| Cynthia20 a întrebat:

Legile fizicii au existat asa de la inceput? Si daca asa este, se pot oare modifica?

Răspuns Câştigător
| Darkmagic a răspuns:

Legile fizicii pe care le cunoastem nu au existat la inceputul universului, si nici nu au existat dintotdeauna, mai exact, ele au venit in existenta dupa epoca Planck.
In teorie se pot modifica oricand, in practica, va incepe sa se intample peste o lunga perioada de timp, posibil, in 3x10^43 ani, mergand pana la 10^200 ani, odata cu descompunerea nucleonilor.
Una dintre modificarile imediate ar fi schimbarea campului Higgs, care are o valoare finita in fiecare punct din spatiu, probabil, valoarea unui minim local de energie.
Acest camp poate sa capete intr-o perioada N, oricand, o alta valoare printr-un proces de tunelare cuantica, si atunci toate particulele din univers isi vor modifica proprietatile cu viteza luminii.
Ce se mai poate intampla cu legile fizicii?
1. Pot sa completeze Modelul Standard, (felul in care cunoastem acum universul), prin descoperirea unei a 5-a forte fundamentale, prefigurata deja prin doua experimente, unul la Geneva si altul la Chicago.
Nu pot intra in detalii, nu stiu cat poti intelege tu sau altii care mai citesc pe aici, insa pe foarte scurt:
primul experiment, cel de la CERN se refera la confirmarea violarii unei consecinte a Modelului Standard de acum, si care se numeste universalitatea leptonilor.
Ce spune M.S? Anume, ca forta nucleara slaba nu are nicio preferinta pentru niciuna dintre cele 3 generatii de leptoni, dar, la ciocnirea protonilor din LHC s-a descoperit ca un canal de dezintegrare are o probabilitate mai mare cu 25%.
Violarea universalitatii leptonilor ar putea conduce la descoperirea unei alte particule fundamentale, numita Boson Lepto-Quark, care interactioneaza si cu leptonii, si cu quarks, si cum orice boson este un purtator de forta, am avea o a-5-a forta fundamentala.
2. La FermiLab in Chicago s-au descoperit prin masuratori repetate ale particulelor, deviatii ale factorului G, (legatura dintre momentul magnetic si spin), lucru care conduce din nou, spre o prefigurata noua forta fundamentala.
Ce va face aceasta noua forta? (experimentele vor mai dura cativa ani pentru a trece de marja de eroare de 1, la 3.5 milioane, o cerinta a fizicii particulelor)
Imbunatateste M.S. si deschide poate cale, spre noi legi, necunoscute inca.
Daca nu s-a inteles foarte bine, chiar daca am fost foarte succint, rezum:
1. Legile fizicii nu au existat dintotdeauna, ele au venit pe rand in existenta, dupa epoca Planck.
2. Pot sa fie modificate, si asta se va intampla odata cu evolutia universului. (eu ti-am dat doar doua exemple, al descompunerii nucleonilor si al modificarii C.H.) Mai sunt zeci de moduri in care aceste modificari se pot intampla, si se vor si intampla, fara nicio indoiala.

24 răspunsuri:
| halogen001 a răspuns:

Din ce se stie pana acum legile fizicii asa au fost tot timpul si nu se schimba.

| doctorandus a răspuns:

Vorbesti serios sau e raspuns dat la misto?

| Cynthia20 explică:

Glumesti. Adam si Eva sunt un mit.

Răspuns utilizator avertizat
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Legile fizicii au fost create de oameni. Ele sunt modele ale realității, modele omenești. Realitatea seamănă cu ele. Exemplu ca să înțelegi. Oceanele există de mult timp. Hărțile de navigație pe oceane există de când navigăm pe oceane, înainte nu existau.
Legile fizicii se pot modifica, dar nu în sensul de a corecta realitatea, ci în sensul de a le îmbunătăți, a le face să fie hărți mai precise, mai exacte ale realității. Exemplu. Mecanica Newtoniană susține că pâmântul atrage corpurile ( și reciproc) din această cauză ele cad spre pământ. Einstein a descoperit o lege mai exactă, care există de când a inventat-o el, și anume că pămăntul nu atrage nimic, ci în jurul lui, pământul schimbă o traiectorie dreaptă în una curbă, adică că spațiul-timp este curb, și din acest motiv, un meteorit de exemplu care zboară prin spațiu, i se deviază traiectoria spre pâmănt până se ciocnește de el. Noi pățim la fel, și orice minge pe carer o aruncăm în sus. De când cad meteoriții spre pământ? De când există pământul, de la începutul lui. De când există legile fizicii, Newton și Einstein? De când au fost create. Dar mai nou Pentagonul a dezvăluit că OZN-urile par să nu țină cont de legile fizicii cunoscute de noi, atunci când se deplaasează prin spațiu. Nu le pasă nici de Newton, nici de Einstein. Oare ce legi ale fizicii cunosc ei?

| Werrich a răspuns:

Anunta-ma si pe mine cand se schimbă legea gravitatiei pe Terra.

| mastadont a răspuns:

„Studii arheologice recente au constatat că ceea ce azi este Golful Persic a fost, acum 6.000 de ani, o regiune fertilă care a dispărut ca prin minune."
De unde ai scos asemenea aberații?
Arată-ne sursa din care te-ai inspirat și care spune că acea regiune a dispărut ca prin minune, chiar sunt curios.
Dacă te-ai informa din surse științifice ai afla că o mare parte din acea regiune a fost inundată în urma creșterii nivelului mărilor și al oceanelor datorită topirii ghețarilor din scandinavia și canada la sfârșitul ultimei ere glaciare, nu e vorba deci de nici o minune, e un fenomen complet natural și în conformitate cu legile fizicii și n-are de a face cu dumnezeu.
http://emvc.geol.ucsb.edu/2_infopgs/IP2IceAge/ePersGulfFlood.html

| Den1sa a răspuns:

Legile fizicii au existat din tot deauna, iar cu trecerea timpului au fost determinate de carte oameni de stiinta etc

| ywar a răspuns:

PNL si USR-Plus au votat legile gravitatiei. Au deschis intr-o dimineata cartea de fizica si au inceput sa voteze.

| sierra1 a răspuns:

Legile sunt independente de voința cuiva. ele există chiar dacă un ignorant nu le cunoaște sau se face că nu le vede

așadar, ce să modifici la ele?

| FreddieM a răspuns:

Da, se poate modifica folosind tot o lege a fizicii.
Cheers

| troleibuz a răspuns:

Legile au existat, au fost doar descoperite, studiate si au primit denumiri.

| Cynthia20 explică (pentru Darkmagic):

Asta este succint? laughing
Unul complicat cum e? Ca am inteles numai primele si ultimele propozitii. laughing

| Darkmagic a răspuns (pentru Cynthia20):

Pe tema asta, cateva pagini.
Ce cunoaste omul acum, din realitatea inconjuratoare incape in fizica in niste formule care trec cu putin de 1000 de pagini. Un nene foarte smecker, Feynman, le-a si pus pe multe dintre ele intr-o carte...

Mai vreau sa stiu ceva. Toata lumea spune ca au existat mereu, cum adica au venit pe rand?

| Darkmagic a răspuns (pentru Cynthia20):

Care "toata lumea"?
Poate lumea care a raspuns aici, si atunci lucrurile sunt simple: "Lumea", nu stie.
Am vorbit de epoci...
Gravitatia s-a desprins de forta electronucleara la finalul epocii Planck.
Dupa epoca Planck, a urmat epoca Marii Unificari, cand 3 (deocamdata) forte fundamentale: electromagnetismul, interactiunea slaba si interactiunea tare erau unite intr-o singura forta: electronucleara, dar chiar si in epoca elecronucleara sau a Marii Unificari, caracteristici fizice ca masa sau sarcina sunt lipsite de sens.
Daca ma insel, "lumea" poate sa imi scrie ca ma insel, si sa imi arate in ce fel.
Poti asteapta sa se intample asta. big grin

Uite ca o sa astept. laughing Altfel nu am cum sa stiu daca ai dreptate fiindca raspunsurile sunt complicate. Imi vine sa iti dau dreptate da poate ca mai vine cineva.

| relian a răspuns:

Asa au fost de la inceput si asa vor ramane pana la sfarsit, nu ai cum schimba nimic, sau modifica

| Zuzu1991 a răspuns:

In vizita de "lucru" li se spune sotilor Ceasca despre legea gravitatii, la care Elena se intoarce spre Ceasca si intreaba:
Cand am dat noi legea asta, ca nu imi aduc aminte

legile fizicii sunt numite legi pentru ca nu pot fi schimbate

iar faptul ca cineva a constatat, observat, dovedit o lege si apoi a enuntat-o e FOARTE aberant sa spui ca inainte de asta nu a existat

totusi, TOTUSI, mai exista ceva mic si IMBECIL, numit fizica cuantica, care are tot legi, numai ca sunt total imposibile in afara fizicii necuantice, si ca sa iti dau un exemplu simplu dar semnificativ de imbecil:
lumina daca nu e observata e un flux de particule (fotoni) daca e observata devine o unda, deci lumina are inteligenta si stie cand e observata... NU?!? iar ASTA E LEGE A FIZICII CUANTICE
***NO SHlT***

| relian a răspuns (pentru Darkmagic):

Tu vorbesti ca si cum ai fost acolo la momentu respectiv laughing fugi omule de aici,ce spui tu is doar simple teorii,doara teorii nimic altceva,nimic concret.
Iara aia pe care tu ii sustii,pentru ca tu de fapt sustii ce altii au spus,sau unia dintre ei,deci acei oamenii sau mai inselat de multe ori.
Stii tu, ai tu siguranta ca nu stiu ce lege nu era la inceputul universului?
Pe ce te bazezi cand spui asta? Pe povesti bineinteles, teorii, dar nu uita se poate ajunge la acelasi rezultat pe mai multe cai.
Se vor modifica legile fizice? Pfff deci cunsoti si viitorul deja laughing e bun deci deja stim ce a fost si ce va fi, gata trebuie sa trecem sa votam, vorba cuiva laughing

| Cynthia20 explică (pentru relian):

Treaba asta cu Ai fost acolo este total aiurea. Nimeni nu a fost acolo cand pământul era primitiv ca sa vada din ce era compusa atmosfera sau cum aratau continentele, si totusi aceste lucruri se stiu acum.
Daca noi nu le stim si nu stim metodele prin care s-au aflat, nu inseamna ca nu au fost asa.
Dezamagitor. Voiam sa vina cineva cu alte informatii ca sa arate ca nu este asa, nu cu Ai fost acolo? si Fizica cuantica nu exista.

| relian a răspuns (pentru Cynthia20):

Vezi ca incurci avioanele cu submarinele tataie laughing pamantu ala primitiv este aici,ai la dispozitie fosile etc,pe cand legile alea n-a fost nimeni sa vada cand aparu, sau daca erau deja. Vorbim de chestii diferite, nu stiu ce vrei sa afli, dar eu zic sa iti traiesti viata, chestiile astea ne depasesc pe toti, asa ca n-are rost sa te agiti pentru nimic laughing

| Cynthia20 explică (pentru relian):

Bine ca nu toti gandesc cum gandesti tu ca eram si acum la Arhimede si Newton.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Sunt în continua schimbare.

Întrebări recente