| Jay1 a întrebat:

La nivel cuantic, realitatea nu există dacă nu este observată direct.
Viitorul poate influența trecutul?

18 răspunsuri:
| RoCkKiD a răspuns:

La nivel cuantic o particula este descrisa de functia ei de unda care este folosita pentru calcularea probabilitatii ca particula sa fie sau intr-un loc sau sa se deplaseze cu o anumita viteza..de existat exista

Regulile astea de aplica la nivelul cuantic, la nivel macro se aplica legile fizicii deci n-are nici un sens sa extrapolezi la tot felul de bazaconii.

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

Acest principiu se află în centrul fizicii cuantice. O particulă aşa cum este fotonul se comportă ca şi când ar avea mai multe stări indefinite, în suspensie. Ea nu are proprietăţi fizice şi este definită în schimb de un set de probabilităţi conform cărora ar putea exista într-una sau alta din respectivele stări. Aceste probabilităţi nu sunt doar rezultatul unor teorii bombastice din fizica modernă ci se află la baza noţiunilor noastre moderne de chimie şi fac posibile tehnologii precum microprocesoarele şi reacţiile nucleare. Modernitatea nu ar fi existat aşa cum o cunoaştem fără aceste proprietăţi bizare ale particulelor.

Aici intervine cea de-a doua ciudăţenie: Atunci când fizicienii observă un foton în mod direct, în cadrul unui experiment, însuşi faptul că este observat îl face să cadă într-una dintre cele două stări posibile ale sale - fie particulă, fie undă. Orice ar face oamenii de ştiinţă, ori de câte ori observă în mod direct un foton este ca şi când chiar fotonul "ar decide" cum să fie văzut. Astfel, se crede că actul de a observa aduce fotonul din tărâmul cuantic al probabilităţilor în cel real. Acest principiu este explicat de celebra paradigmă a pisicii lui Schrödinger unde o pisică ipotetică, pusă într-o cutie închisă alături de nişte otravă, nu este nici vie, nici moartă, până când deschidem cutia şi operăm o observaţie directă asupra sa?

| RoCkKiD a răspuns (pentru Jay1):

Nu era nevoie sa-mi dai un copy paste de 2 paragrafe ca sa imi zici ce ti-am spus mai sus.

Ideea e aceiasi, trebuie sa intelegi ca oricare ar fi povestea la nivel cuantic, la nivel macro legile fizicii inca se aplica. Intrebarea ta poate ar avea sens daca noi am fi niste quarci.

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

Si tu trebuie sa intelegi -viitorul poate afecta trecutul, adaugând, chiar mai mult mister pentru lumea deja enigmatică a mecanicii cuantice.Se pare că, cu cât incercăm să facem mai multe săpături, cu atât mai complexă şi de neînţeles devine situaţia. Ca și când aceasta nu este deja destul de complicată.
Oamenii de știință încă nu îşi pot da seama de ceea ce se întâmplă și se luptă cu lumea cuantică doar la nivel teoretic.

În lumea misterioasă a teoriei cuantice există un nivel teoretic numit încurcătură cuantică!
Einstein a vorbit despre ea, noi încă încercăm să înțelegem acest fenomen.

Potrivit multor oameni de știință, există câteva modalități pentru noi de a demonstra acţiunea la care Einstein face referire ca fiind „acțiune supranaturală la distanță" și asupra căreia doi fizicieni au propus o nouă viziune, care ne- ar putea ajuta să descoperim misterele din spatele acestui efect cuantic, încă nedesluṣit?

| RoCkKiD a răspuns (pentru Jay1):

Ce tot zici tu sunt presupuneri sau ale tale sau ale altor teoreticieni de maidan care zic chestii care nu le pot demonstra nici macar tangential.
Partea cu viitorul care afecteaza trecutul este la fel de valid ca oul care pica in capul gainii care l-a facut, mult succes cu asta.

Incarcatura este pur si simplu energia dezvoltata de o particula intr-un camp electric. Probabil te referi la quantum entanglement care e alta chestie.

Tu poti sa crezi ce vrei dar realitatea e ca ce spui tu nu e nici macar la stadiul de teorie, e al fel de valida ca teoria cu pamantul plat doar ca pe aia putem amcar sa o testam.

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

Mai cercetează puţin, nu oul si imediat faci omleta!
Viitorul poate influenţa trecutul, pare bizar?
ipotezele mecanicii cuantice şi susţin că măsurătorile realizate asupra unei particule ar putea avea efecte atât în trecut, cât şi în viitor.
Conform mecanicii cuantice, particulele nu acţionează precum bilele solide de biliard ce se rostogolesc de-a lungul unei mese, ci precum un nor estompat de posibiităţi în continuă schimbare. În timpul măsurării particulelor, oamenii pot observa o singură acţiune - conform exemplului anterior putem observa doar momentul în care o bilă albă loveşte o bilă neagră ce intră într-unul dintre buzunarele mesei de biliard, însă există nenumărate interacţiuni ale bilelor albe cu cele negre ce le introduc pe cele din urmă în găurile mesei.
Ideea coform căreia un obiect se deplasează sub infleunţa simetriei timpului face parte din fizica clasică, aşadar retrocauzalitatea nu poate avea loc.
Teorema lui Bell.
John Stewart Bell susţine că fenomenele stranii ce au loc în mecanica cuantică pot fi explicate de acţiuni care au loc în vecinătatea acestuia. La un nivel fundamental, Universul este întâmplător.
Dacă două particule sunt conectate în spaţiu într-un anumit punct, măsurarea proprietăţii uneia dintre particule stabileşte şi valoarea celeilalte particule indiferent de mişcările acestora în Univers. Această legătură a fost testată de nenumărate ori asupra particulelor de lumină din teorema lui Bell, prin care cercetătorii au dorit să demonstreze că în ciuda distanţei particulele de lumină interacţionează la un anumit nivel.
nsă în cazul în care cauzalitatea ar funcţiona în sens invers, o particulă ar deţine acţiunea măsurătorilor în trecut, în momentul în care crea o legătură, afectând astfel cealaltă particulă.
ASA CĂ CU GĂINA SI OMELTA MAI AI MULT.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Jay1):

Pentru a 5-a oara, nu-s expert in domeniu dar un lucru e clar in toata treaba.

Chiar daca ce spui tu e adevarat, oricare ar fi locul de unde iei cu copy/paste, se aplica la nivel cuantic, la nivel macro legile obisnuite ale fizicii functioneaza normal si viitorul nu are efect decat asupra unui alt punct care poate fi considerat viitor raportat la el.

PS: da-mi referinte, "ipotezele mecanicii cuantice şi susţin că măsurătorile realizate asupra unei particule ar putea avea efecte atât în trecut, cât şi în viitor." fara o sursa este egal ca validitate cu "eu cred ca rata este un crocodil sub acoperire".

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

TU EŞTI CA TOMA NECREDINCIOSUL!- CAUTA PE NET SI TE CONVINGI SINGUR!
This Quantum Theory Predicts That The Future Might Be Influencing The Past

One of the weirder aspects of quantum mechanics could be explained by an equally weird idea – that causation can run backwards in time as well as forwards.

What Einstein called "spooky" action at a distance could theoretically be evidence of retrocausality, which is the particle equivalent of you getting a stomach ache today thanks to tomorrow's bad lunch.

| RoCkKiD a răspuns (pentru Jay1):

Sunt mai mult un Toma credinciosul in ceva ce pot sa citesc si sa creitic singur nu in ce mi se zice.

Cred ca ai pus cam mult "suflet" acolo e vorba de "It is more of an idea for an interpretation at the moment, so I think that other physicists are rightly sceptical, and the onus is on us to flesh out the idea.". Chestia astea e mai mult un fel de "ce ar fi daca" si din nou ar fi valabil doar la nivel cuantic deci fara nici un efect asupra ta si asa cum am zis mai sus se refera la quantum entaglement.

Citeste tot textul nu doar partile care ti se par interesante.

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

Știm cu toții că mecanica cuantică este ciudată!

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

O teorie cuantica socanta spune ca "viitorul poate influenta trecutul
"https://www.almeea.ro/......al-gresit/
modul in care alegem sa masuram "acum" afecteaza directia pe care fotonul a luat-o cu miliarde de ani in urma. Alegerea noastra in momentul de fata afecteaza ceea ce s-a intamplat deja in trecut. Inseparabilitatea cuantica exista, indiferent de timp, ceea ce inseamna ca doi biti de materie (sisteme fizice) pot fi inseparabile in timp.
OFERĂ SI TU CEVA UN LINK MĂCAR!

| RoCkKiD a răspuns (pentru Jay1):

Daca siteul ala e cea mai buna resursa a ta ma tem ca nu mai are sens sa continuam.

| Jay1 explică (pentru RoCkKiD):

E doar unul, din multe altele- Tu nu oferi nimic!

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

D.p.d.v. filosofic?

| sabin89 a răspuns (pentru Jay1):

"Teorema lui Bell.
John Stewart Bell susţine că fenomenele stranii ce au loc în mecanica cuantică pot fi explicate de acţiuni care au loc în vecinătatea acestuia."
În vecinătatea cui? A lui John Bell?

| Jay1 explică (pentru sabin89):

MAI LASĂ CARŢILE CU PRAF, SUNT EXPIRATE DE MULT PĂMANTUL NU MAI E PLAT! CAUTĂ SI TU PE GOOGLE?
Teoria cuantică prezice că viitorul ar putea influența trecutul (da, ai citit corect)
Teoriile multiple, cum ar fi entanglementul cuantic, au ieșit din domeniul teoretic și au fost confirmate în cadrul mainstream-ului.
În primul rând, pentru a clarifica ceea ce este și nu este retrocausalitatea: nu înseamnă că semnalele pot fi comunicate din viitor în trecut - o astfel de semnalizare ar fi interzisă chiar și într-o teorie retrocesională din motive termodinamice. În schimb, retrocausalitatea înseamnă că, atunci când un experimentator alege mijlocul de măsurare cu care să măsoare o particulă, această decizie poate influența în trecut proprietățile acelei particule (sau altă particulă), chiar înainte ca experimentatorul să-și facă alegerea. Cu alte cuvinte, o decizie luată în prezent poate influența ceva în trecut.

În mod evident, dacă această teorie este corectă, conceptul de "timp" este eronat - procesele fizice pot merge de fapt înainte și înapoi în timp ce sunt descrise de aceleași legi fizic.
Fă colecţie de cărţi, nu de praf!

| sabin89 a răspuns (pentru Jay1):

Nu mi-ai spus în vecinătatea cui.

| Jay1 explică (pentru sabin89):

Simplu nu se poate mai simplu, chiar esti amuzant!
A cui vecinătate poate fi explicată de acţiuni in macanica cuantică care susţine teorema lui Bell?