| Adrian-Speed_Adrian_1990 a întrebat:

La ce distanta vede ochiul uman fata de un telefon sau aparat cu zoom optic (1x 5x 10x etc)
Am un P40 Pro și la 10x optic parca vede puțin mai mult ca ochiul uman. Pe aparatul foto îmi arata undeva la 200mm la zoom

Răspuns Câştigător
| mihai69 a răspuns:

Tot nu pricep.
Dar încerc să explic așa cum cred: ochiul uman (sănătos) poate vedea și la câțiva km distanță. Dacă poți vedea un avion pe cer, ăla e cam la 8-10 km de tine dacă e chiar deasupra ta.
Zoom-ul nu se măsoară în mm; în mm se măsoară focala unui obiectiv. Adică la ce distanță de obiectiv se concentrează razele care intră în el. Obiectivele care sunt capabile de zoom, își pot modifica această distanță focală de la simplu la dublu, triplu etc. rezultând valori ale zoom-ului de 2, 3 etc.
Dacă vrei să compari de câte ori apropie un obiectiv față de ochiul uman, faci raportul dintre focala obiectivului și cea a ochiului uman (17 mm în general).

Ceva detalii (în engleză, desigur) - aici: https://www.cambridgeincolour.com/tutorials/cameras-vs-human-eye.htm

5 răspunsuri:
| mihai69 a răspuns:

Poți să fii puțin mai clar / explicit? Nu am înțeles bine care e nedumerirea ta.

| Adrian-Speed_Adrian_1990 explică (pentru mihai69):

La ce distanta vede omul cu ochiul față de un telefon sau aparat ( in zoom mm sau 5x 7x etc)

| Cksihja a răspuns:

Un om poate vedea obiecte aflate chiar și la 30 de kilometri depărtare pe când un telefon poate fotografia obiecte aflate în imediata apropiere.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

In conditii perfecte omul poate verea pana la vreo 40km.

Bula
| Bula a răspuns:

Ochiul uman vede pana la distante foarte mari (chiar si la distante de ani-lumina - vezi stelele)

Zoom-ul optic este echivalentul folosirii unui binoclu /telescop sau microscop, care mareste imaginea si implicit si numarul de puncte /rezolutia, adica calitatea imaginii. In schimb, luminozitatea scade cu de cate ori s-a facut marirea.
Zoom-ul optic necesita un sistem complex de lentile care se pot misca una fata de celalalta.

Zoom-ul digital, in schimb, este un fel de "inselatorie" optica: se ia doar o parte decupata din imagine, care este proiectat pe intreaga suprafata a ecranului, dar, din acest motiv, calitatea imaginii va fi mai slaba (fiind vorba de un numar mai redus de puncte, de doar o parte din intreaga imagine).

Putem afirma ca, zoom-ul optic imbunatateste calitatea imaginii marite, iar zoom-ul digital da doar impresia maririi.

Din motivele mai sus amintite:
- Camerele foto si de filmare mai exigente (si complexe) au sistem optic care se misca, pentru zoom optic.
- Telefoanele, insa, au un sistem de lentile fixe si din acest motiv au doar zoom digital. Acesta este motivul ca, ultimele telefoane au camere cu rezolutie de peste 20000 pixeli, din care pot decupa parti de cateva mii de pixeli, care sunt peste rezolutia ochiului uman (care este sub 3000 pixeli). Astfel, utilizatorul de rand are impresia ca se foloseste "zoom optic" adevarat, fiindca nu va percepe inrautatire a imagiinii decupate.