| sabin89 a întrebat:

Legea entropiei, poate parea pentru unii ca avand un enunt nu foarte clar sau concis, dar in esenta ea spune cam asa: Tot ce exista se degradeaza in timp. Lucru de altfel evident. Nu e nevoie sa mergi la scoala ca sa afli asta. Oricine isi da seama. Lasi o mancare cateva zile pe masa, se strica (in special pe timp de vara); o haina purtata mult timp se invecheste; samd. Nici omul nu este scutit. Ce frumos este un tanar la 25-30 de ani, mai ales daca face si ceva sport! Prin comparatie, ne amintim, de exemplu, cum arata Beligan in ultimele lui clipe de viata. Asta e! Întrebarea mea: Este si moralitatea supusa actiunii acestei legi naturale a degradarii? Am vazut cum un copil in primii ani de viata este inocent; scump, dragalas. Pe urma, merge la gradinita, la scoala... Invata sa injure si sa faca tot felul de prostii. Mai tarziu - numai in închisorile din Romania se zice ca sunt cca 30 000 de detinuti. Sa mai adaugam la numarul acesta si pe cei care sunt acum in cercetatre sau pe cei care inca nu au fost prinsi. Iar si mai tarziu - ce sa mai zic - de batrani libidinosi si babe rele de gura e plina lumea. Deci, revenind la intrebare, este si moralitatea supusa acestei legi a degradarii? Ca, daca da, atunci omul nu mai este de acuzat. Ce poti sa faci? Te pui cu legea? Nu merge. Legea e lege.
Voi ce ziceti?

12 răspunsuri:
| Popescu_Eugen_1964 a răspuns:

Unii respecta legea altii nu laughing. Oricat ai vrea sa nu, legile moralitatii tot le incalci proportional cu varsta. Numai copiii sunt nevinovati.

| drutzix a răspuns:

Intrebarea a inceput ca un argument creationist, ma bucur ca nu e asa.

Confuzi putin ce este entropia. Prin legea entropiei cred ca te referi la a doua lege a termodinamicii: "Intr-un sistem inchis* entropia creste de-a lungul timpului sau in cazul ideal ramane constanta"
*un sistem care nu primeste energie sau materie din alt sistem.
De exemplu: Pui o picatura de cerneala intr-un pahar cu apa. La T0 apa si cerneala sunt separate, sistemul are entropie mica (este ordonat). Dupa un anumit timp apa si cerneala se amesteca si tot paharul devine albastru, acum sistemul are entropie mare.

Moralitatea e ceva intangibil si relativ.
Exista culturi in care canibalismul este considerat normal si de-a lungul istoriei oamenii se casatoreau la 14-15 ani (in unele locuri inca fac asta) desi noi privim lucrurile astea ca imorale.
Daca nu poti spune clar ce e moralitatea cum poti spune ca aceasta se degradeaza cu timpul?

Iar cea mai mare dovada ca moralitatea nu este supusa unei degradari naturale de-a lungul timpului este faptul ca majoritatea oamenilor raman decenti toata viata.

| Dorotheea21 a răspuns:

Entropia nu inseamna "degradare", iar moralitatea nu a definit-o nimeni, ca sa poti sa o compari cu o lege a fizicii.
Nu stiu daca moralitatea vine din religie, din oxitocina ori din straturile multiple de civilizatie care ne-au tocit instinctele. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru Dorotheea21):

Acum inteleg de ce rromii fac atat de multi copii.Alaptand mama elibereaza oxitocina si dintr.o data se transforma intr- o rrumanca cu moralitate.Ei sunt cinstiti, bre, iar muierea pe timpul sarcinii deprinde anumite apucaturi imorale.
Moralitatea se naste in intregime din dragostea de sine, iar aceasta virtute nu mai sta la baza fiintei noastre morale.

| LostInPark a răspuns:

Macar poti face un efort in mortii ma-si ca s-o pastrezi intacta.De ce lasi mancarea pe masa? vezi, asa se intampla si cu moralitatea.Iti lasi viata sa treaca pe langa tine fara sa faci nimic ca s-o schimbi si apoi te plangi ai fost fortat de unele imprejurari sa devii imoral, hot, sau ce alte inspiratii mi-ai mai dat acolo.
De ce lasi mancarea si moralitatea sa se degradeze? N-ai frigider sau capabilitati intelectuale s-o anticipezi. Daca n-ai, avem pensii de handicap acum care se elibereaza mai usor decat un certificat de nastere.

| sublime89 a răspuns:

Nu stiu cum e cu moralitatea, dar ce e clar e ca oamenii, pe masura ce imbatranesc, devin tot mai conservatori. Nu reusesc sa se mai adapteze noilor schimbari care apar in societate, si raman blocati oarecum in anii tineretii lor. Bineinteles ca nu sunt toti la fel. Poate ca cea mai mare provocare a unui om in varsta e sa tina pasul cu lumea. Sunt de admirat cei care reusesc.
E oare conservatorismul o degradare a moralitatii? Poate, desi e clar ca ei vor spune exact opusul, si anume ca liberalismul tinerilor e cel imoral. Conservatorii tind sa fie mai religiosi, mai rasisti, mai xenofobi, sau mai homofobi. De asemenea, sunt si mai anti-stiinta decat liberalii. Ei s-ar apara spunand ca pe masura ce au imbatranit, s-au maturizat, si-au dat seama mai bine ce conteaza in viata, si astfel au devenit mai conservatori. Sau poate si-au dat seama ca liberalismul tineresc e naiv, si nu se poate aplica cu adevarat intr-o societate. Insa eu tind sa cred ca e mai degraba o degradare decat un progres. Pana la urma, tinerii reprezinta viitorul, am punea spune. Poate ca nu au intelepciunea sau experienta de viata a batranilor, dar macar ei sunt conectati la prezent, si nu prinsi in niste vremuri demult apuse.

| OoBunnyoO a răspuns:

Nu. Moralitatea este un concept subiectiv, asupra caruia nu exista un consens real intre toti indivizii. Difera de la cultura la cultura, de la perioada la perioada si de la individ la individ. Canibalismul este de exemplu moral in unele triburi. In Grecia Antica era moral ca tatii si unchii sa faca sex cu fetele lor pentru a le arata la ce sa se astepte in noapta nuntii. Si canibalismul si incestul sunt doua concepte considerate imorale in societatea europeana prezenta.

In al doilea rand, de dragul conversatiei sa zicem ca morala si ca diferenta dintre bine si rau este foarte clara, precum legile fizice. Copiii nu se nasc inocenti. Iti recomand sa citesti Imparatul mustelor. Stiu ca este o carte in mare parte despre puterea liberatii absolute, dar portretizeaza foarte bine psihologia copilului. Copiii se nasc inocenti, insa in sensul ca nu stiu nici ce este bine, nici ce este rau. Daca nu sunt constant invatati de parinti, ce este bine si ce este rau, nu vor intelege nici ce-i moral si nici empatia. Decat in rare cazuri.

Ai vazut cati copii tortureaza si omoara animale, mai ales daca parintii nu au intervenit si nu le-au explicat de ce nu este bine sa omoare animale. Daca vei lasa un copil de unul singur, fara parinti sau alte persoane din societate care sa il invete cum se comporte, cel mai probabil acel copil nu va putea face diferenta dintre bine si rau. Exista numeroase cazuri de "copii salbatici" precum Genie sau Oxana. Prima fiind inchisa intr-o camera de parinti si batuta. Nimeni nu a vorbit cu ea timp de 13 ani. Cand au descoperit-o nu stia sa vorbeasca, sa mearga la toaleta, sa se imbrace si se masturba in locuri publice si in prezenta altora. Iar Oxana este o fetita crescuta de lupi, care a supravietuit traind exact ca un lup. Limba, obiceiurile, chiar si cele banale precum mersul la toaleta sunt chestii culturale.

Asta nu inseamna ca genul de copii salbatici sunt psihopati, insa sunt foarte impulsivi si nu stiu diferenta dintre bine si rau, ceea ce ii predispune la un caracter riscant. Pentru ca sunt impulsivi exista sanse mari sa raneasca pe altcineva si pentru ca nu au standarde morale, exista sansa sa raneasca pe altcineva fara sa isi dea seama. Imagineaza-ti ceva de genul moralitatii, care este atat de vag. Moralitatea nu este o chestie individuala, ci este o chestie culturala, ce inseamna ca nu este innascuta, ci este dobandita prin intermediul socializarii cu alti indivizi. Iar asta implica faptul ca pe parcursul vietii nu se va degrada, ci va creste. Pana imbatranim, caci pe la 40, 50 de ani cand creierele incep sa se degradeze vag si incepe sa ne fie mai greu sa intelegem concepte abstracte si lucruri noi. Dar cum moralitatea este un concept social, poate se degradeaza la nivel individual, dar creste la nivelul societatii.

Vei vedea ca numai in societatile dezvoltate si legile morale sunt bine dezvoltate. Ceea ce inseamna, ca morala in masuri foarte mari, este o chestie derivata din lux. Oamenii nu mai trebuie sa se ingrijoreze atat de mult pentru propria lor persoana, asa ca isi pot face griji pentru respectarea diferentei dintre bine si rau si ceea ce este bine pentru alte persoane. Bineinteles, nu exista studii concrete despre diferenta dintre moralele societatii de azi si moralele societatii din secolul al XV-lea, dar sunt aproape sigura ca in secolul al XV-lea nu erau persoane care militau pentru dreptul la viata al animalelor. Pentru ca nu este bine sa ucizi, asa ca nu este bine sa ucizi nici animale. Bineinteles, aici poate aparea argumentul ca in vremea respectiva era moral sa omori animale, pentru ca mai degraba omorai o gaina, decat sa lasi copiii sa-ti moara de foame, deci nu poti spune cu siguranta ca in ziua de azi moralele sunt mai bine dezvoltate. Asa ajungem iar la primul punct, ceea ce demonstreaza ca legile morale nu sunt o chestie concreta, ci o chestie abstracta care nici macar nu se supune logicii fize, pentru ca se invarte in cerc. Prin urmare, nu trebuie sa se supuna legii fizice.

| Inferno a răspuns:

Poate ca exista intr-adevar o "lege" care spune ca moralitatea se degradeaza in timp. Insa ce e sigur este ca nu are legatura cu entropia si termodinamica, fiind ceva total separat.
Poate e o lege ce guverneaza psihologia umana:

"Din punct de vedere statistic, ucigașii sunt preponderent persoane aflate în căutarea unui partener sexual."

Vezi:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Omor#Uciga.C8.99ii

| sabin89 explică (pentru Dorotheea21):

"Nu stiu daca moralitatea... " - Imi place cand cineva recunoaste sincer ca nu stie.

| sabin89 explică (pentru Inferno):

"Poate ca exista intr-adevar o "lege" care... "... Deci nu excluzi posibilitatea.

| sabin89 explică (pentru OoBunnyoO):

Cu 95% din ce ai spus sunt de acord. Unele lucruri - mi se pare mie - iti scapa in aceaste analiza; dar asta conteaza mai putin, atat timp cat majoritatea sunt bine punctate.

| KNST a răspuns:

Se transforma, nu se degradeaza.