Scoala DIN ROMANIA te provoaca sa nu gandesti/ sa n-ai o parere. In Anglia(de exemplu) profesorul te pune(dupa ce ti-a predat lectia) sa-l contrazici/sa-ti exprimi parerea/sa-i spui de ce nu poate fi cum a zis el(chiar daca el a zis corect).
Scoala din Romania formeaza caractere supuse care vor fi sclave ale generatiilor viitoare. Romania a fost mereu o tara supusa tarilor occidentale si acestea au interesul sa ramanem fraieri.
Doar daca te-ai naste intr-un asemenea mediu si pana si asa nu prea merge. Insa nu orice propozitie logica o poti formula corect singur pana nu deprinzi notiuni de gramatica.
Tu, din prisma aceluia care invata o limba straina, nu poti sa inveti o limba fara sa-i inveti gramatica! Peste tot e asa.
Nu pricepi logica limbii cum zici tu(doar prin cuvinte si diverse propozitii/fraze in vorbirea de zi cu zi) daca n-o vorbesti de mic, insa pana si logica nu e destula doar invatand-o oral. Pana si noi am avea destule probleme daca n-am invata in clasele primare niste notiuni elementare de gramatica(conjugari, timpuri verbale, etc.)
Hai sa-ti dau un exemplu banal pe care-l stie toata lumea in cazul limbii romane: problema pluralului - stii oamenii de la tara in special: "e prosti", "e multe", "e grele". Acesti oameni chiar nu au invatat sa vorbeasca logic cunoscand gramatica. Ei au invatat asa prin viu grai si atat. Acestia, majoritatea lor, au multe greseli in vorbire, iar in scris poate mai rau. Destui nu stiu decat sa-si scrie numele.
DAR mai ales ca sa stii(adica pe bune) o limba in forma scrisa, nu doar sa stii oral, e musai sa inveti gramatica!
Uite, prima mea limba straina invatata oficial, adica la scoala, nu in particular...a fost germana in clasa a III-a. Stii cum a fost prima lectie din caiet? Nu-l mai am, caietul, dar stiu cu ce incepea.
Ich bin
Du bist
Er/sie/es ist
Wir sind
Ihr seid
Sie sind
Conjugarea verbului sein=a fi. Apoi verbul haben=a avea.
Apoi normal ca ne-a dat si cateva cuvinte, gen denumiri ale fructelor in germana, chestii banale si propozitii foarte simple numai la timpul prezent tinand cont de conjugarile invatate. Asta la nivel de clasa a III-a.
Eu nu am spus ca nu trebuie gramatica doar ca nu la inceput,eu stiu engleza am vb cu multi n-am facut gramatica niciodata,uiti de faptul ca prima oara ai invatat sa inveti cuvinte noi,apoi sa citesti,apoi sa scrii abia la sf gramatica, mecanismul creierului uman nu se schimba in a invata o limba straina, oamenii de stiinta spun a invata o limba este a isi redescoperi copilaria, multi nemti imi spuneau ca imi pierd timpul cu gramatica gandeste un pic cat trebuie sa stai pana formulezi o propozitie daca te gandesti oare voi gresi, isi ea ore sa spui 2 cuvinte,cuvinte cat mai multe stiute,citire,scriere apoi da gramatica,daca inveti o limba si sti cuvinte isi dai seama cei gresit,acei oamenii asa au invatat ei limba romana dar daca ar invata gramatical e la fel pentru toata lumea, la mine in tm se vb gramatical limba romana, sunt romanii ce cunosc spaniola fb fara o ora de invatat gramatica, italiana, germana
Daca vrei sa inveti corect, serios si eficient o limba, adica s-o stii ca lumea, nu doar sa te joci asa cu ea, n-ai incotro. Trebuie sa inveti si gramatica daca vrei sa te consideri avansat sau nativ. Doar asa pricepi logic o limba.
Din auzite invata oricine spaniola din telenovele. E foarte apropiata de romana. Germana e in aceeasi oala cu engleza. Franceza intra cu spaniola si romana, italiana.
Dar nu inveti ca lumea o limba straina daca nu stii si gramatica.
Gramatica e ceva esential in a invata bine orice limba. E chiar mecanismul pe care il tot cauti tu(ai mai intrebat pe TPU) daca il intretii prin repetitie(practica prin exemple cotidiene). Gramatica e pentru o limba asa cum e un sistem de operare pentru un PC.
Eu nu concep invatarea limbii germane fara gramatica cand mai ales are si una destul de complexa! Sa invete nemtii romana noastra fara gramatica(nici a noastra nu e chiar simpla, mai ales pentru straini), chiar sunt curios sa aud pe vreunul vorbind perfect romana(si in scris, nu doar oral) fara sa stie un bob de gramatica, implicit o logica a limbii.
Gramatica e un fel de definitie a structurii oricarei limbi. Un set de reguli. Degeaba contesti tu interventia gramaticii, dar asa se invata orice limba, mai ales in ceea ce priveste vorbirea scrisa. Nu e doar punctul meu de vedere. E ceva firesc.
Dar nici eu nu contest ca practica prin vorbire orala (fie si doar sa asculti conversatii sau sa urmaresti multe filme cu traduceri/subtitrari) nu e de nelipsit pentru a invata eficient, implicit si a extinde mai rapid vocabularul. Fluenta intr-o limba straina nu se dezvolta doar invatand gramatica. Dar nu se poate nici fara. Trebuie sa faci o combinatie. Asa e la orice limba.
Tu nu ma intelegeti eu nu spun ca nu ai nevoie de gramatica eu de pilda am nevoie de gramatica la engleza ca sa o inteleg mai bine,cunosc cuvinte deja,dar pentru un incepator care nu cunoaste cuvinte scrierea,citirea este grea fara ca sa ai habar cum se citeste ce inseamna aia, dar da gramatica este pentru o persoana avansanta desigur fb mai ales o limba ca engleza, germana astea sunt de viitor, totul are nevoie de reguli si universul are reguli, si o limba are reguli care logic ca trebuie invatate si ele
Io am o intrebare mai buna: daca un singur profesor nu poate sa predea toate materiile de gimnaziu/liceu, atunci, de ce toti se asteapta ca elevii sa invete la toate materiile impuse de sistem/minister?
*Observi paradox-ul?*
Serios, intreaba asta. Se merita sa le vezi reactia.
Scoala din Roamania e de pe vreamea lui Impuscatu' tot asa. Trebuie restructurat tot. Zilele astea am vorbit cu un baiat roman din Danemarca care mi-a povestit ca la ei scoala e usoara si merge acolo din placere. Noi trebuie sa invatam 16 materii si la toate ni se cere excelenta. Sunt obligat sa invat trei ore de matematica pe saptamana cand numele profilului meu spune total altceva. Nu se apreciaza cine e diferit, original si cu stil, ci mai degraba se doreste sa fim o turma si sa invatam ca pisalogii tot ce ne dau ei.
De obicei cand mi se cere sa explic ceva, o fac dupa proprile mele observatii sau ma exprim altfel decat in caiet, in loc sa fiu apreciat pentru ca am inteles lectia, sunt taxat ca nu repet ca papagalul.
Asa se intampla peste tot, degeaba. Uite aici si intristeaza-te.
http://www.youtube.com/watch?v=ahyB8jhJfZU
AvalohAlyn întreabă: