| ALGator a întrebat:

Intreprizatorul rus, miliardarul IT Dmitry Itskov a lansat in 2011 Initiativa 2045, un ONG al carui scop este sa transfere prin metode stiintifice (pentru aceasta se face apel la un numar de oameni de stiinta) transferul personalitatii unui individ (constiinta si memorie) intr-un sistem tehnic (bazat pe computere, memorii, softuri etc). Aceasta initiativa ar urma sa dea primele roade in 2045 si scopul ei este bineinteles asigurarea unei forme de nemurire.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/2045_Initiative
http://www.2045.com/
Intrebari
Credeti ca exista oameni care sa isi doreasca acest mod de continuare a vietii?
Cum credeti ca transferul constiintei si memoriei (amintirilor) ar putea fi realizat? Faceti abstractie de computere, softuri, circuite, masinarii. Orice mijloace care indplinesc scopul sunt permise.

PS. Ca orice muritor am și eu o părere. Dar o las mai la urmă ca sa nu influențez.

17 răspunsuri:
| drutzix a răspuns:

Pai tot nu as fi eu cel care este nemuritor ci doar o colectie de programe aranjate sa reactioneze ca mine.

M-am gandit la asta cand discutam cu cineva despre teleportare. Chiar ai dori sa folosesti tehnologia daca aceasta functioneaza ca un fax?

Ar fi extrem de complicat. Tine minte ca daca distrugi un creier si il regenerezi complet exact asa cum era persoana respectiva tot isi va pierde memoria.
Memoria reprezinta lanturi de neuroni care s-au "obisnuit" sa interactioneze. Daca ai reface lantul cu neuroni noi, acestia nu ar avea amintirea pe care o aveau.
Singurul lucru care are sens (pentru mine) ar fi o simulare completa a creierului (doar software si hardware care sa ruleze softul). Trebuie foarte multa putere de procesare si sa cunoastem cum functioneaza creierul 100%.
Pentru nemurire astept tratamentul pentru regenerarea telomerilor.

| ALGator explică (pentru drutzix):

> Pai tot nu as fi eu cel care este nemuritor ci doar o colectie de programe aranjate sa reactioneze ca mine.
Premisa e, cel putin in intrebarea mea, ca personalitatea inclusiv amintirle, se transfera cu pierderi acceptabile (sa zicem 5-10%).

Ceeace poate lipsi este interactiunea naturala cu mediul (simturile in totalitatea lor, interactiuni tactile). Acestea pot fi simulate, dar personalitatii si amintirilor i se atribuie un system-gazda. Deci nu "fax". Si nici macar simulare, ci transfer. Continui sa gindesti de acolo de unde ai ramas.

Puterea de procesare e o problema serioasa. Dar exista solutii, dupa parerea mea.

Nu cred insa in regenerarea in sistemul biologic initial (corpul omenesc). Un sistem biologic este foarte sensibil la interventii exterioare.
Cu mare, mare noroc s-ar reusi poate sa se activeze o gena care sa protejeze si regenereze continuu totul, neschimbind prea mare parte din sistemul biologic original.

| ALGator explică (pentru drutzix):

Rezultatul transferului să presupunem că ar fi un fel de Stephen William Hawking.

| drutzix a răspuns (pentru ALGator):

Dar in urma transferului tu ti-ai continua existenta? (Materialul biologic).
Daca nu eu vad procesul ca o sinucidere pentru a crea o copie exacta.
Daca da atunci avem doua personalitati care se vor diferentia de-a lungul timpului.

Nu prea inteleg cum ai putea transfera constiinta dintr-un loc in altul din moment ce ea reprezinta procesul din creier. Electricitatea, hormonii, interactiunea neuronilor unii cu altii.
Cum spuneam poti lua o bucata din creierul unei persoane si sa o inlocuiesti cu o bucata exact la fel dar creata cu o ora inainte iar persoana respectiva tot va pierde din amintiri, pentru ca ele sunt create de gradul de 'uzura' al neuronilor.
De-asta am spus ca o simulare este singura modalitate prin care cred ca ar fi posibil acest proiect. O simulare care tine minte statusul neuronilor.

Stim deja ce cauzeaza imbatranirea, degradarea telomerilor.
Tratamentul cu telomerase (habar nu am daca avem termenul in romana) poate vindeca telomerii si opri imbatranirea.
Un tratament este mult mai viabil deca o productie completa de telomerase in corp deoarece degradarea telomerilor reprezinta primul front de aparare al corpului impotriva cancerului.
Eu cred ca in 3-4 ani tratamentul o sa fie inventat iar in 6-10 ani o sa fie foarte comun.

As accepta orice metoda de nemurire atat timp cat imi lasa creierul intact.

| Dorotheea21 a răspuns:

Am vazut intr-un documentar ca a incercat asa ceva o pereche din America, dar mai mult nu am aprofundat, era prea tehnic. happy
As vrea insa sa te intreb cum vezi tu transferul amintirilor.
Cele mai multe amintiri se modifica la fiecare "accesare" a biologicului. Excludem, sau adaugam elemente la o amintire, de cate ori o punem pe tapet. happy
Daca ma insel, as vrea sa-mi explici.
Si odata terminat transferul, cum poti genera "trairi" ale unui sistem tehnic, pentru a continua cu amintiri? happy

| ALGator explică (pentru Dorotheea21):

Dorotheea21, nu pot să -ți dau un răspuns pentru ca as risca sa iau Premiul Nobel. Dar îți spun doar ce cred eu exprimat în idei generale.

În primul rând, orin miliardele de $$$ de care ar trebui să beneficieze, proiectul va beneficia de competență de varf. E necesar.
Unul din specialiștii care susțin proiectul, Ken Hayworth, are ideea să "înregistreze" toată informația din conexiunile a cate doi neuroni, asta reprezentând amintirile unui subiect la un moment de timp de ex 1 ian 2040. E ceeace el numește conectom, și stochează amintiri dar si gândirea.
Va putea începe testând să zicem 1% din conectom, câteva frânturi de gând și amintiri.
Apoi va căuta un " sistem-gazdă, un "calculator" puternic care sa "ruleze" informațiile. In creier sînt neuroni de ordinul miliardelor, așa că va avea probleme.
Nimic nu spune însă că sistemul gazdă trebuie să fie exclusiv un sistem tehnic.
Astfel de calculatoare există deja. Este chiar creierul uman. Dar nu poți să folosești un creier uman in vitro. Nu poate fi rescris și nu e nici etic.
Solutia e tot in natura. Un sistem in vitro in care tehnicul conlucrează cu subsisteme biologice in forma unei simbioze.
Unul dintre subsisteme va fi un grup de celule și genom sintetic care va fabrica un cerebel umnan după instrucțiunile din genomul uman si in plus il va si scrie cu conexomul pus deoparte de la inteligenta de copiat.
Alte subsisteme vor asigura homeostaza, alimentare cu energie și eliminarea dejecțiilor. Senzorii, simțurile, vor fi un proiect separat. Poate va fi un sistem gen Hawking, care se va putea deplasa în lumea înconjurătoare.
Un alt subsistem biologic va asigura regenerarile, redundanta. Poate ca va fi inclus in țesuturile cerebelului sintetic (dar biologic) prin ameliorare genetică. Un vitro poți face mult din ceeace nu poți într-un sistem biologic natural.
Soluția s-ar baza pe strategia de a pune împreună la treaba tot ce e mai bun tehnic si biologic, într-o super simbioză. Asa as încerca eu :-)

| ALGator explică (pentru Dorotheea21):

>Si odata terminat transferul, cum poti genera "trairi" ale unui sistem tehnic, pentru a continua cu amintiri?

Dacă înțeleg bine pe Ken Hayworth, înregistrarea conexomului și rescrierea lui 1:1 într-un sistem gazdă, va duce la continuarea trăirilor și gândirii conștiinței copiate.Un fel de trezire după anestezie.
Personalitatea copiata va avea și conștiința faptului a ceeace se întâmplă cu ea, anume ca este o formă de transfer într-un mutant, o metamorfoza și reincarnare, in care viața anterioară e pierdută definitiv.
Dar individul respectiv va unul conștient că se afla oricum in pragul morții biologice ori pe motiv de boală incurabilă ori de bătrânețe avansata.
As mai adăuga ca specialiștii care vor concepe acest "transfer" vor trebui să preintimpine efectele de depresie psihica, in parte blocând mecanismele chimice care o stimulează într-un cerebel natural.
Va fi "fericit" un astfel de om a cărui conștiință va fi salvata de la pieire biologica?
Va pierde foarte multe lucruri dar va si câștiga.
Dacă această construcție ar functiona, se va putea încerca și integrarea unor astfel de conștiințe prin "conexiune directă" ele putând schimba una cu alta ginduri și trăiri. Un fel de siamezi.
Astfel de cazuri există și au existat deja într-o formă in lumea reală
si cei care le accepta o fac de nevoie: Steve Hawkins, Jean-Dominique Bauby
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Jean-Dominique_Bauby

| ALGator explică (pentru drutzix):

Ceeace numești simulare as numi "emulare".

In privința interventiilor asupra corpului ele vor continua să fie cele mai importante pentru noi.
Dar ma tem ca cei 6-10 ani vor fi lungi :-( poate înmulțiți cu 3, 14

| Dorotheea21 a răspuns (pentru ALGator):

Multumesc. happy
Trebuie sa iau din nou documentarul si sa incerc sa-l inteleg pana la final.
Oricum, nu vad ceva bun in astfel de experimente.
Au mai existat doua sisteme, de data asta sociale, care nu acceptau natura umana si biologica asa cum este.
Sunt convinsa ca stii la ce ma refer.

| Inferno a răspuns:

Nu cred ca este vorba de un transfer propriu-zis, mai degraba vorbim de clonarea creierului.


Teoretic vorbind este posibil. Nici nu ai nevoie de un creier material ci doar de o simulare computerizata a neuronilor si sinapselor.
Deja am recreat portiuni mari din creierul soarecelui, si sunt perfect functionale:

https://www.youtube.com/watch?v=ldXEuUVkDuw

| ALGator explică (pentru Inferno):

Da, excelent!
Pentru un creier uman, continuu sa cred si sa sper, intr-un sitem mixt, tehnic si biologic. Un argument ar fi ca celuele nervoase biologice organizate in creierul uman se dovedesc cel mai puternic computer ceeace inseamna ca aceasta posibilitate trebuie folosita in acelasi timp gasindu-se modalitati pentru a i se asigura protectia, regenerarea si redundanta.

| T0T a răspuns:

Degeaba ar mai exista memoria, informația pe care o dețineai, conștiința, personalitatea dacă nu ai mai putea trăi cu adevărat sau simți în afara unui computer. În plus nu tu ai fi cel care ar simți, ci o copie, un fel de clonă cibernetică. Oare acea clonă poate să își însușească și simțăminte? Eu zic că deja mergem prea departe. Tu vei fi mort și te va durea în cot dacă undeva acolo va exista o copie sau clonă cu informațiile și personalitatea imperfect copiate ale tale. În plus omul se dezvoltă într-un ritm propriu influențat de niște factori reali în primul rând. Cum o să se dezvolte o copie doar prin intermediul mediului virtual? Aia nu e nemurire, iar ala nu vei fi tu. Adevăratul tu vei fi într-un cavou.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ok,sa zicem ca acel conectom e recuperat cu succes, de unde.si ia noul creier piesele pentru a reface puzzle.ul? Subiectul in ziua respectiva poate doar a privit in gol.
Intr.o alta ordine de idei, nicio gazda nu poate fi o gazda buna, daca nu.si cunoaste oaspetele.Cum sa-mi determin eu gazda sa ma accepte, daca nu.i pot spune nimic despre mine?

| ALGator explică (pentru anonim_4396):

Conectomul reprezintă atit datele cit si schema de gindire.
"Gazda" e de fapt apartamentul cu utilități in care se mută conexomul.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru ALGator):

Datele si schema de gandire.Ok, inseamna ca vorbim de un nou inceput.Cu putine informatii, blocata intr-o masinarie care stie exact ce sa faca cu "mine".Nu stiu de ce as alege asta?

| ALGator explică (pentru anonim_4396):

Datele sunt cele vechi, coipate.
"Carcasa" e nouă.

Motivele pot fi doar pentru cineva care e amenințat de dispariție si vrea să continue într-o formă de existența mult limitată, dar totuși existență.
Se presupune că e asigurat contactul cu exteriorul, chiar dacă într-o formă redusă similara (nu identica ) cu a lui Stephen Hawking.

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Da, dar dori degeaba. Viața este mult mau mult decât sistemul lui tehnic. Ei și după aceea. după ce ai transmis ceva la sistem, ceea ce ai transmis, cât o să dureze, ce o să facă, cum o să participe la viață? Rus beat și miliardar pe deasupra.
transferul constiintei. Ce e aia? Dar transferul ei, ce e? Asta făcând abstracție de orice.