții rele, am început să mă simt gol pe dinăuntru, și este greu să mă reîntorc.
Pot spune că am urmărit câteva videoclipuri de ale Parintelui Calistrat și Cleopa, și am o părere bună despre ei, dar nu este o conexiune reală, și nu a tinut prea mult.
Deci, depinde de dorința și perseverența ta dacă vrei să devii mai spiritual, să înveți mai multe, să spui anumite lucruri, și să practici anumite lucruri în viața reală, și cel mai important să-i cauți pe Dumnezeu și Fiul lui, Iisus, pentru că, cunoașterea pe care o vei dobândi oricum va avea o experiență mai plăcută și mai reală.

Am încercat să ma dezvolt spiritual sau intelectual sau înțelept prin diverși profesioniști al unei cariere, precum psihologia, literatura, religiei, politică, antreprenoriat, politică... însă, acea cunoaștere mă ajută să mă ridic mai sus, dar în același timp mă simt rece, singuratic, gol pe dinăuntru.

| existential explică (pentru 09Daniel20Botezan70Psihologie70Psihiatrie90):

L-am auzit pe Trolle ala si e cam slabut, sorry happy
Invataturile lui Hristos sunt intr-adevar transcendentale, insa cine ni le mai poate explica cu adevarat in ziua de astazi? Le putem intelege singuri? Putem noi cu nivelul nostru intelege pe cineva care a avut un nivel atat de inalt?

| existential explică (pentru FreddieM):

Da, e un fel de industrie in care se invart bani frumosi si multi escroci.

| existential explică (pentru SingleForOne):

Uneori ajuta sa asculti diversi preoti vorbind, dar mereu discutia lor parca se invarte in cerc, mereu spun cam aceleasi lucruri, nu intra in profunzime. Nu pare ca transmit o invatatura vie, practica, pe care sa o aplici in viata ta si sa te trezesti.

| SingleForOne a răspuns (pentru existential):

Asta așai, mulți îți pot da sfaturi, dar depinde de tine să-ți dezvolți gândirea.

| badpanda a răspuns:

Cine are intuitie merge inainte, cine nu mai da si in gropi.

| CostinAlamariu a răspuns:

Simplu. Folosind filozofie. Adica logica, metafizica, ontologie și studiu paradigmatic, morfologic si istoric al religiilor.

Daca studiezi toate lucrurile astea cu un ochi cat mai obiectiv si esti cat mai onest cu tine insuti trebuie sa ajungi la o concluzie cat de cat gandita si educata.

| Meme10Memu a răspuns (pentru existential):

Stiinta omului o ia inainte pentru ca e rodul rebeliunii din Eden.

Religia adevarata, e normal sa ramana la aceleasi idei generale deoarece aceste idei sunt foarte generale si valabile pe perioade mult mai mari decat stiinta schimbatoare a omului in materie de teorii.

| existential explică (pentru CostinAlamariu):

Ce filozofie iti consideri utila pentru evolutia interioara? Greaca, occidentala, orientala, cu accent pe practica, altceva? Am impresia ca in occident s-a mers mai mult pe speculatii logice si nu pe misticism.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru existential):

Iti recomand sa te familiarizezi cu ontologia, logica, epistemologia și metafizica.
Platon și Arstotel sunt cei mai importanti de studiat ca introducere. Așadar e importanta filozofia greaca antica (Platon și Aristotel) continuată cu cea occidentală. Uite o listă de cărti:

• Platon - Republica
• J.L. Ackrill - Aristotle the Philosopher
• G. Manetti - Theories of the Sign in Classical Antiquity

Metafizică:

• M.J. Loux - Metaphysics: A Contemporary Introduction
• J. Heil - Philosophy of Mind: A Contemporary Introduction

Epistemologie:

• R. Audi - Epistemology: A Contemporary Introduction to the Theory of Knowledge
• J. Dancy, E. Sosa, and M. Steup - A Companion to Epistemology
• W. P. Alston - Level-Confusions in Epistemology
• B. Stroud - Transcendental Arguments
• W. Fish - Philosophy of Perception

Etică:

• A. Fisher - Metaethics: An Introduction

Asta e o lista de carti recomandate care te introduc în filozofie. Mai mult de atat nu e nevoie. Majoritatea nu cred ca sunt si in română din pacate.

Filozofia orientala e mai mult o pierdere de vreme. Poti s-o citesti de curiozitate, dar nu se compară cu cea europeană.

Eu personal sunt Creștin Ortodox dpdv religios, și în niciun caz din cauza ca așa m-am născut. Filozofia te introduce în intelegerea paradigmatică a realitatii si iti sugereaza existenta unui Logos, adica a unei rațiuni în structura realității.

Dar filozofia în sine nu poate împlini o ființă umană, poate doar sa sugereze structura si morfologia realitatii. Acel Logos sugerat de filozofie este Hristos după cum scrie în Ioan 1:1 (în limba originală):

"En arkhêi ên ho Lógos, kaì ho Lógos ên pròs tòn Theón, kaì Theòs ên ho Lógos"

E un sentiment genial să studiezi atat filozofie cat si teologie si sa ajungi la concluzia că cele două se completează reciproc happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Îmi aleg sufletul. Nu-l dau niciunei "formațiuni". Este al meu. Asta ma face "spiritual".