| Sawarekh a întrebat:

Legat de influentele turciei in Romania.

Le zic prietenilor, rudelor, cate cuvinte din vocabularul romanesc, le avem imprumutate de la turci, respectiv multe din retete si se uita tamp la mine si nu ma cred.

Chiar si de ''manele'' aud cum unii spun ca ne laudam cu stilul asta, cand de fapt majoritatea sunt plagiate si tot turcii ne-au influentat.

Cum de putini observa aspectele astea, crezand ca totul este pur, de la noi?

8 răspunsuri:
| LordCristobal a răspuns:

Pai ce care nu observa influentele turcesti si se mai uita si urat la tine sunt oameni inculti si fara cultura generala.
Probabil habar nu au istorie.
Noi am fost sub influenta otomana incepand cu 1400 pana in 1877 cand ne-am obtinut independenta.Era chiar imposibil in 400 de ani de stat sub influenta Turciei sa nu fi luat ceva de la ei.
Si inca mai avem multe chestii de la turci:cei din Moldova si sudul tarii au multe tipare de comportament luate de la turci, multe localitati din Tulcea si Constanta au denumiri turcesti, multe preparate culinare provin din Turcia(sarmale)si da avem si cateva cuvinte turcesti in vocabular.
Din pacate tot de la turci am luat si un model politic prost de conducere adica cel bazat pe spaga si nepotism.

| Drimmero a răspuns (pentru LordCristobal):

Prin sudul tarii mai avem si influente grecesti de pe vremea fanariotilor, de fapt in ce zona nu avem noi influente, am fost un popor hartuit constant, teatru de razboi, daca am fi fost prea buni la suflet (prosti) n-am mai fi existat de mult, am fost nevoiti sa punem mana pe pietre, coasa, sabie, furci, pistoale, pusti ca sa ne obtinem independenta avand o cultura corcita cu un vocabular corcit de la Nspe mii de natii.

| MihaiSpeedster a răspuns:

Ciorbă, sarmale, ghiveci, toate sunt la origine cuvinte turce.
Teleorman este un nume de origine turcă. Sper să îmi aduc aminte bine, dar vine de la "Deli ormen" care în traducere înseamnă "Pădurea nebunilor". Când năvăleau turcii, treceau prin codrii de la nordul Dunarii, și acolo românache le făceau tot felul de nebunii, le trăgeau cu săgeți otrăvite-n khur, făceau zgomote să le sperie caii, și ăia au zis că trec prin pădurea cu nebuni. Așa a rămas numele Teleorman.

| calutulfericit a răspuns:

E mai greu sa convingi pe cineva ca e prost, decat sa l minti ca e destept.

| CostinAlamariu a răspuns:

Chiar dacă avem cuvinte de origine turceasca în vocabular nimeni nu le mai folosește în ziua de azi. Din fericire au dispărut din vocabularul omului de rând

| Sawarekh explică (pentru CostinAlamariu):

Sunt o gramada folosite

''dus, basina, cafea, chibrit, of, sacai, palavragii, cioban, tacam.'' sunt doar cateva care mi-au venit in minte.

| Sawarekh explică (pentru CostinAlamariu):

Mai ales ''dusman''

| CostinAlamariu a răspuns (pentru Sawarekh):

Dus e din latină, basina e din latină vulgară (vissīna), cafea a venit în română pe linie turcească dar la origine e din arabă, ceva de genu și cu "chibrit" (care aparent are o etimologie extrem de interesantă), "of" este onomatopee deci e cuvânt local, palavragi este rar folosit.