Buna
Scoala nu te ajuta cu nimic iti dau un exemplu cunosc un om care a terminat facultatea de matematica si acuma lucreza ca spalator la o firma.
Si unchiu meu care are decat 10 clase lucreza in strainate pe un salariu de 2-3 mii de euro.
Nu conteza neaparat scoala, conteza norocu in viata
Nu sunt deloc de acord cu tine.Cu cat inveti mai mult cu atat ai o sansa mai mare sa devii cineva in lume, fara sa dai mii si mii de spagi.Sa zica cine e de acord cu mine.
Pe mine m-a enervat, tot timpul, că ne "bagă pe gât" prea multă materie, iar, în cele mai multe cazuri, uităm aceea materie.Eu,unul,învăţ doar la materiile care le înţeleg.Anul acesta intru-n clasa a 10-a şi sunt la ştiinţele naturii(bio, chimie şi fizică). Credeţi-mă că dacă mă întrebaţi ceva din fizica de clasa a 6-a, nu aş ştii să vă răspund.Nu am fost pasionat niciodată de fizică şi nici nu voi fi deoarece nu am înţeles-o de la început.Şi mai am o problemă când vine vorba de şcoală.De ce trebuie să fac desen/muzică când eu vreau să ajung traducător sau orice altă profesie care nu implică cele enumerate mai sus.Şi asta poate continua cu fiecare materie şi profesie în parte. Şcoala,din puntul meu de vedere, ne pregăteşte pentru o viaţă în care să nu ştim să facem un lucru ca la carte, ci doar pe jumătăţi. Elevi ar trebui lăsaţi să-şi aleagă materiile pe care, cred ei, că se pot baza în viitor, iar dacă ei sunt neserioşi şi aleg doar materiile uşoare.Aici nu mai este vina învăţâmântului. Oricum, viitorul lor va depinde de acest lucru!
Asta e părerea mea şi o susţin!
Bună.
La fel ca şi tine, sunt la un liceu prestigios din oraşul meu şi pot spune că am stat şi m-am gândit câteva minute înainte să-mi înşir ideile scriindu-ţi.
Ştii ce am realizat? Am realizat că ai dreptate parţial.
Ce-i drept, şi eu mă confrunt cu aceleaşi situaţii, de cele mai multe ori profesorii vin să-şi ţină lecţiile, să asculte şi să pună note.
Nu mă plâng precum ar fi un lucru rău deoarece aceasta este datoria lor, pentru acest lucru sunt plătiţi, însă uneori mi-aş dori să fim provocaţi la diverse discuţii care ne-ar putea fi utile în viitor.
Din fericire, am şi câţiva profesori pe care îi pot număra pe degetele de la o mână din păcate, care încearcă să discute cu noi şi alte lucruri, uneori avem chiar discuţii foarte interesante şi plec acasă în ziua respectivă cu gândul că am învăţat ceva mai important decât la ora de Ştiinţe unde am aflat formula chimică a nu ştiu cărui element.
Şcoala ne pregăteşte pentru examene 75% şi pentru viaţă 25%. Din păcate aşa este în ţara noastră.
Sunt elevi care învaţă foarte mult, obţin performanţă în diverse domenii, fac câte două-trei facultăţi şi tot şomeri ajung sau culegători de căpşuni în Spania.
Sunt şi cazuri speciale în care elevul plin de studii a avut avantaje faţă de unul care a trecut degeaba prin anii de liceu. Din păcate, acestea sunt cazuri rare deşi ele totuşi există. E cea mai mare fericire când ştii că ai fost acceptat undeva sau ai primit un loc de muncă datorită studiilor tale şi nu a mitei.
În încheiere aş vrea să termin scriind un proverb şi cenzurând primul cuvânt: "Neştiutor să fii, noroc să ai!"
Cine nu este de acord, îl rog să argumenteze.
Pa-pa.
Scopul scolii romanesti se dovedeste a fi unul generalist, ca elevul/studentul care o paraseste sa stie cate putin din fiecare, nu ceva ca lumea intr-un anumit domeniu.
Nu avem deloc un sistem de invatamant performant. Da, desigur ca avem si elevi buni, dar in comparatie cu numarul coplesitor de elevi mediocri...
Pe ce ca e un sistem prost, ma refer in principiu la invatamantul preuniversitar, se plateste si prost. De-aia si profesorii, majoritatea lor, doar isi respecta datoria si se duc acasa, isi vad de viata lor grea.
Depinde de domeniul ales. In plus, la cum te-ai exprimat, parca ai spune ca trebuie sa invatam cat mai mult in scoala, dar si la nenumaratele materii de umplutura, care nu te vor ajuta niciodata. Tu promovezi practic indirect sistemul actual de invatamant care e teribil de defect.
Isi dau perfecta dreptate, si eu am fost la un curs de limbi straine dupa ce ca am dat 150 de euro faceam doar gramatica isi dai seama ca incepator
si la mine in liceu acelasi lucru toceala si atat, desigur ca multi uita dupa 3, 4 ani ce au facut in scoala din moment ce ei nu au inteles nimic, a toci este ca si cum ai fi papagal sa tot repeti fara sa intrebi de ce
cred ca societatea noastra opreste curiozitatea tinerilor din cauza de azi nu ca nu as putea ba dar nimanui nu-i pasa, apoi urlam la tv ca de ce la bac jumtate din tara nu il iau in loc sa se vada ca e mult prea multa materie inutila si prost invatata
termini 12 clase ce ai nu ai nimic asta e adevarul nu ai nimic nu ai o meserie, un loc de munca, o casa, banii nimic decat o diploma si atat
sa nu se intelega ca sunt impotriva invataturi sau a stintei sunt impotriva prostiei
pe timpul lui ceausecu dupa ce termini scoala in timpul scoli invatai o meserie erai angajat dupa terminarea scoli aveai si un loc de munca dar era rau nu-i asa?
mai bine in democratie cu tineri de 30 de ani la parinti, tineri fara viitor care ce au nimic decat sa mearga la babe in stranatate sau in constructii a nevoie de bac pentru asa ceva, sau stai in Romania pentru 8 milioane cu aia trebuie sa te descurci o luna tot cu datori
parerea mea scoala trebia sa isi treazeasca curiozitatea,limbaj care sa starneasca curiozitatea tinerilor, citirea de cartii educative moderne
macar o zi in care sa se explica unui copil cum sa se comporte in societate cum sa vb, sex etc
scoala ne pregateste pentru nimic, daca te pregatea pentru examene erau diferite orele, repet curiozitatea este primul pas asa ambitionezi un copil sa invete sau vointa de a avea un viitor o meserie buna
Spune-i asta profesorului, nu te teme sa-l confrunti! poti sa scoti intrebarea de aici si s-a ii dai dirigintei sa citeasca! fa-ti vocea auzita!
Pentru ca ti-a fost prost explicata, de aia nu ai inteleso, pentru ca nu tia starnit curiozitatea, in loc sa te faca sa intrebi tea oprit din a te intreba asta face cancerul numit invatamantul romanesc opreste curiozitatea copilului
Cum mama naibii vrei sa inveti o limba straina daca nu-i inveti gramatica? MAI ALES CA INCEPATOR! Dar nu ma mira parerea ta la cat de bine excelezi tu la gramatica si ortografia limbii romane. Asta a fost asa mai mult o paranteza.
Scopul scolii ar trebui sa fie acela de a te pregati pentru o meserie, nu sa te invete cum sa vorbesti si sa te comporti in societate. Asa ceva poti sa deprinzi si din alta parte. Insa, chiar pe dos fata de ce ai spus, scoala te pregateste doar pentru niste examene, care la randul lor nu atesta ce trebuie. Dar, in rest, zici bine despre celelalte defecte ale scolii romanesti.
Inseamna ca cei care nu sunt la scoala nu pot invata limba romana de mici, acuma 2000 de ani oamenii nu vb asa e, vb prin semne, o limba se invata prin invatare a cuvintelor, tu isi inveti copilu gramatica sau cuvinte? invatam o limba straina ca cand eram mici mecanismul creierului nu se schimba
Asa e! profesorii ne predau lecti, le invatam ca papagali decat pentru nota, altceva nu ii intereseaza decat sa isi faca treaba. La biologie ne-a pus sa facem un referat cu cuvintele poprii despre ''Poluare'' si mai toti au luat de pe net. Pe mine ma pasioneaza ecologia si am facut cu propriile cuvinte. Mi-am exprimat parerea despre poluatori si doamna ma tratat ca pe o nebuna, am spus ca ar fi ca acestia ( pentru a se invata minte) ar trebui sa primeasca pedepse aspre! dar nu doamna a trebui sa ma trateze ca pe o nebuna dupa ce ca am fost singura care nu aluat de pe net. Asa sunt toti, nu avem ce sa facem.
Cacat de scoala. La liceul unde sunt eu suntem invatati doar pentru bac. "Vezi ca poate va cade asta, vezi ca poate va da asta, vezi ca si astea trebuie invatate, vezi ca operele alea trebuie stiute..." Parca profesorii ar creste porci pentru Craciun.
Aici îţi dau perfectă dreptate.Pe clasele 6-8(pe a 5-a nu se face fizica) am avut un profesor care, sincer, ştia materia foarte bine, dar nu ştia cum să-mi atragă atenţia...să mă facă să fiu receptiv.De fiecare dată când venea ora de fizică aveam o senzaţie de "abia aştept să se termine...nu mai suport". Profesorul folosea cuvinte pe care eu, nici astăzi, nu le cunosc. Dacă vorbeai cu el despre orice altceva înafară de fizică, era un tip glumeţ căruia îi plăcea conversaţia.Doar atunci eram atent la el la oră.
O altă problemă a fost că eu am pierdut multă materie...şi cauza principală nu a fost absenţa de la ore, ci a fost chiar profesorul de vină.Pe o perioadă de câteva luni, am făcut fizică peste program(cică era pentru olimpici).Eu nu mă prezentam niciodată la acele ore deoaree aveam antrenamente şi îmi era greu să stau maxim 10 minute acasă înainte de fiecare antrenament.Totul era bine şi frumos până când profesorul ne-a reproşat că nu stăm la orele de peste program.Ţi se pare normal aşa ceva? Mie nu! Acum, oricât m-aş strădui, nu pot învăţa fizică...am pierdut prea multe formule ca săle pot învăţa peste noapte
Pai nu prea te ajuta.De exemplu,,, romana.Cum te ajuta asta? Nu o sa fac nici o data o descriere,o demonstratie ca nu stiu ce este fabula,ca apartine unui anume gen,,, etc, si nu o sa imi trebuiasca nici o data chestiile alea cu substantiv, atribut, complement...etc.Nici nu inteleg de ce s-au inventat.De exemplu matematica are logica si foloseste la mai multe chestii.Dar alea de la romana au fost inventate de om si nu inteleg de ce dracu'.Ca nu te ajuta cu nimic.Cred ca este de ajuns sa vorbesti si sa torni cuvinte pe hartie corect.
Eu sunt genu' de om care spune ce are de spus scurt si la obiect daca se poate face asta.Cand vad la scoala ca trebuie sa bag umplutura ca sa fie nu stiu ce numar de randuri si intreb..."de ce? De ce sa fac asta daca pot spune ce trebuie spus in mai putine randuri?" si mi se raspunde ca "asa trebuie" imi vine sa imi bag ceva in ea de ora tampita ca n-are sens.
Scoala te pregateste pentru examene.Matematica...am mai avut nevoie de ea deci asta e folositoare si in viata din afara scolii.Dar romana, tot ce am facut 5-8...clar doar pentru examene!
Eu nu pricep de ce invatam comentarii la romana pe de rost. Si chestii de genu "cea vrut sa spuna poetul in versul x?"... poate n-a vrut sa zica nimic.
Hmm. toti astia pe care ii vezi pe la tv nu sunt de acord cu tine. Eventual si practicienii a ceea ce incepe sa devina "folclor national" (manelistii daca nu era evident) n-ar fi de acord cu tine.Intr-o lume ideala, ai avea perfecta dreptate, dar concluzia data de autorul intrebarii, " scoala te pregateste pentru viata sau examen ", e buna... pentru examene, si atat. Mai departe, tine de tine, ce vrei sa citesti, ce vrei sa te intereseze.
Si eu te sustin. Invatam cate putin din fiecare domeiu in loc sa ne ocupam exact de ceea ce ne intereseaza si dupa 12 ani de scoala nu stim incotro s-o apucam.
Am uitat sa scriu de aia cu poetul. Daca eu ma apuc sa scriu ce vad acum pe fereastra peste cativa ani, daca se apuca un profesor sa spuna care este mesajul o sa spuna numai tampenii.
Ba poti sa o intelegeti nu-i grea,totul i greu cea ce ce nu cunosti sa stii, absolut orice lucru la inceput e greu, gandeste cat de greu era sa inveti sa scrii, citesti, vorbesti etc
in a zecea vezi invata despre newton eu isi recomand scoala discovery http://istoria-lumii.ucoz.com/video/vic/scoala_discovery
Vroiam sa spun ca daca unii prosti au noroc nu inseamna ca altii o sa aiba si ei noroc. Tiganii n-au carte si se duc peste tot in strainatate la cersit.(nu toti dar unii asa fac, unii au multe relatii si se descurca, altii vand tigari sau droguri la coltul satrazii) Ai dreptate, mai depinde si de domeniul ales.Mai sant si materii care nu te ajuta cu nimic.Mai bine ne alegem un domeniu si invatam materiile care ne ajuta in acel domeniu, dar totusi ca sa poti termina scoala trebuie sa ai note de trecere la toate materiile.Dar ar fi mai bine daca invatamantul de azi near lasa sa ne spunem parerile si ideiile oricat de proaste ar fi.
Stiinte. Dar am mai mult de invatat la romana, istorie si alte materii inutile decat la mate/bio/chimie.
Concentreaza-te pe mate, romana si obiectele de profil. Restul trage sa iei macar un 5 daca nu poti mai mult. Simplu nu?
Adica ce rost are sa te chinui pe ceva care nu iti trebuie in viitorul tau si NU POTI sa il inveti?
Asta incerc sa fac. Dar imi e chiar ciuda cand vad ca prind din clasa niste idei, iar cand le trec in teste mi le taie pentru ca nu sunt formulate ca in caiet.
Asta nu inteleg nici eu! Chiar daca am trecut doar clasa a VII-a, te inteleg! Nu pot invata cuvant cu cuvant..imi fac propria metoda de a invata, dar pentru profesori nu e bine. Vor sa invatam tot ca pe o poezie. Mai sunt cate unii si foarte buni cu noi, care ne inteleg...dar sunt cate unii de iti vine sa le dau in cap, dar "sunt profesori buniii" Anul asta am facut pentru prima data Fizica, dar nu am inteles-o deloc. Cu maaare noroc mi-a iesit media 10.
AvalohAlyn întreabă: